Fuglsang pakt zege in Ronde van Lombardije na strijd met Bennett en val Evenepoel Algemeen nieuws

Fuglsang pakt zege in Ronde van Lombardije na strijd met Bennett en val Evenepoel

Door Tom van der Salm 15 augustus 2020 | 17:59


Jakob Fuglsang mag de bizarre 2020-editie van de Ronde van Lombardije bijschrijven op zijn erelijst na een felle tweestrijd met George Bennett. De koers werd tijdelijk overschaduwd door een zware crash van Remco Evenepoel, maar de eerste berichten over zijn toestand zijn - in verhouding - postief.

De koers van de Vallende Bladeren, maar dit jaar niet. De Ronde van Lombardije is door de coronacrisis twee maanden naar voren gehaald en wordt dus midden in augustus verreden, nog voor de Tour de France. Het deelnemersveld kent daardoor ook iets minder klimgeweld, doordat de berggeiten hun opwachting maken in het Critérium de Dauphiné. De ogen vooraf waren met name gericht op Evenepoel en Mathieu van der Poel, de twee supertalenten aan de start.

Het was een hard begin van de koers, daar data toonde dat er 55 kilometer per uur gemiddeld werd gereden in de eerste tien kilometer. Mede daardoor duurde het 35 kilometer vooraleer er een aanval werd gemeld. Joey Rosskopf probeerde het op dat moment en kreeg tien renners in zijn zog mee. Andrea Pasqualon, Petr Vakoc en Alexandr Riabushenko waren de meest noemenswaardige van die vluchtgroep, die in het eerste uur maar liefst 48 kilometer aflegde.

Jumbo-Visma en Deceuninck op kop in ontzettend harde koers

In het peloton bepaalden Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step het tempo, in dienst van hun kopmannen George Bennett en Remco Evenepoel. De vluchters kregen niet veel ruimte en werden ontzettend kort gehouden. Bij het aanvatten van de eerste scherprechter, de Madonna del Ghisallo waren ze al een vogel voor de kat. Het was aan Deceuninck-Quick-Step om de race hard te maken werd vooraf gezegd, en dat deden ze met verve.

Devenyns rolde de rode loper uit voor zijn jongere ploegmaat, wat ervoor zorgde dat bij veel renners de verzuring er al in schoot. Van der Poel, Mollema, Schachmann; die mannen werden al achterin gesignaleerd en alles duidde erop dat Evenepoel weer een lange solo in gedachten had. De sterke blokken van Astana en Trek-Segafredo zaten dan wel nog met drie renners in het spoor van Evenepoel. 

Spetterend vuurwerk op Muur van Sormano

Op de top van de eerste serieuze klim, de Madonna del Ghisallo, telde het peloton nog goed dertig renners. Vrij snel daarna staat de Muur van Sormano op het programma, een ultrasteile puist waar de beslissing wel eens kon gaan vallen. 

Op de Sormano viel de complete groep uit elkaar. Het was niet Evenepoel die dat veroorzaakte, maar Aleksandr Vlasov in dienst van Fuglsang. Van der Poel hing er nog altijd aan, op een helling met een gemiddeld stijgingspercentage van 16% (!). Vijfhonderd meter voor de top moest de alleskunner alsnog passen, op de berg waar het simpelweg ieder voor zich is.

Vooraan bleven slechts zeven renners over: Evenepoel, Fuglsang, Vlasov, Nibali, Mollema, Guilio Ciccone en Bennett. Twee van Astana, drie van Trek en de twee eenlingen dus, recept voor een geweldige vijftig kilometer die nog moest volgen. Van der Poel kwam boven op anderhalve minuut van de eersten.

Horrorval Evenepoel

Daarna voltrok zich een ongekend drama: Evenepoel knalde over een muurtje een ravijn in, in de afdaling van de Sormano die al meerdere malen als ontzettend gevaarlijk betiteld is. De beelden die daarop volgden waren hartverscheurend om te zien. Een ambulance, een diep ravijn, talloze hulpverleners en een eenzame fiets, zonder zijn berijder. Om stil van te worden. Wachtend op goed nieuws.

Toch was het weer snel over naar de waan van de dag, of beter gezegd waan van de koers. Van der Poel was op weg naar de koplopers, hij kon zijn stuurmanskunsten etaleren in de gevaarlijke afzink van de Sormano en naderde de zes leiders. Helemaal erbij komen lukte echter niet, door het verschroeiende tempo van Trek en Astana.

Trek vs. Astana vs. George Bennett

Op de volgende klim van betekenis, de Civiglio, kwamen snel de besten bovendrijven. Opvallend: alle drie de Trek-renners moesten vrijwel meteen de rol lossen. Bleven over: Bennett in zijn gele Jumbo-Visma-outfit en de twee Astana-renners Fuglsang en Vlasov in hun azzuri-tenue. En groupe kwamen ze over de top, terwijl Mollema en Ciccone op vijftien seconden volgden. De man met nummer 1 op de rug was dus nog steeds niet volledig uit het veld geslagen, zoals hij dat eigenlijk nooit is. Het feit dat hij even later een bocht miste, vergemakkelijkte de terugkeer echter niet.

De beslissing van de wedstrijd moest dus vallen op de San Fermo della Battaglia, een puist met de top op zes kilometer van de finish. Bij het aanvatten was het gedaan met Vlasov, zodat het een één-op-één gevecht werd tussen Bennett en Fuglsang. Slag om slinger testten de twee elkaar, maar de Kiwi was de eerste die brak. Fuglsang kraakte de benen van Bennett tot deze braken en soleerde soeverein naar zijn tweede zege in een monument, na Luik-Bastenaken-Luik vorig jaar. (foto: Sirotti)

Uitslag Ronde van Lombardije 2020

1. Jakob Fuglsang
2. George Bennett + 0.31
3. Aleksandr Vlasov + 0.51
4. Bauke Mollema + 1.19
5. Giulio Ciccone + 1.40
6. Vincenzo Nibali + 3.31
7. Maximilian Schachmann + 4.31
8. Diego Ulissi + 5.20
9. Ben Hermans + 6.00
10. Mathieu van der Poel + 6.28

Lees hier ons liveblog van de Ronde van Lombardije terug!

Let op: laadt het liveblog even niet? Druk dan op F5

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Einde liveblog

Bedankt voor het volgen! Fuglsang wint, maar met de valpartijen van Evenepoel en Schachmann is er ook genoeg om over na te praten... We duimen voor Remco!

Uitslag Ronde van Lombardije 2020

1. Jakob Fuglsang
2. George Bennett
3. Aleksandr Vlasov
4. Bauke Mollema
5. Giulio Ciccone
6. Vincenzo Nibali
7. Maximilian Schachmann

CRASH SCHACHMANN

Nóg een val in de finale... Schachmann tegen de grond omdat een auto het parcours oversteekt... Wat een dramatische dag. 

FINISH

Daar is Fuglsang, die de Ronde van Lombardije 2020 wint! Hij was simpelweg de sterkste, al zullen we nooit weten wat de zwaar gevallen Remco Evenepoel had kunnen uitrichten...

3 km

Fuglsang gaat zijn tweede monument winnen, nadat hij vorig jaar al Luik-Bastenaken-Luik won. 35 jaar, maar in de vorm van zijn leven!

3 km

Oei, oei, oei... Ciccone moet wisselen van fiets in de absolute finale, nadat eerder Mollema door schakelproblemen al een bocht mistte... 

5 km

Fuglsang is boven op de laatste klim. Hij kan zijn zegetocht nu in dalende lijn afronden richting de meet. Bennett gaat tweede worden, Vlasov derde.

6 km

Fuglsang is gevlogen! Bennett zat op de limiet en kon de counter van de Deen niet volgen. De koers lijkt beslist.

6 km

Nieuwe aanval Bennett! Maar Fuglsang neemt over!

6 km

Mollema gaat op voor plek vier. Op een half minuutje lost hij Ciccone. Trek-Segafredo gaat zo vierde, vijfde en zesde worden...

7 km

Fuglsang neemt over van Bennett en wacht dus niet op Vlasov. De Deen wil winnen, zover is duidelijk!

8 km

De slotklim is begonnen! Bennett geeft meteen gas, waardoor Vlasov gezien is. Het wordt 1 tegen 1, Bennett tegen Fuglsang! 

9 km

Vlasov maakt tempo voor Fuglsang, en Bennett profiteert. Ze doen er alles aan om Mollema en Ciccone defintief te breken. 

11 km

Mollema met de voet aan de grond! Aiii.... Dat is einde verhaal voor de Nederlander en ook een streep door de rekening van Ciccone. Ze wachten op elkaar, maar hun achterstand springt weer van 11 naar 15 seconden. 

12 km

13 seconden. Het Trek-duo doet er alles aan, maar uiteraard staan ze vooraan ook niet stil. Nog een kilometer dalen!

San Fermo della Battaglia

We maken ons op voor de laatste puist van de dag, de San Fermo della Battaglia. Die is 2.9 kilometer aan 6.7%. Astana zal er ongetwijfeld proberen Bennett te lozen. 

14 km

Het lijkt erop dat Fuglsang, Vlasov en Bennett gaan uitmaken wie hier gaat winnen vandaag. Mollema en Ciccone blijven hangen op 15 seconden in de afdaling. 

16 km

De drie leiders zijn boven op de Civiglio! Tijd om af te dalen! Kunnen Mollema en Ciccone zich naar beneden gooien?

16 km

Fuglsang versnelt nog eens, Bennett pareert. Vlasov komt er op zijn eigen tempo weer bij. Mollema en Ciccone op 15 tellen. 

17 km

Mollema en Ciccone hebben zich nog niet gewonnen gegeven. Ze komen wat dichterbij Fuglsang, Vlasov en Bennett. 13 seconden!

18 km

Trek-Segafredo had drie man mee, maar het gaat toch echt om de benen van de kopman. Ciccone en Mollema hangen er nog achter, hun achterstand is 17 seconden.

18 km

Over en uit voor Nibali, die zijn werk voor zijn ploegmaats gedaan heeft en laat lopen. Vlasov is in één klap richting Fuglsang en Bennett geknald. 

19 km

Bennett en Fuglsang hebben een gat, Vlasov verdedigt perfect in het wiel van Nibali. Mollema stoeit, Ciccone lijkt ook nog aardig oké.

19 km

AANVAL FUGLSANG! Bennett volgt!

Van der Poel

Van der Poel is teruggevallen in de eerste groep achtervolgers, met dus Ulissi, Carapaz, Schachmann en Majka.

20 km

Nibali neemt na de afdaling van de Sormano ook de Civiglio voor zijn rekening. Hij lijkt vandaag in ieder geval niet te gaan winnen. Ciccone en Mollema in zijn wiel. 

21 km

De Civiglio is begonnen! Van der Poel is er niet in geslaagd om bij de zes koplopers te komen, dus we gaan er niet vanuit dat hij nog gaat terugkeren. 

28 km

Terug naar de koers, waar we een kopgroep hebben van de zes sterkste renners in koers: Vlasov en Fuglsang (Astana), Bennett (Jumbo-Visma), Nibali, Mollema en Ciccone (Trek). 

Van der Poel is de eenzame achtervolger, maar hij is er nog niet bij. 

Update Evenepoel

Remco Evenepoel wordt per brancard in de ziekenhuis gelegd. We duimen voor een goede afloop!

Foto's van Evenepoel

We zien fotografen rond de plek waar Evenepoel is gevallen. Dat kan erop duiden dat er geen sprake is van een ernstige situatie... 

'Evenepoel bij bewustzijn'

Een slag om de arm, maar RAI Sport is doorgaans een betrouwbare bron. Evenepoel zou bij bewustzijn zijn.

33 km

Van der Poel schiet door het beeld! De Nederlander heeft zijn vier mede-achtervolgers gelost en zou naar verluidt op 20 seconden van de kop rijden...

37 km

We hebben ook de namen van een achtervolgende groep. Van der Poel zit daarbij, met Carapaz, Majka, Schachmann en Ulissi. Razend knap wat de Nederlander van Alpecin-Fenix aan het doen is. 

38 km

Nibali legt de groep onder hevige druk met zijn daalkunsten. Al leek dat niet de reden voor de val van Evenepoel, die op een recht stuk afdaling over het muurtje viel. Er is al een ambulance ter plaatse...

40 km

De gedachten zijn bij Evenepoel, we wachten op updates. Zes leiders nog, met Vlasov, Fuglsang, Nibali, Mollema, Ciccone en Bennett...

CRASH EVENEPOEL

CRASH! Evenepoel is in de afdaling van de Sormano gevallen. Hij is over een muurtje gekelderd. We duimen dat het meevalt...

43 km

Nu is het Nibali die hard naar beneden daalt. Trek wil geen achtervolgers terug laten komen en vooral Evenepoel niet laten uitrusten. Koers!

46 km

Mollema dendert naar beneden na de Muro di Sormano! Hij zet de anderen onder druk, want Trek-Segafredo is met drie. 

Civiglio

Het moet dan toch gaan gebeuren op de Civiglio! We zijn aan het dalen, krijgen dan een heuvelachtig stukje vallei en gaan dan 4,1 kilometer klimmen aan tien procent gemiddeld. 

49 km

Afdalen geblazen! Nibali komt in het wiel van Mollema terug bij de vijf leiders. Dus we hebben: Vlasov en Fuglsang (Astana), Evenepoel (Deceuninck), Bennett (Jumbo-Visma), Nibali, Mollema en Ciccone (Trek).

50 km

Nibali lost! Mollema rijdt hem op zijn eigen tempo voorbij. Alleen Ciccone nu plots nog voor Trek, met nog vijf koplopers.

50 km

Zes renners nog, vlak onder de top van de ultrasteile Muro di Sormano: Vlasov en Fuglsang (Astana), Evenepoel (Deceuninck), Bennett (Jumbo-Visma), Nibali en Ciccone (Trek).

Mollema moet een gaatje laten.

50 km

Majka, Carapaz en Ulissi moeten ook lossen. De beste renners laten zich hier zien. We bekijken even de namen. 

51 km

Van der Poel en Woods overboord. Vlasov leidt, met Fuglsang in zijn wiel.

51 km

Fuglsang kijkt achterom om te kijken naar zijn concurrenten. En wie zit daar nog, in laatste positie? Mathieu van der Poel! Ook Mollema zit nog in het kleine groepje vol favorieten. 

51 km

Schachmann breekt nog niet en kiest zijn eigen tempo. George Bennett oogt sterk namens Jumbo-Visma vooraan. 

51 km

Astana neemt over van Devenyns als we de eerste steile stroken van Muro di Sormano beklimmen. Het groepje wordt nu heel snel kleiner!

52 km

Oei, daar gaat Schachmann al. De Duits kampioen van BORA lijkt niet goed vandaag. Ook Tolhoek zien we lossen, terwijl de klim nog moet beginnen. 

Fabio Aru

Het lijkt erop dat we Fabio Aru al kwijt zijn, een belangrijke naam. De Italiaan moet als kopman naar de Tour voor UAE Team Emirates, maar die ploeg lijkt alleen nog Ulissi en McNulty vooraan te hebben. 

54 km

We gaan bijna beginnen aan de Muro di Sormano, met vooral een ultrasteil slot. Wie gaan er hier niet meekunnen, of wordt er zelfs al aangevallen?

58 km

Devenyns peddelt rustig verder en het wordt langzamerhand iets nerveuzer. We zagen Evenepoel al even kibbelen met iemand van Trek-Segafredo. De Muro di Sormano moet de eerste schifting maken!

Muro di Sormano

We zijn boven! Een korte afdaling en we gaan door naar de Muro di Sormano. Deze is 7.2 kilometer aan 8.4% gemiddeld. 

63 km

Drie man van Astana, vijf van Trek-Segafredo en drie van UAE Team Emirates... De concurrentie van Evenepoel zit er nog wel warm bij. Hoe lang kan Devenyns nog mee?

63 km

Evenepoel heeft met Devenyns nog één helper over. Deceuninck heeft lang gecontroleerd en tempo gemaakt, maar was het te vroeg?

Ghisallo

Het peloton is bezig aan de Ghisallo; kort maar heftig!

66 km

Deceuninck-Quick-Step haalt de kopgroep terug! De finale kan beginnen!

75 km

De Ghisallo nadert! Het wordt koers!

80 km

De voorsprong slinkt! Nog maar één schamel minuutje over voor de elf vluchters.

93 km

Nog dertig kilometer tot de scherprechter, de Madonna del Ghisallo!

118 km

De Colle Brianza doemt op! 4 kilometer klimmen aan 5 procent.

123 km

Voorlopig is het een gezapige Ronde van Lombardije. Niet gek, want er is nog genoeg vuurwerk op komst!

Jumbo-Visma

Jumbo-Visma werkt mee in het peloton, ze geloven in hun kopman George Bennett dus!

135 km

We komen zo stilaan bij de heuvelzone. Is er iemand die er vroeg werk van wil maken?

144 km

Deceuninck-Quick-Step maakt tempo in het peloton.

156 km

Het peloton houdt de voorsprong rond de drie minuten.

170 km

Koers op TV! Voor de Ronde van Lombardije moet u nog even dit liveblog volgen, maar Sporza zendt nu de Omloop van het Hageland uit. De Vlaamse Strade Bianche is een kijktip!

172 km

Met Petr Vakoc zien we meteen een goede ploegmaat van Mathieu van der Poel aan het front. Interessant!

178 km

In het eerste uur is er 48 kilometer afgelegd. Mamma Mia!

Kruijswijk en Buchmann

Ai, slecht nieuws vanuit Frankrijk!

Het elftal aan kop!

Joey Rosskopf, James Piccoli, Aleksandr Riabushenko, Davide Gaburro, Petr Vakoc, Florian Stork, Andrea Pasqualon, Daniel Savini, Denis Nekrasov, Emmanuel Morin en Marco Frapporti

180 km

We hebben een kopgroep van 11 renners. U krijgt zo de namen!

187 km

Er zouden zeven renners ontsnapt zijn uit het peloton. Andrea Pasqualon is er in ieder geval één van.

194 km

Aha, we hebben een aanvaller! Joey Rosskopf (CCC Team) probeert het.

Ongelofelijk gemiddelde

Data van Ruben Guerreiro laat ons zien dat de renners in de eerste tien kilometer maar liefst 55 km per uur gemiddeld reden. Wow!

215 km

Na vijftien kilometer koers is het peloton nog steeds compact. We zien voorlopig nog geen namen van vroege vluchters verschijnen.

Minuut stile

Bij de start in Bergamo werd er een minuut stilte gehouden voor alle coronaslachtoffers. De Italiaanse stad werd hard getroffen door de pandemie.

231 km

Grande partenza! We zijn van start!

Astana

Dit zou wel eens de te kloppen ploeg kunnen zijn vandaag. Vlasov, Fuglsang en co staan er in ieder geval piekfijn op in hun blauwe pakjes!

Klaar voor de start!

Van der Poel gaat voor Evenepoel

Voor de pronostieken: Mathieu denkt dat Remco gaat winnen!

Nog 20 minuten!

Over 20 minuten wordt het startschot gelost voor 231 kilometer koers!

Evenepoel

Remco Evenepoel heeft er alvast zin in: 'Ik ben in mijn beste doen.' Dat belooft!

Bernal

Ondertussen komt er breaking news vanuit Frankrijk. Egan Bernal kampt met rugproblemen en verdwijnt uit het Critérium de Dauphiné. 

Deelnemers

En natuurlijk de deelnemers, van Evenepoel tot Mollema en van Van der Poel tot Fuglsang!

Voorbeschouwing

De renners starten over een uurtje in Bergamo. Lees onze voorbeschouwing voor alle informatie en natuurlijk de favorieten!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws