Aleksandr Vlasov

Dit is de pagina over Aleksandr Vlasov, een Russische wielrenner die uitkomt voor BORA-hansgrohe. Hij is al in de top vijf geëindigd van de Tour de France en de Giro d'Italia en kan op een goede dag meestrijden met de top van de klassementsrenners. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Vlasov en houdt tevens zijn biografie bij.

Jonge Vlasov maakt indruk in grote koersen

Na twee jaar bij Gazprom-Rusvelo te hebben gereden, maakte Vlasov in 2020 de stap naar Astana. In het coronajaar maakte hij dus de stap naar de WorldTour en ondanks dat hij dus enkel een half jaar de tijd had om zich te bewijzen, lukte dat met verve. Derde in de Route d'Occitanie en winst in de Mont Ventoux Denivelé Challenge lieten al goede vorm zien, maar zijn derde plek in de Ronde van Lombardije bevestigde pas echt uit welk hout de jonge Rus gesneden was. Vervolgens werd hij nog vijfde in de Tirreno-Adriatico en reed hij een sterke Vuelta als grote ronde, met een elfde plek in de eindrangschikking.

2021 bleek een stabieler wielerjaar dan 2020, met een volledig koersprogramma van februari tot en met oktober. De Rus begon al sterk met een tweede plek in Parijs-Nice, al was de Koers naar de Zon slechts een voorbereiding op zijn grote doel van dat jaar: de Giro d'Italia. Na dertien ritten van die Italiaanse koers was Vlasov de enige renner die nog binnen de minuut stond van leider Egan Bernal. Zijn verval begon echter in de derde week, waardoor hij terugzakte tot de vierde stek in het eindklassement, op 6.45 minuten van de Colombiaan. Gedurende de rest van 2021 kwam hij niet meer op het niveau van de Giro en reed hij in de anonimiteit rond.

Tourdebuut resulteert in vijfde plek

Nadat hij meermaals in de Giro d'Italia en de Vuelta a España gestart was, maakte de coureur zich in 2022 op voor de Tour de France. Dit deed hij niet meer in het shirt van Astana, maar in het shirt van BORA-hansgrohe. Hij begon het seizoen meteen goed door de Ronde van Valencia op zijn naam te schrijven. In april zette hij ook de prestigieuze Ronde van Romandië naar zijn hand.

De Tour bleek een lastige kluif voor Vlasov. De kasseienrit kwam hij in tegenstelling tot anderen ongeschonden door, maar in de heuvelachtige rit naar Longwy viel hij op een vervelend moment. Het lukte hem op miraculeuze wijze om terug te keren bij het peloton, maar in de dagen die volgden had hij last van zijn verwondingen en verloor hij tijd. In de derde week kwam hij terug in zijn element en steeg hij op knappe wijze van de elfde plek naar de vijfde plek in het eindklassement, waardoor hij ook deze ronde in de top vijf wist af te sluiten. Ook in 2023 komt de coureur uit voor BORA-hansgrohe.

2023 gekenmerkt door ziekte en degelijkheid

In 2023 mikt de inmiddels 27-jarige Rus opnieuw op de combinatie Giro-Vuelta. In de Ronde van Valencia in het begin van het jaar kon hij zijn titel niet verlengen, maar met een vijfde plek deed hij het ook niet onaardig. Nadien was Vlasov ook een constant in de top tien met een negende plek in Tirreno-Adriatico en ook in de Tour of the Alps ging het niet onaardig met een tweede plek in de derde rit achter zijn Duitse ploegmaat Lennard Kämna, tot ziekte zijn voorbereiding verstoorde. In plaats van een podium in de Tour of the Alps werd het een 46e plek in Luik-Bastenaken-Luik. Vlasov stond met veel vraagtekens aan de start van de Giro, maar die worden al snel weggewerkt met drie toptienplaatsen in de eerste negen ritten. De Rus van BORA-hansgrohe stond toen op een zevende plek in het algemeen klassement en nam ook de bovenhand van Kämna die negende stond, tot opnieuw ziekte roet in het eten gooide en hij in de tiende rit moest opgeven.

Twee maanden later vierde Vlasov een succesvolle rentree met een derde plek in de Clasica San Sebastian en een tweede plek in de Ronde van Burgos achter Primoz Roglic. Deze keer trok de Rus met vertrouwen naar de Vuelta en opnieuw reed de Russische klimmer naar een rist toptienplaatsen, maar verder dan een vijfde plek in de tijdrit naar Valladolid kwam hij niet. Lange tijd leek zijn jongere Belgische ploegmaat Cian Uijtdebroeks voor hem te eindigen in het klassement, maar in de voorlaatste rit ging Vlasov hem alsnog voorbij naar plaats zeven. Het seizoen van de Rus, die volgend seizoen ook voor BORA-hansgrohe uitkomt, eindigde met een hoogtepunt met een vierde plek in Il Lombardia.