IJzersterke Démare pakt rit- én einwinst in loodzware slotetappe in Wallonie Algemeen nieuws

IJzersterke Démare pakt rit- én einwinst in loodzware slotetappe in Wallonie

Door Bram van der Ploeg 19 augustus 2020 | 17:08


Arnaud Démare heeft de vierde en laatste etappe in de Ronde van Wallonie gewonnen. De Franse sprinter van Groupama-FDJ steek boven zichzelf uit in een zware heuvelrit en won uiteindelijk zelfs de rit dankzij zijn ploeg. Daarmee behield hij ook meteen zijn leidende positie in het klassement.  

Vanuit Blegny maakte het peloton zich op voor een lastige etappe, die beslissend zou worden voor het klassement. Na een rustige start werd er voor het eerst doorgereden op het eerste klimmetje van de dag, de Côte de Ninane. In de tussensprint kort erna pikte Greg Van Avermaet alvast wat bonificatieseconden mee. Meteen daarna was het tijd voor de eerste vluchtpoging. Maar liefst dertien renners probeerden weg te rijden, met daarbij drie man van Deceuninck-Quick-Step.

Deceuninck-Quick-Step opent de koers

Met Zdenek Stybar, Jannik Steimle en Florian Sénéchal had The Wolfpack drie grote namen mee, maar met onder meer Matteo Trentin (CCC) en Stan Dewulf (Lotto Soudal) zaten er meer motoren mee vooraan. Veel ruimte kreeg deze groep logischerwijs niet, maar gestopt werd er nooit. Na de tweede tussensprint bleven er zeven renners over: Stybar, Dewulf, Jens Reynders (Hagens Berman Axeon), Tom Paquot en Lionel Taminiaux (Wallonie Bruxelles), Scott Thwaites (Alpecin-Fenix) en Andreas Kron (Riwal). Zij kregen wél de ruimte van het peloton.

CCC Team, Groupama-FDJ, Bahrain McLaren en AG2R La Mondiale verzorgden de achtervolging op de kopgroep, die na drie van de zeven beklimmingen van de dag 2.40 minuten voorsprong hadden. Vooral het CCC deed in het vervolg het werk. Met nog 67 kilometer voor de wielen hadden Stybar en consorten nog maar 1.44 minuten speling over. Omdat het tempo vooraan ook werd verhoogd, moest Taminiaux passen. De kopgroep reduceerde daarmee tot zes.

Pech voor Van Avermaet, duo springt weg

Daar bleef het niet bij. Materiaalpech sloeg Reynders weg uit de kopgroep en op de Cote de Beffe moesten ook Paquot en Thwaites eraf. Daardoor bleven alleen Stybar, Dewulf en Kron over. Zij hadden op de top van de col nog maar een halve minuut voorsprong op een eerste achtervolgende groep van twee, met Dylan Sunderland (NTT) en bergkoning Michal Golas (INEOS). Het peloton gaf daar vijftig seconden toe, mede omdat CCC Team van kop af moest door materiaalpech bij Van Avermaet. De Belg slaagde er uiteindelijk wel in weer terug te keren in het peloton.

Op 31 kilometer van het einde passeerden de renners voor het eerst de finishlijn. De drie koplopers hadden Sunderland en Golas op veertien seconden in de nek hijgen. Het peloton, waar CCC de controle weer had genomen, kwam door op 51 seconden. Toen Golas en Sunderland na een kilometers lange achtervolging eindelijk bij de kopgroep waren, hadden die leiders nog maar 27 tellen over.

Cote de Beffe moet beslissing brengen

De tweede beklimming van de Cote de Beffe moest de beslissing brengen, op tien kilometer van het einde. Klassementsleider Arnaud Démare zat nog steeds in het peloton, dus moesten de klassiekerspecialisten gas geven. CCC Team had de kopgroep van vijf nog voor de voet van de klim te pakken en dus was het op deze col aan Van Avermaet zelf. Trentin trok aan voor zijn kopman, alvorens er wat scheuren ontstonden tussen de favorieten. Ook Démare moest een gat laten, met twee ploegmaats bij zich.

Er werd heel veel aangevallen, maar het was in de Belgische streek Narvaez die namens Team INEOS echt een gat sloeg. Hij had snel twaalf seconden te pakken, met bonificatieseconden genoeg voor de eindwinst. In de groep favorieten ging het tempo er volledig uit en dikte de groep snel aan. Klassementsleider Démare kwam zelfs terug, terwijl Loïc Vliegen, de winnaar van vorig jaar, zijn kansen door een crash kon doorstrepen. 

De grote vraag was: ging Narvaez genoeg overhouden? Hij denderde op de laatste heuveltjes richting de finish, met het Groupama-FDJ van Démare in volle achtervolging. Het was het peloton dat won. Een late uitval van Philippe Gilbert werd gepareerd door Démare, die er overheen knalde en de etappe én en klassement voor zich opeiste. 

Uitslag etappe 4 Ronde van Wallonie 2020

1. Arnaud Démare
2. Philippe Gilbert ''
3. Greg Van Avermaet ''
4. Clement Venturini ''
5. Jasper De Buyst ''
6. Amaury Capiot ''
7. Florian Sénénchal ''
8. Andrea Vendrame ''
9. Romain Hardy ''
10. Bryan Coquard ''

Eindklassement Ronde van Wallonie 2020

1. Arnaud Démare
2. Greg Van Avermaet + 0.20
3. Amaury Capiot + 0.25
4. Florian Sénéchal + 0.26
5. Clément Venturini + 0.27
6. Andrea Vendrame ''
7. Jasper De Buyst ''
8. Jhonatan Narváez + 0.30
9. Romain Hardy + 0.31
10. Oliver Naesen + 0.32

(foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws