Greg Van Avermaet

Dit is de pagina over Greg Van Avermaet. De wielrenner won verscheidene klassiekers en kroonde zich in 2016 tot olympisch kampioen op de weg. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws rond de Belg en houdt tevens zijn biografie bij.

greg van avermaet

Greg Van Avermaet werd in 1985 geboren als kleinzoon van oud-prof Aimé Van Avermaet. In 2007 trad hij in de voetsporen van zijn grootvader door een profcontract te verkrijgen bij Predictor-Lotto. Na een succesvolle periode bij de jeugd ging hij bij de profs direct door met winnen. In zijn eerste wedstrijd voor zijn ploeg wist hij direct de vijfde etappe van de Ronde van Qatar te winnen. Ondanks dat werd hij jarenlang niet beschouwd als veelwinnaar. De altijd aanvallende Van Avermaet reed naar talloze ereplaatsen, maar de grote overwinningen bleven uit. Toch wist de klassiekerrenner dat tij te keren.

Rodez maakt van Van Avermaet een kampioen

Het was de Tour de France van 2015 waar Van Avermaet met zijn imago wist af te rekenen. Na de winst in de ploegentijdrit met BMC wist hij in een spannende etappe naar Rodez de zege te pakken. In een oplopende sprint wist hij niemand minder dan Peter Sagan achter zich te houden. Het jaar daarop reed hij namelijk een bijzonder sterk voorseizoen met een winst in de Omloop Het Nieuwsblad en de eindzege in Tirreno-Adriatico. Een val in de Ronde van Vlaanderen zette dat jaar uiteindelijk een streep door zijn ambities voor die wedstrijd en Roubaix.

Van Avermaet kwam echter sterk terug. In de Tour wist hij wederom een etappe te winnen en drie dagen in het geel te rijden. Zijn grootste triomf volgde echter nog later: de dag dat hij op de Olympische Spelen tegen alle verwachtingen in beslag legde op de gouden medaille. Vier jaar lang mocht hij als kampioen rondrijden, waarin hij ook nog Parijs-Roubaix op zijn naam schreef. Van Avermaet zal nog altijd mikken op de winst in de Ronde van Vlaanderen, maar dichterbij een tweede plek kwam hij nooit. Wel won hij in 2020 de digitale variant tijdens de coronacrisis.

Greg Van Avermaet

Van Avermaet blijft BMC en CCC trouw

Van Avermaet boekte zijn grootste successen in het shirt van BMC en bleef die ploeg dan ook trouw toen in 2019 de hoofdsponsor zich terugtrok. Er werd met CCC een nieuwe sponsor gevonden en Van Avermaet was de grote kopman van de nieuw te vormen WorldTour-formatie. Toen door het coronavirus ook CCC in 2019 aankondigde na één jaar te stoppen, stond Van Avermaet voor hetzelfde dilemma. Ook nu sprak hij echter uit te blijven waar hij was.

Eind 2020 was het alsnog afgelopen met die ploeg, waarna Van Avermaet samen met zijn fietssponsor BMC naar AG2R Citroën Team trok. Voor die ploeg werd hij in 2021 derde in de Ronde van Vlaanderen, zijn enige grote wapenfeit voor dat jaar. Hij heeft nog een contract tot en met 2023 en wil zijn ploeg daarin graag nog eens een mooie zege schenken. 

Een zegeloos 2022, wel prijs in slotseizoen voor Van Avermaet

Die zege kwam nog niet in 2022. Van Avermaet zat er vaak bij, maar wist niet op het hoogste schavot te staan. Een derde plaats in de Omloop Het Nieuwsblad was de beste notering van het voorjaar. In de grote klassiekers wist Van Avermaet niet meer mee te doen om de beste plekken, met een vijftiende plek in de Ronde van Vlaanderen en een zeventiende plaats in Parijs-Roubaix. In het najaar reed hij zijn eerste gravelkoers, waar hij direct meedeed aan het WK Gravel in Veneto. Daar kon Van Avermaet strijden om de medailles, maar moest hij het net afleggen tegen Mathieu van der Poel om het brons.

2023 zou het laatste jaar worden voor Van Avermaet, die het stilaan steeds lastiger kreeg om in de grote wedstrijden vooraan mee te doen. Hij won met de Boucles d'Aulne wel nog een koers, wat voor veel vreugde zorgde. In Parijs-Tours sloot hij zijn prachtige loopbaan af, maar stilzitten deed hij allerminst: binnen enkele weken won (!) hij mee een triatlon in Spanje en trok hij helemaal naar Peru voor een bikepacktrip. Een liefhebber blijft ten slotte een liefhebber!

Greg Van Avermaet News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments