Matthews wint dankzij goed werk van Eekhoff in Bretagne Classic Algemeen nieuws

Matthews wint dankzij goed werk van Eekhoff in Bretagne Classic

Door Ward Hilhorst 25 augustus 2020 | 15:43


De Bretagne Classic-Ouest France is op naam gekomen van Michael Matthews. Na een spectaculaire koers vol aanvallen was hij de sterkste door een sprint van zes mannen te winnen naar goed voorbereidingwerk van Nils Eekhoff.

Vroeg in de wedstrijd schoot er een sterke kopgroep vandoor. Rémi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Floris De Tier (Alpecin-Fenix), Joey Rosskopf (CCC Team), Will Clarke (Trek-Segafredo), Zhandos Bizhigitov (Astana), Alexander Cataford (Israel Start-Up Nation), Julien Morice en Maxime Cam (B&B Hotels-Vital Concept) waren de namen. Zij pakten bijna zes minuten.

Dat vonden EF Pro Cycling, Team Sunweb en UAE Team Emirates echter wat veel. Deze ploegen begonnen aan het peloton te sleuren, waardoor ze de seconden langzaam terugpakten. Rond de drie minuten hielden zij het verschil stabiel. Halfweg koers ging het voor Morice in de kopgroep allemaal wat te snel en moest hij zijn vluchtmakkers laten gaan.

Cavagna met een enorme aanval

Voor EF Pro Cycling was het verschil niet klein genoeg, zij bleven maar doortrekken. Toen het verschil met nog 75 kilometer te gaan nog maar een minuut was, werd Cavagna zenuwachtig. Hij wiel aan en schroefde zijn tijdritbenen eronder. De Fransman trok ongenadig hard door, waardoor de anderen op een flink gat kwamen. In het peloton kwamen zijn makkers van Deceuninck-Quick-Step afstoppen, dus kon hij lekker zijn gang gaan.

Mitchelton-Scott en EF Pro Cycling pakten het initiatief terug en slokten de kopgroep mannetje voor mannetje op. Met nog een kleine zestig kilometer te gaan werden ook De Tier en Rosskopf gegrepen, maar Cavagna had toen nog altijd vijftig seconden voorsprong. Dat werd in de kilometers daarna al snel anderhalve minuut, omdat de ploegen in het peloton zich nog niet te vroeg op wilden roken.

Eekhoff en De Bondt maken de koers hard

Op de Botcoët, op ruim vijftig kilometer van de streep, schudde Dries De Bondt aan de boom met een scherpe aanval. Hij kreeg een man of twintig mee, waarvan Eekhoff ook netjes zijn kopwerk deed. De schermutseling kostte Cavagna een halve minuut. Eekhoff toonde zich heel sterk, hij zat constan voorin de groepjes die ontstonden. Na een paar kilometer sloot het uitgedunde peloton wel weer aan, maar het zuur was ondertussen in de benen geslopen.

Het constante aanvallen kostte Cavagna de kop, maar geen enkele aanval kwam echt ver weg. Dat was zo totdat Robert Stannard, Harm Vanhoucke en Albert Torres een gat van een kleine minuut sloegen. Er waren nog veertig man in het peloton, waar Deceuninck-Quick-Step en EF Pro Cycling de baas speelden. Zij lieten de kopgroep zweven tot ruim twintig kilometer van de meet, toen ze weer gegrepen werden.

Het blijft aanvallen regenen in de finale

Het peloton was volledig op een lint, want iedereen trok een voor een ten aanval. Jan Bakelants roerde zich onder anderen veel. Achterin het peloton moesten veel renners laten lopen toen de jongeling Quinn Simmons nog maar eens aan de boom schudde. Aimé De Gendt sloeg een gaatje toen er nog zo'n man of 35 over waren, maar hij kreeg niet de ruimte die hij nodig had.

Bij het klinken van de bel op 14,5 kilometer van de streep was er het een en ander in het peloton teruggekomen en zo ging het pak op weg naar de Côte de Lézot, met daarin die steile strook van negentien procent. Scott Thwaites viel aan de voet van die klim aan, terwijl UAE Team Emirates uit alle macht probeerde te controleren voor Jasper Philipsen.

Deceuninck-Quick-Step en Mitchelton-Scott controleren

Zo was het in de finale razend spannend. Een groepje met Iván García Cortina, Dimitri Claeys, Sergio Henao en Bakelants daarin kwam bij Thwaites, waardoor het een kopgroep van zeven werd met nog tien kilometer te gaan. Deceuninck-Quick-Step en Mitchelton-Scott reden het gat maar weer dicht, ondanks verwoede pogingen van de mannen vooraan.

Victor Lafay was het toen met een late uitval. De man van Cofidis had best een aardig gat, maar het laatste klimmetje moest nog komen. Lafay daalde af met de techniek van Chris Froome en Matej Mohoric en wist zijn fiets wonderwel recht te houden. Met nog vijf kilometer te gaan had hij nog twintig seconden. Toch was het voor hem ook te ver.

Stan Dewulf opende het bal op de laatste klim, waarna Florian Sénéchal erop en erover ging. Eekhoff was na de lange koers onverminderd sterk, hij bracht een groep van vijf met zijn kopman Matthews terug naar de kop. Matthews liet in de sprint daarna zien dat hij terecht de kopman was en hij won met ruime voorsprong. (Foto: Sirotti)

Uitslag Bretagne Classic:

1. Michael Matthews
2. Luka Mezgec "
3. Florian Sénéchal
4. Aimé De Gendt
5. Alessandro Fedeli
6. Quinn Simmons
7. Nils Eekhoff
8. Daniel McLay
9. Anthony Roux
10. Iván García Cortina


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws