Michael Matthews

Dit is de pagina van Michael Matthews, een Australische wielrennen van Team BikeExchange-Jayco. Hij won etappes in alle grote rondes en nam de groene trui mee naar Parijs in 2017. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Matthews en houdt tevens zijn biografie bij.

Michael Matthews

Geboren op 26 september 1990 in Canberra, Matthews stond bij de beloften al te boek als een toptalent. In zijn thuisland werd hij wereldkampioen bij de beloften, wat hem op de radar van Rabobank bracht. Daar liet hij vooral van zich spreken in de kleinere koersen, maar kansen in monumenten en grote rondes kreeg hij niet, waardoor hij in 2013 terecht kwam bij Orica GreenEDGE. Bij de Australische ploeg bloeide Matthews uit top een topper in lastige wedstrijden en won hij in alle grote rondes ritten. Tevens kwam hij vaak dichtbij een zege in klassiekers zoals de Amstel Gold Race en Milaan-San Remo en streed in de wereldkampioenschappen om de zeges, maar wist nooit op het hoogste podium te staan.

Na vier jaar bij GreenEDGE was het tijd voor een verandering bij Matthews. Hij verkaste naar Team Sunweb, een beslissing die direct goed uitpakte. Hij won twee ritten en de groene trui in de Tour de France. In de jaren bij Team Sunweb wist Matthews zowel de GP Québec als de GP Montréal te winnen, maar in de grote rondes droogde de oogst na die eerste Ronde van Frankrijk op. De tegenvallende resultaten waren voor Matthews reden om zijn carrière te herzien. Hij keerde terug op het oude nest en tekende bij Team BikeExchange.

Matthews toont meer inhoud te hebben dan gedacht

Hoewel Matthews in 2021 heel vaak dicht bij een zege was, schoot de Australiër geen enkele keer raak, ondanks 12 top-tien noteringen in de grote rondes. In 2022 was Bling weer terug in de winning mood met een een etappezege in de Ronde van Catalonië. In de Tour de France won Matthews de twaalfde etappe naar Mende na een prachtige aanvallende koers. Matthews liet zien meer dan een sprinter met inhoud te zijn. Zijn sterke prestaties leidde tot een contractverlenging bij zijn ploeg, waar hij met drie seizoenen bijtekende. In Wollongong pakte Matthews brons op de wegrit van het WK, zijn derde medaille in totaal.

Matthews kent 2023 met ups en downs

Michael Matthews, de vedette bij Jayco-AlUla, reed een wisselvallig jaar bij elkaar en vooral tijdens het voorjaar zat het tegen. 'Bling' begon goed aan het seizoen met ereplaatsen in de Tour Down Under en ook drie top zesplaatsen in Parijs-Nice, toen hij geveld werd door corona. Met een matig gevoel deed hij het niet onaardig in Dwars door Vlaanderen (twintigste), maar in de Ronde van Vlaanderen viel de 33-jarige Australi¨ër hard in de afdaling van de Koppenberg. De valpartij hypothekeerde zijn hele voorjaar.

Matthews aasde op revanche in de Ronde van Italië en greep zijn kans ook met beide handen. Al in rit drie schoot de inmiddels 33-jarige Australiër raak met een machtssprint bergop in Melfi, eentje sneller dan Mads Pedersen Kaden Groves. Nadien volgden nog vier andere top tienplaatsen verderop in de grote ronde en een derde plaats in het puntenklassement. Het WK in Glasgow draaide dan weer uit op een sisser, in de GP van Québec moest hij zijn meerderen erkennen in zijn landgenoot Cbin Strong en winnaar Arnaud de Lie.

Michael Matthews Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties