Basso niet boos om uitspraken Armstrong: 'Hij stond altijd klaar om te helpen' Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Basso niet boos om uitspraken Armstrong: 'Hij stond altijd klaar om te helpen'

Basso niet boos om uitspraken Armstrong: 'Hij stond altijd klaar om te helpen'

Lance Armstrong haalt in zijn nieuwe documentaire LANCE hard uit naar ex-renner Ivan Basso. De Amerikaan noemt hem en enkele andere ex-renners en dopinggebruikers ‘verheerlijkt’ en vindt dat het de renners te makkelijk werd gemaakt om terug te keren in de wielersport.

'Italië verheerlijkt Basso, verafgoodt hem, geeft hem banen, nodigt hem uit voor wedstrijden en zet hem op televisie. Hij is niks anders dan de rest van ons. Toch nagelden ze Marco Pantani aan de schandpaal. Ze schopten hem uit de sport en nu is hij dood’, aldus Armstrong.

Basso was jarenlang een concurrent van Armstrong in de Tour de France en werd na zijn zege in de Giro d’Italia van 2006 betrapt op doping en geschorst. De Italiaan koos er echter in tegenstelling tot veel andere renners voor om te bekennen en dat leverde hem een mildere straf op. Na zijn rentree als renner wist hij in 2010 wederom de Giro te winnen.

Basso geeft in gesprek met de Italiaanse krant Il Giornale toe dat hij verkeerde dingen heeft gedaan in het wielrennen, maar benadrukt tegelijkertijd dat hij sindsdien vooral het wielrennen probeert te verbeteren. ‘In 2006 werd ik gepakt op mijn betrokkenheid in Operacíon Puerto. Ik heb bekend en ben er met een schorsing van twee jaar voor gestraft. Ik ging van de hemel naar de hel. De laatste vijftien jaar ben ik hard aan het werk in het wielrennen. Met Alberto Contador run ik een opleidingsploeg (Kometa-Xstra). We proberen de sport beter te maken.’

Basso over Armstrong: 'Hij deed alles om ons te helpen'

Basso heeft de documentaire over Armstrong niet gezien, maar is niet boos over de uitspraken van de Amerikaan richting hem. Hij is Armstrong juist dankbaar voor de steun die hij gaf tijdens moeilijke tijden. ‘Toen mijn moeder kanker kreeg deed hij alles om ons te helpen. Ook toen ik in 2015 ziek werd. Hij stond altijd klaar om ons te helpen.’ (Foto: Sirotti, 2005)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws