Jumbo-Visma slaat ook toe in Gran Piemonte: Bennett wint, Van der Poel derde Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Jumbo-Visma slaat ook toe in Gran Piemonte: Bennett wint, Van der Poel derde

Jumbo-Visma slaat ook toe in Gran Piemonte: Bennett wint, Van der Poel derde

George Bennett heeft het feest voor Jumbo-Visma woensdag compleet gemaakt. Nadat Wout van Aert de eerste etappe in het Critérium du Dauphiné won, pakte Bennett de overwinning in de Gran Piemonte. Mathieu van der Poel werd derde.

Van een rustige start in Italië was geen moment sprake. Nadat kilometer 0 was overschreden, werd er meteen volle bak aangevallen. Uiteindelijk lukte het vier renners om weg te rijden. Philipp Walsleben (Alpecin-Fenix), Joey Rosskopf (CCC Team), Mikkel Honoré (Deceuninck-Quick-Step) en Callum Scotson (Mitchelton-Scott) vormden een ijzersterke vlucht, met na vijftig kilometer koers al een kleine zes minuten voorsprong op de teller.

Jumbo-Visma toont ambities

De vier vooraan consolideerden de voorsprong lang. Met nog honderd kilometer te gaan, begon het peloton echter in gang te schieten, waardoor de voorsprong geleidelijk begon te dalen. Op vijftig kilometer van de streep was het verschil nog maar drie minuten. In het peloton was het onder andere Jumbo-Visma dat koers aan het maken was. Zo deed Paul Martens op één van de heuvels een stevige kopbeurt, die hij niet veel later moest bekopen.

Waar de hitte in de afgelopen koersen een doorslaggevende rol speelde, was dat in Piemonte niet anders. Callum Scotson kreeg een klap van de warmte en moest daardoor tijdelijk afstappen. Hoewel hij weer opstapte, wist hij niet meer vooraan terug te keren. De voorsprong van de overgebleven Rosskopf, Walsleben en Honoré was intussen gedaald naar twee minuten en zou alleen maar verder dalen.

Op twintig kilometer van de finish werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Onder andere Dion Smith en Matteo Jorgenson, respectievelijk de nummers zes en zeventien van de recente Milaan-Sanremo, lagen erbij. Met de naderende finale begon de spanning in het peloton duidelijk op te lopen. De drie vluchters hadden door het snelle tempo van het peloton nog maar vijftig seconden over en begonnen aan de laatste vijftien kilometer.

Jumbo-Visma leidt aanval Bennett in

De klim La Morra, die begon op tien kilometer van de finish, was het laatste obstakel voor de slothelling naar finishplaats Barolo. Op de klim nam Jumbo-Visma wederom het heft in handen. Ditmaal was het Chris Harper die een sterke kopbeurt voor zijn rekening nam, waarmee hij de vluchters inrekende. Nadat Harper moest afgeven, was het Vincenzo Nibali die doortrok en een aanval van Giullio Ciccone inleidde. Zijn Italiaanse ploeggenoot wist echter niet weg te komen en zag zich overvleugeld worden door een ijzersterke Bennett.

Ook de rest leek niet mee te kunnen, maar daar dacht Van der Poel toch even anders over. Op zijn eigen tempo haalde hij één voor één renners in en op de top lag hij op tweede positie, met een kleine achterstand op Bennett. De Nederlander probeerde samen met Giani Moscon en drie andere renners het gat in de afdaling te dichten, maar de klimmer van Jumbo-Visma hield verrassend goed stand.

In de achtervolgende groep met Van der Poel was de samenwerking verre van optimaal, Bennett leek de zege niet meer mis te kunnen lopen. Hij moest echter nog wel de slothelling richting Barolo op. De Nieuw-Zeelander behield een goed ritme, maar viel wel enigszins stil. Vanuit de achtervolgende groep was Diego Ulissi ondertussen aan een ziedende versnelling begonnen om Bennett nog terug te pakken. Het werd heel nipt, maar de renner van Jumbo-Visma hield de Italiaan nog net af en behaalde zijn tweede profzege. Eerder won hij in 2017 de Ronde van Californië.

Uitslag Gran Piemonte 2020

1. George Bennett
2. Diego Ulissi ''
3. Mathieu van der Poel + 0.04
4. Alexander Vlasov ''
5. Simon Geschke ''
6. Alex Aranburu ''
7. Dries Devenyns ''
8. Robert Stannard + 0.07
9. Giulio Ciccone ''
10. Attila Valter ''

(Foto: Shootmetoo.nl / @Remogino1)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws