Onderzoek Nieuwsblad: 42 procent van profwielrenners komt niet rond van salaris Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Onderzoek Nieuwsblad: 42 procent van profwielrenners komt niet rond van salaris

Onderzoek Nieuwsblad: 42 procent van profwielrenners komt niet rond van salaris

Wie dacht dat alle wielrenners bakken met geld verdienen, heeft het goed mis. Dat blijkt uit onderzoek van Het Nieuwsblad. De meeste WorldTour-renners verdienen goed, maar in de categoriëen daaronder wordt het snel minder.

In de WorldTour verdient 62 procent van de renners meer dan 10.000 euro per maand. Daarvan is naar het schijnt Chris Froome met ongeveer een handvol miljoenen de grootverdiener. Maar ook drie procent van de WorldTour verdient 2000 euro of minder per maand. Waarschijnlijk zijn dat vooral de neo-profs bij de kleinere teams. Bij de ProContinentale ploegen verdient meer dan de helft van de renners 2000 tot 4000 euro per maand, wat voor de renners die rond de 2000-grens schuren al aan de krappe kant is.

Bij de Continentale ploegen krijgt liefst 63 procent van de coureurs maximaal 2000 euro gestort. Slechts 37% van de Continentale renners is dan ook tevreden met zijn salaris. In de WorldTour is dit 79%. Ook kan zo’n 60 procent van de Continentale én Procontinentale renners niet leven van zijn salaris. In de WorldTour is dit een kwart van de renners. In totaal komt 42 procent van de wielrenners niet rond van hun salaris.

Bakelants: 'Prijzengeld moet belangrijker worden'

Sunweb-renner Jan Bakelants zou graag verandering zien en verfoeit de enorme verschillen. ‘Het is vooral moeilijk voor knechten die verteld worden hoe belangrijk ze zijn, terwijl dat niet beloond wordt. Maar ze worden ook als vervangbaar beschouwd. Als ze moeilijk gaan doen, vindt de ploegmanager wel iemand die dat werk voor minder doet.’ Is er een oplossing? ‘Het prijzengeld zou belangrijker moeten worden, zodat er meer inkomsten zijn voor ploegen en de lonen verbeteren. Ook kan het minimumloon verhoogd worden.’

Lefevere: 'Zouden beter geworden zijn van transfersysteem voetbal'

Patrick Lefevere reageert: ‘We zijn een prehistorische sport. Als we een transfersysteem zouden hebben zoals in het voetbal, was ik nu smoorrijk. Maar de UCI wilde dat niet en daardoor hebben we veel geld gemist. We zouden er allemaal beter van geworden zijn.’ Ook Lefevere geeft af op organisatoren. ‘Ze betalen schandalig weinig.’ (Foto: Jojo Harper / EF Education First)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws