Onemanshow Van der Poel op NK wielrennen bij ware slijtageslag Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Onemanshow Van der Poel op NK wielrennen bij ware slijtageslag

Onemanshow Van der Poel op NK wielrennen bij ware slijtageslag

Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze het NK gewonnen. Op ruim veertig kilometer van de streep demarreerde hij ijzersterk op de VAM-berg en loste hij zijn medekoplopers. Vervolgens soleerde hij overtuigend naar zijn tweede nationale titel. Nils Eekhoff werd tweede voor de nummer drie Timo Roosen.

Met zware weersomstandigheden in het vooruitzicht vertrokken de renners in Drenthe voor het Nederlands kampioenschap wielrennen. Bij de vrouwen kon een dag eerder al gezien worden dat ook het parcours het geen gemakkelijke dag zou maken. Het weerhield de coureurs er niet van om in het begin van de wedstrijd al ongenadig hard te rijden. Een grote kopgroep vertrok en Mathieu van der Poel rook het verschil. Hij zette een tegenaanval in en reed naar de groep toe. De groep pakte een kleine voorsprong, maar kreeg niet de zegen van het peloton. Iets later werden zij weer ingerekend.

Nieuwe aanvallen volgden en een groep van zes renners brak los. Bert-Jan Lindeman, Pascal Eenkhoorn, Oscar Riesebeek, Stef Krul, Lennard Hofstede en Alex Molenaar reden een maximale voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar. Jumbo-Visma leek de boel met drie man volledig in de tang te hebben en dat merkten ook andere ploegen. De achtervolging werd ingezet en een klein groepje achtervolgers probeerden het gat te dichten. Dat lukte, maar ook het peloton kwam er weer bij: hergroepering.

Van der Poel valt aan, maar komt nog niet weg

De kaarten werden opnieuw geschud. Verschillende renners probeerden het, maar degene die het meest de ruimte kreeg was Nils Eekhoff. Hij reed in korte tijd twintig seconden bijeen en in het peloton was weinig organisatie in de achtervolging. Uiteindelijk ergerde Van der Poel zich aan het gebrek aan samenwerking in het peloton en besloot op een onverwacht moment zelf ten aanval te trekken. Hij kreeg Eenkhoorn met zich mee. De renner van Jumbo-Visma werkte echter niet mee, dus moest Van der Poel zelf al het werk doen.

De Nederlander van Alpecin-Fenix halveerde de voorsprong van Eekhoff in rap tempo en de aansluiting was dan ook een kwestie van tijd. Achter Van der Poel en Eenkhoorn wisten zeven renners de aansluiting te maken. Het ging om: Roosen, Lindeman, Jos van Emden, Ramon Sinkeldam, Riesebeek, Corné van Kessel en Arvid de Kleijn. Een paar kilometer verder werd Eekhoff door de negen man bijgehaald.

Van der Poel ontbindt duivels met ontzagwekkende demarrage

De samenwerking tussen de tien renners ging verre van optimaal. Iedereen keek vooral naar Van der Poel. Achter de koplopers reed een kleine achtervolgende groep, die de aansluiting nog kon maken. De rest van het veld speelde geen rol meer. Van der Poel zag dat echter niet zitten. Op vijftig kilometer van de streep trok hij furieus ten aanval op de VAM-berg. Alleen Eenkhoorn wist aan te sluiten. De renner van Jumbo-Visma wilde echter niet meerijden met Van der Poel, waardoor de andere acht weer terugkwamen.

Na wat kleine speldenprikjes van verschillende renners vooraan trokken de koplopers weer richting de finishpassage op de VAM-berg. Voor Van der Poel wederom het signaal om te gaan. Weer leek een sterke Eenkhoorn het gat te overbruggen, maar hij stokte bij een achterstand van ongeveer vijf seconden. De vogel was dan ook gevlogen. Van der Poel trok het gaspedaal volledig open en reed razendsnel een grote voorsprong bijeen. Intussen kwam Sinkeldam in de afdaling van de VAM-berg bijna zwaar ten val. De renner van Groupama-FDJ had te kampen met een klapband, maar wist op knappe wijze een valpartij te voorkomen.

Van der Poel rondt solo van ruim veertig kilometer af

Van der Poel was vooraan niet meer te houden. Hij breidde zijn voorsprong snel uit naar veertig seconden en kort daarna was het al een ruime minuut. Bij de achtervolgende groep konden Eekhoff en Eenkhoorn wegrijden doordat de andere renners van Jumbo-Visma een gat lieten vallen. De twee jonge Nederlanders werkten goed samen en leken op weg naar de podiumplekken achter Van der Poel. Eenkhoorn kreeg echter af te rekenen met een hongerklop en moest daardoor Eekhoff laten gaan. Met nog twintig kilometer te gaan leek de derde plek nog erg lastig te worden voor de renner van Jumbo-Visma.

Dat bleek ook, want op dertien kilometer van de streep werd Eenkhoorn bijgehaald door ploeggenoten Van Emden en Roosen. De plekken één en twee waren daarentegen wel vergeven. Het verschil tussen Van der Poel en Eekhoff veranderde namelijk weinig, maar liep wel gestaag op. Van der Poel reed de rest van de koers in een strak tempo uit om aan de finish zijn tweede nationale titel op te eisen.

Uitslag NK wielrennen voor mannen 2020

1. Mathieu van der Poel
2. Nils Eekhoff + 1.31
3. Timo Roosen + 3.08
4. Pascal Eenkhoorn + 3.17
5. Jos van Emden + 3.19
6. Arvid de Klein + 4.08
7. Corné van Kessel + 4.15
8. Koen Bouwman + 4.21
9. Taco van der Hoorn + 4.23
10. Pter Schulting + 4.25

(Foto: Sirotti, 2019)

Lees het NK wielrennen 2020 terug in ons liveblog


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws