Sosa wint razend spannende slotetappe Ronde van Burgos, Evenepoel eindwinnaar Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Sosa wint razend spannende slotetappe Ronde van Burgos, Evenepoel eindwinnaar

Sosa wint razend spannende slotetappe Ronde van Burgos, Evenepoel eindwinnaar

Iván Sosa heeft na een razend spannend duel met Mikel Landa en Remco Evenepoel de slotetappe van de Ronde van Burgos gewonnen. Evenepoel kwam niet in de problemen en werd derde in de etappe. Daarmee won hij het eindklassement.

De laatste etappe van de Ronde van Burgos werd traditioneel afgesloten met de loeisteile slotklim naar Lagunas de Neila (4 km aan 11 procent). Het was een uitgelezen kans voor de pure klimmers om Evenepoel op de laatste dag nog uit de Leiderstrui te rijden. De Belg was echter eerder in de week al de sterkste op de Picon Blanco, dus was het maar de vraag of verhoudingen nog zouden veranderen.

Na wat plaagstootjes in de eerste kilometer ontstond er een kopgroep van zes, waarbinnen voornamelijk in het Spaans gecommuniceerd kon worden. Gotzon Martin was maar weer eens aanwezig, samen met Ángel Madrazo, Dani Navarro, Arjen Livyns, Delio Fernández en Joel Nicolau. De mannen pakten zes minuten, maar in het peloton heerste een ontspannen sfeer.

Mitchelton-Scott wil Chaves op het podium

Wel was het Mitchelton-Scott dat zich al snel op de voorste posten van het peloton meldde. De ploeg leek plannen te hebben om met de nummer vier van het klassement, Esteban Chaves, het podium aan te vallen. Onder leiding van de Australische ploeg daalde de voorsprong in eerste instantie nog voorzichtig met een minuut naar nog een ruime vijf minuten.

Naarmate de koers vorderde ging het tijdsverschil echter een stuk sneller naar beneden. Met nog veertig kilometer naar de streep was het verschil nog maar 3.20 minuten. Intussen stapte Mads Pedersen (Trek-Segafredo) samen met een ploeggenoot uit bij de bevoorrading. De wereldkampioen zag blijkbaar weinig nut in het beklimmen van de steile Lagunas de Neila.

Bahrain McLaren verhoogt tempo op opwarmklim

De voorsprong bleef onder het forse tempo van Mitchelton steeds verder dalen en was bij het aanvangen van de laatste dertig kilometer al minder dan twee minuten. Voordat de renners aan de slotklim begonnen, wachtte met de Alto del Collado de Vilviestre nog een opwarmer. De klim van drie kilometer met maximale percentages van tegen de zes procent was niet erg zwaar, maar door een flinke tempoversnelling van Bahrain McLaren zal het bij de renners in het peloton allicht pijn hebben gedaan.

Het hoge tempo van Bahrain had als gevolg dat meerdere renners na de klim moesten afhaken. De benen van de renners waren al flink vermoeid, dus een slagveld op de loeisteile slotklim kon haast niet uitblijven. Ondertussen was de voorsprong van de vluchters nagenoeg verdampt. Van de vluchters probeerde Madrazo met een aanval de terugkeer van het peloton nog wat uit te stellen en wat extra tv-tijd voor zijn ploeg binnen te halen. Enkele kilometers verder was het voor hem echter ook voorbij.

Landa valt aan, Kuss haalt hem terug

Bahrain trok vervolgens het hoge tempo door op de vies omhooglopende kilometers richting de slotklim. Bij de voet van Lagunas de Neila trok Damiano Caruso stevig door en veel renners moesten al afhaken. Vervolgens kwam de langverwachte aanval van Landa. Hij werd echter makkelijk gepareerd door Sepp Kuss, die zijn kopman George Bennett sterk bijstond. De Amerikaan ging zelfs het tempo maken.

Landa liet het er echter niet bij zitten en ging nog een keer, ditmaal sloeg hij wel een gat. Bennett kreeg het door de tempoversnelling van de Spanjaard lastig en moest lossen bij de overige favorieten. Ook de nummer vijf van het klassement, João Almeida, moest in eerste instantie passen, maar leek zich te herpakken op zijn eigen tempo. Chaves wist samen met Evenepoel en Sosa de aansluiting bij Landa te maken.

Landa en Evenepoel bestoken elkaar

Landa wist van geen ophouden en plaatste wederom een versnelling. Deze keer was het Chaves die er af moest. Evenepoel voelde zich daarentegen niet bedreigd en nam brutaal de kop over. Sosa koos er voor om zich rustig te houden in het wiel van de twee kemphanen. In het klassement speelde hij geen rol meer, maar een herhaling van zijn zege op de Lagunas de Neila zat er nog volop in. Uit de achtergrond kwam Almeida opzetten en sloot aan bij de eerste drie. De aansluiting van zijn ploegmaat was voor Evenepoel het teken om aan te vallen. Landa liet dat echter niet gebeuren en remonteerde de Belg.

Het was vervolgens Sosa die zijn kans pakte met een demarrage in de laatste vijfhonderd meter. Evenepoel kraakte en Landa ook. De Colombiaan speelde het spelletje perfect en won net als 2018 en 2019 op de Lagunas de Neila. Evenepoel pakte de derde plek en won het eindklassement. (Foto: Team INEOS)

Uitslag etappe 5 Ronde van Burgos 2020

1. Iván Sosa
2. Mikel Landa + 0.09
3. Remco Evenepoel + 0.11
4. João Almeida + 0.38
5. Lennard Kämna + 0.43
6. Rafal Majka + 0.44
7. David Gaudu + 0.58
8. Esteban Chaves + 1.02
9. Simon Yates + 1.10
10. David de la Cruz + 1.12

Eindklassement Ronde van Burgos 2020

1. Remco Evenepoel
2. Mikel Landa + 0.30
3. João Almeida + 1.12
4. Esteban Chaves + 1.26
5. George Bennett + 1.40
6. Richard Carapaz + 1.58
7. Ben Hermans + 2.25
8. David de la Cruz + 2.34
9. Fabio Aru + 2.36
10. Mikel Nieve + 3.00

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws