Verbluffend sterk INEOS brengt Bernal in een zetel naar zege in Gran Piemonte Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Verbluffend sterk INEOS brengt Bernal in een zetel naar zege in Gran Piemonte

Verbluffend sterk INEOS brengt Bernal in een zetel naar zege in Gran Piemonte

Egan Bernal heeft het werk van zijn ploeg in de Gran Piemonte op sublieme wijze afgerond. In het wiel van Ivan Ramiro Sosa werd hij perfect afgezet richting de top van de slotklim, waarna hij solo aankwam.

Sonny Colbrelli won vorig jaar de Gran Piemonte, maar de kans leek niet al te groot dat de sterke Italiaan dat dit jaar zou herhalen. In deze editie van de najaarsklassieker stond er namelijk een beklimming naar het heiligdom van Oropa op het programma. Deze klim waarop Tom Dumoulin in 2017 in de Giro d'Italia won, was duidelijk gemaakt voor een ander type coureur.

Toch liet Colbrelli, met startnummer één, direct van zich horen. Hij trok ten aanval van bij de start, maar een groepje met hem mocht niet wegrijden. Het was uiteindelijk een zestal met Enrico Battaglin (Katusha), Carlos Barbero (Movistar), Elie Gesbert (Arkéa Samsic), Stephane Rossetto (Cofidis), Francesco Romano (Bardiani) en Mattia Bais (Androni) dat mocht ontsnappen.

Kopgroep gepakt, grote namen stappen af

Op de voorlaatste beklimming van de dag was het over voor de kopgroep. Rossetto stribbelde nog wat tegen, maar ook hij werd net voor de top teruggepakt. Inmiddels was het peloton flink uitgedund. Niet per se vanwege beulwerk, maar veel renners besloten tijdens de bevoorrading af te stappen: vermoedelijk met het oog op een goed resultaat in de Ronde van Lombardije.

Zonder grote namen als Richard Carapaz en Davide Formolo reisde het peloton af naar de voet van de slotklim. Versnellingen of demarrages vonden niet plaats en zodoende reed de grote groep ogenschijnlijk gemoedelijk de laatste tien kilometer in. Lang bleef de koers gesloten tot Mathias Frank op vijf kilometer van het einde als eerste aanging. Hij kwam echter niet ver weg.

INEOS trekt peloton kapot, Bernal wint

De mannen van Team INEOS reden inmiddels vol op kop. Langzaam offerden alle knechten zich op voor de kansen van Bernal. Een verschroeiend tempo van Sosa zorgde voor een afscheiding in het peloton. Zes man zat nog in zijn wiel. Één voor één haakten ze af: Davide Villella, Daniel Martin en Emanuel Buchmann kraakten allemaal.

Nans Peters was de enige die nog kon bijblijven bij de tweede tempoversnelling van Sosa, maar moest ook definitief afhaken toen Bernal zelf aanging. Vrij snel pakte de Tourwinnaar een grote voorsprong op de rest van het veld. Ongenaakbaar kon hij solo naar de finish rijden. Achter hem wist ploeggenoot Sosa nog voor de concurrenten te blijven. (Foto: Sirotti)

Uitslag Gran Piemonte 2019

1. Egan Bernal
2. Ivan Ramiro Sosa +0.06
3. Nans Peters +0.08
4. Emanuel Buchmann +0.10
5. Daniel Martin +0.11
6. Mathias Frank +0.40
7. Davide Villella +0.46
8. Giovanni Visconti +0.47
9. Clément Champoussin "
10. Carlos Verona +0.49

Foto: Sirotti.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws