Lavreysen en Van Vleuten leggen het op Sportgala af tegen Verstappen en Hassan Baanwielrennen
Baanwielrennen

Lavreysen en Van Vleuten leggen het op Sportgala af tegen Verstappen en Hassan

Lavreysen en Van Vleuten leggen het op Sportgala af tegen Verstappen en Hassan

Harrie Lavreysen is er op het Sportgala niet in geslaagd om zich te kronen tot 'sportman van het jaar'. De baanwielrenner moest het afleggen tegen topfavoriet Max Verstappen, die tien dagen geleden wereldkampioen in de Formule 1 werd. BMX'er Niek Kimmann was eveneens genomineerd, maar moest het ondanks een gouden medaille op de Olympische Spelen en het WK, ook afleggen tegen Verstappen. Annemiek van Vleuten was in de categorie 'sportvrouw van het jaar' niet opgewassen tegen Sifan Hassan.

Kon Lavreysen meer doen om sportman van het jaar te worden? Waarschijnlijk niet. De 24-jarige spierbonk won twee keer goud en eenmaal brons op de Olympische Spelen, waarna hij op het WK zelfs goed was voor driemaal goud. In tegenstelling tot Kimmann, was Lavreysen vooraf nog enigszins hoopvol gestemd. 'Wat Max gedaan heeft, is zó bizar. Maar een kans maken? Het zijn voornamelijk olympische sporters die hun stem uitbrengen. Ik weet niet wat ze zullen stemmen.' Kimmann was een stuk minder positief over de kansen van de twee. 'Ik denk dat Harrie en ik er voor de gezelligheid bij zijn', zo gaf hij aan tegenover de NOS.

Die uitspraak van Kimmann kwam uit. Vader Jos was namens Max Verstappen naar het sportgala toegekomen om de prijs in ontvangst te nemen. In 2021 werd de prijs uitgereikt over het sportjaar 2020-2021, omdat de coronapandemie ervoor zorgde dat er in 2020 geen volledig seizoen plaatsvond. Mathieu van der Poel (2019) en Tom Dumoulin (2017) waren de laatste twee wegrenners die de prijs in ontvangst namen.

Hassan klopt Van Vleuten in sportvrouw van het jaar

Ook bij de vrouwen kon een wielrenster niet voor een verrassing zorgen. Van Vleuten behaalde olympisch goud op de tijdrit en kende een geweldig seizoen, met onder andere een overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Samen met Suzanne Schulting moest ze echter haar meerdere erkennen in Sifan Hassan, die er met de titel van 'sportvrouw van het jaar' vandoor ging. Zij won op de Olympische Spelen goud op de 5.000 en 10.000 meter (atletiek).

Baanwielrenners sportploeg van het jaar

In de categorie 'sportploeg van het jaar' gingen de baanwielrenners er wel met de overwinning vandoor. Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg (met Matthijs Büchli als vaste kern erbij) wonnen op zowel de Olympische Spelen als op het WK goud op de teamsprint. In de strijd voor sportploeg van het jaar versloegen zij de hockeyvrouwen en de roeien dubbelvier. Coach van de teamsprinters, Hugo Haak, werd verkozen tot coach van het jaar.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws