Oliver Wood kroont zich tot Europees kampioen scratch, Roy Eefting pakt het zilver Baanwielrennen
Baanwielrennen

Oliver Wood kroont zich tot Europees kampioen scratch, Roy Eefting pakt het zilver

Oliver Wood kroont zich tot Europees kampioen scratch, Roy Eefting pakt het zilver

De Britse Oliver Wood heeft op het EK Baanwielrennen in Grenchen de titel op de scratch gegrepen. Hij wist na een spannende race middels een late aanval naar de overwinning te soleren. De Nederlandse Roy Eefting werd tweede, de Fransman Donavan Grondin derde.

Direct nadat het startschot werd gegeven, vlogen de 21 heren (ieder land leverde één baanwielrenner af) er volle bak in. Vooral de Portugees Iuri Leitao leek weinig zin te hebben in een groepsritje en begon aan een solo-onderneming. Zijn aanval werd echter al snel in de kiem gesmoord, wat resulteerde in een compleet 'peloton'. Tien rondjes later, met nog zo'n vijftig rondjes te gaan, was het de Ierse Jack Murphy die er een snok aan gaf. Hij reed binnen no-time een voorsprong van bijna één rondje bijeen. Ook zijn aanval bleek echter geen lang leven beschoren. Na circa tien rondjes werd ook de dappere Ier opgeslokt door het aanstromende pak.

Naarmate de scratchrace vorderde, volgden de verschillende aanvalspogingen elkaar in rap tempo op. Niemand leek echter voor een definitieve schifting te zorgen. Het viel bij alle demarrages op dat Roy Eefting en Tuur Dens telkens bij de pinken waren. De aanval van de Deense Carl-Frederik Bevort leek van een andere aard. De pas 20-jarige hardrijder had direct een mooi gaatje te pakken. Na twintig rondjes voor de rest uit te hebben gereden, werd ook hij ingerekend.

Het zag er naar uit dat de koers uit ging monden in een sprint, maar niets bleek minder waar. Met een late aanval wist Oliver Wood, die op voorhand wel tot de schaduwfavorieten werd gerekend, vriend en vijand te verrassen. Hij verschalkte de concurrentie en soleerde naar de overwinning. In de achtergrond finishte de 33-jarige Eefting knap als tweede, wat de zesde medaille voor de Nederlandse selectie betekende. Grondin legde beslag op het brons.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news