Tien jaar oud wereldrecord verpulverd: Jeffrey Hoogland imponeert met razendsnelle tijd op Kilometer Baanwielrennen
Baanwielrennen

Tien jaar oud wereldrecord verpulverd: Jeffrey Hoogland imponeert met razendsnelle tijd op Kilometer

Tien jaar oud wereldrecord verpulverd: Jeffrey Hoogland imponeert met razendsnelle tijd op Kilometer

Goed nieuws vanuit Midden-Mexico: Jeffrey Hoogland heeft op 1.800 meter hoogte, op de piste van Aguascalientes, het wereldrecord op de Kilometer verbroken. Het oude record stond op 56,303 seconden. Hoogland legde de 1.000 meter af in een tijd van 55,433 seconden en was dus bijna één seconde sneller.

Het was de voorbije weken zowat hét onderwerp van gesprek binnen de wielerwereld: de recordpoging op de Kilometer van Hoogland, die op de wielerbaan Aguascalientes in Mexico zou proberen het langst staande record in het baanwielrennen te verbreken. Het record op de kilometer was sinds 2013 in bezit van de Fransman François Pervis, die destijds een tijd van 56,303 seconden neerzette. 'Als topsporter ben je altijd bezig om jezelf te verbeteren. Ik wil de grens op de kilometer verleggen en dit record graag op mijn naam zetten', vertelde de 30-jarige Hoogland eind september bij de bekendmaking.

Verscheidene baancoryfeeën spraken vorige maand al de verwachting uit dat het verbreken van het record appeltje eitje ging zijn voor iemand als Hoogland. 'Hij heeft laten zien dat hij met kop en schouders boven de huidige generatie rijders uitsteekt op deze afstand', stelde meervoudig olympisch kampioen Chris Hoy. Ook Pervis zelf was bang dat hij zijn record ging kwijtspelen aan de Nederlander. 'Er is geen twijfel dat Jeffrey mijn record kan verbeteren. Nu heeft hij de kans om een tijd neer te zetten dat nooit meer wordt verbeterd. Ik ben vereerd als hij mijn opvolger wordt. Hij is de beste ter wereld en hij verdient het', was hij lovend.

In de dagen voorafgaand aan zijn poging nam Hoogland de geïnteresseerden mee gedurende zijn voorbereiding. 'Ik ben altijd vreselijk zenuwachtig. Tot ongeveer tien seconden voor vertrek. Dan hoor ik niets meer, en is de spanning weg. Ik start zo agressief mogelijk. Dan gaat alles stap voor stap. Bam, versnellen. Ik bereik in die ronde nog niet mijn topsnelheid, die ligt boven de tachtig kilometer per uur', aldus de spierbundel uit Nijverdal tegenover het Algemeen Dagblad. En zo geschiedde dus: een tien jaar oud record is uit de boeken geracet!

6 claps
5 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws