Voorbeschouwing X2O Trofee Koppenbergcross 2023 | Toppers slijpen de messen voor spektakelrace! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Koppenbergcross 2023 | Toppers slijpen de messen voor spektakelrace!

Voorbeschouwing X2O Trofee Koppenbergcross 2023 | Toppers slijpen de messen voor spektakelrace!

Na de Wereldbeker en Superprestige gaat woensdag ook het derde grote veldritklassement van start: de X2O Trofee begint met de Koppenbergcross, die traditioneel op 1 november verreden wordt. Dat is in 2023 niet anders en dus blikken we bij In de Leiderstrui maar al te graag vooruit op de race van woensdag!

De Koppenberg is natuurlijk een naam als een klok en de veldrit aldaar leverde door de jaren heen dan ook altijd spektakel. Op de zware kasseienklim komen de renners en rensters altijd pieredood boven, nadat ze zichzelf aan hoge hartslag een weg naar de finish banen.

Wout van Aert en Eli Iserbyt waren de afgelopen tien jaar drie keer de beste op de Koppenberg, terwijl we bij de dames verschillende namen tegenkomen. Vorig jaar liep het uit op een Nederlandse dubbel, met Lars van der Haar en Fem van Empel als uiteindelijke winnaars.

Laatste winnaars Koppenbergcross

2022 Lars van der Haar / Fem van Empel
2021 Eli Iserbyt / Clara Honsinger
2020 Eli Iserbyt / Annemarie Worst
2019 Eli Iserbyt / Yara Kastelijn
2018 Toon Aerts / Kim van de Steene
2017 Mathieu van der Poel / Helen Wyman
2016 Wout van Aert / Jolien Verschuren
2015 Wout van Aert / Jolien Verschuren
2014 Wout van Aert / Sophie de Boer
2013 Tom Meeusen / Helen Wyman

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Koppenbergcross Oudenaarde 2023

De naam zegt het al: het draait toch vooral om de Koppenberg. Starten doen de renners aan de voet, om in het vervolg van de race elke ronde halfweg weer de befaamde kasseienklim op te zigzaggen en zich vervolgens in de afdaling te smijten van de Bult van Melden.

Het parcours is quasi identiek aan dat van vorig jaar. Lastige hellingen en spectaculaire afdalingen volgen elkaar in sneltempo op, met hier en daar een stukje recuperatie. Overzichtelijk voor de supporters én een waarborg op een indrukwekkend wedstrijdverloop!

koppenberg 2023

Weer
Er wordt voor aankomende woensdag wel wat plenswater voorspeld in de omgeving van Oudenaarde, dus de kans is aannemelijk dat de kasseien er glad bij kunnen liggen. De temperatuur komt rond de 15 graden Celsius uit.

Tijden
Start vrouwen: 11.50 uur
Finish vrouwen: 12.30 uur
Start mannen: 14.00 uur
Finish mannen: 15.00 uur

Favorieten vrouwen X2O Trofee Koppenbergcross Oudenaarde 2023

Wie temt de Koppenberg? Op die vraag is op dit moment eigenlijk maar één antwoord mogelijk: Fem van Empel van Jumbo-Visma. De Nederlandse loopt dit seizoen tot dusver vijf op vijf en kan daar in Oudenaarde een zesde aan toevoegen. Na afloop van de door haar gewonnen Wereldbekercross in Maasmechelen vertelde ze dat de Koppenberg haar kan bekoren, dus reken er maar op dat ze gemotiveerd is.

Ceylin del Carmen Alvarado is niet van de partij woensdag, dus schuiven we automatisch door naar de nummer drie van Maasmechelen. Dat is Aniek van Alphen, die namens Cyclocross Reds toont dat ze dit jaar een stap gezet heeft.

Ook dames als Annemarie Worst (Cyclocross Reds), Inge van der Heijden en Manon Bakker (Crelan-Corendon) laten de eerste X2O-manche schieten. Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) doet wel mee, maar zit nog in een fase van heropbouw na een zware val eerder. Verder komen we bij Anna Kay (Cyclocross Reds) en Sanne Cant (Crelan-Corendon) uit.

Favorieten vrouwen X2O Trofee Koppenbergcross Oudenaarde, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Fem van Empel (Jumbo-Visma)
Outsiders: Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Aniek van Alphen (Cyclocross Reds)
Long shots: Anna Kay (Cyclocross Reds), Sanne Cant (Crelan-Corendon) en Judith Krahl (Schamel/Krostel Kitchen)

Favorieten mannen X2O Trofee Koppenbergcross Oudenaarde 2023

Bij de mannen is er sprake van een sterk gestoffeerd deelnemersveld. De grote mannen van Baloise Trek Lions en Pauwels Sauzen-Bingoal zijn bijna allemaal van de partij, dus dat belooft! Thibau Nys en Lars van der Haar gaan het dus opnieuw opnemen tegen Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout.

Nys en Van der Haar hebben het momentum met zeges in de Wereldbeker, al mogen we ook Iserbyt niet uitvlakken op zijn Koppenberg. Vanthourenhout kende zondag in Maasmechelen een offday, maar staat wel gewoon op de deelnemerslijst voor de wedstrijd van woensdag. Deze vier mannen zijn de voornaamste kanshebbers.

Pim Ronhaar liet in het verleden ook al meermaals zien dat zware crossen zoals de Koppenberg hem meer dan goed liggen, wat ook het geval is bij de jonge Brit Cameron Mason van Cyclocross Reds. Andere outsiders zijn Lander Loockx (TDT-Unibet), Toon Vandebosch, Emiel Verstrynge, Witse Meeussen (Crelan-Corendon) en Jens Adams. Laurens Sweeck en Joris Nieuwenhuis doen niet mee.

Favorieten mannen X2O Trofee Koppenbergcross Oudenaarde, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Thibau Nys (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Lars van der Haar (Baloise Trek Lions)
Long shots: Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions), Cameron Mason (Cyclocross Reds) en Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)

TV X2O Trofee Koppenbergcross Oudenaarde 2023

De Koppenbergcross is woensdag live te volgen via Sporza (VRT1) en Eurosport (Eurosport 1, Eurosport.nl, Discovery+ en GCN+). Opgelet: door de finale van de Croky Cup is dit vroeger dan gewoonlijk, vanaf 11.45 uur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws