UCI Track Champions League Londen, deel 1: Lavreysen wint en verliest, Van der Peet weer de beste Baanwielrennen
Baanwielrennen

UCI Track Champions League Londen, deel 1: Lavreysen wint en verliest, Van der Peet weer de beste

UCI Track Champions League Londen, deel 1: Lavreysen wint en verliest, Van der Peet weer de beste

De vierde en voorlaatste avond van de Track Champions League heeft weer een boel spektakel opgeleverd. Steffie van der Peet won voor het tweede weekend op rij de Keirin bij de vrouwen en Harrie Lavreysen legde zijn inmiddels standaard rivaal Matthew Richardson erop in de Sprint.

De eerste van twee avonden in Londen begon goed voor Nederland. Bij de Keirin plaatste Lavreysen zich met overmacht voor de finale door zijn heat te winnen en bij het onderdeel Sprint maakten Van der Peet en Shanne Braspennincx indruk door ook te zegevieren in hun halve finales.

Nadat de twee Nederlandse dames in hun halve finale in de Sprint verloren van Française Mathilde Gros was het eerst tijd voor de eindstrijd in de Keirin bij de mannen. De afgelopen weken zagen we eigenlijk altijd een strijd tussen Lavreysen en Richardson, maar de Nederlander werd slechts vierde. Omdat Richardson won, nam hij virtueel de leiding over in het Sprint-klassement.

Van der Peet zegeviert weer in de Keirin, spanning bij duur-onderdelen

Na de Keirin bij de mannen was het tijd voor het eerste duur-onderdeel. De Nederlanders deden niet mee om de podiumplekken in Londen bij de Scratch voor vrouwen, met Emily Kay uit Ierland als winnares. Meteen erna was het tijd voor de Sprint, met Gros tegen de verrassende Oekraïense Olena Starikova. Laatstgenoemde stuntte door Gros erop te leggen op haar onderdeel.

Na de Sprint bij de vrouwen plaatste Lavreysen zich eenvoudig voor de finale in de Sprint door zijn halve finale te winnen. Richardson deed hetzelfde, waardoor we wéér een finale tussen deze twee kregen, later op de avond. Eerst was het tijd voor de Afvalkoers bij de heren, waar Gavin Hoover uit Amerika won. De overwinning in de Afvalkoers bij de dames ging naar Jennifer Valente, ook uit de USA. Omdat haar Britse duur-rivale Katie Archiebald al vroegtijdig werd uitgeschakeld, werd het klassement weer spannend.

De avond liep op z'n einde, met nog drie onderdelen voor de boeg. De vrouwen trapten af met de Keirin en Van der Peet was weer de beste. Waar Braspennincx er niet in slaagde om bij de eerste drie te rijden, won haar landgenote voor het tweede weekend op rij in dit onderdeel.

Lavreysen wint en houdt Sprintklassement spannend

Wat nog resteerde was de Sprint bij de mannen en de Scratch. William Perrett uit Groot-Brittannië won de Scratch en gooide zo het duurklassement nog maar eens een beetje overhoop. Bij de Sprint waren alle ogen gericht op Lavreysen en Richardson. Na de flinke tik in de Keirin stond Lavreysen op en won hij. Daarmee is het verschil in het Sprintklassement tussen de twee slechts twee punten.

Op zaterdag wordt de vijfde en laatste avond van de Track Champions League georganiseerd. Richardson leidt dus in het Sprintklassement bij de mannen, Gros doet dat bij de vrouwen. In de zogenaamde 'Endurance League' is Jennifer Valente leidster in het klassement, terwijl bij de mannen de Spanjaard Sebastian Mora Vedri door twee goede onderdelen twee plekken steeg en nu leidt. Zaterdagavond meer!

Uitslagen UCI Track Champions League Londen 2022

Vrouwen Keirin

1. Steffie van der Peet (NED)
2. Kelsey Mitchell (CAN)
3. Urszula Los (Pol)

Vrouwen Sprint

1. Olena Starikova (Oek)
2. Mathilde Gros (Fra)

Vrouwen Scratch

1. Emily Kay (Ier)
2. Katie Archibald (GBR)
3. Anita Stenberg (Noo)

Vrouwen Afvallingskoers

1. Jennifer Valente (USA)
2. Anita Stenberg (Noo)
3. Maggie Coles-Lyster (CAN)

Mannen Kerin

1. Matthew Richardson (AUS)
2. Santiago Ramirez Morales (Col)
3. Stefan Bötticher (Dui)

Mannen Sprint

1. Harrie Lavreysen (Ned)
2. Matthew Richardson (AUS)

Mannen Scratch

1. William Perrett (GB)
2. Mortiz Malcharek (Dui)
3. Dylan Bibic (Can)

Mannen Afvallingskoers

1. Gavin Hoover (USA)
2. Mathias Guillemette (CAN)
3. Sebastian Mora Vedri (Spa)

Klassementen UCI Track Champions League 2022

Vrouwen Sprint League

1. Mathilde Gros (FRA)
2. Kelsey Mitchell (CAN)
3. Shanne Braspennincx (Ned)

Mannen Sprint League

1. Matthew Richardson (Aus)
2. Harrie Lavreysen (Ned)
3. Stefan Bötticher (DUI)

Vrouwen Endurance League

1. Jennifer Valente (USA)
2. Katie Archibald (GBR)
3. Anita Stenberg (Noo)

Mannen Endurance League

1. Sebastian Mora Vedri (Spa)
2. Claudio Imhoff (ZWI)
3. Mathias Guillemette (CAN)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws