Voorbeschouwing Superprestige Boom 2022 | Van der Poel en Pidcock aan de start Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2022 | Van der Poel en Pidcock aan de start

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2022 | Van der Poel en Pidcock aan de start

Het cross-seizoen dendert door, met de volgende halte op zaterdag 3 december in Boom. Een half uurtje onder Antwerpen ligt een snel parcours te wachten, als opwarmer voor de wereldbekerwedstrijd in Antwerpen op zondag. Lang niet alle kleppers bij de mannen en vrouwen zijn van de partij, maar één belangrijke man is er wel: Mathieu van der Poel. In de Leiderstrui beschouwt voor op de cross.

Praktische informatie Superprestige Boom 2022

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Superprestige Boom

2021 Wout van Aert / Lucinda Brand
2020 Eli Iserbyt / Lucinda Brand
2019 Toon Aerts / Alice Maria Arzuffi
2018 Mathieu van der Poel / Kim Van de Steene
2017 Wout van Aert / Maud Kaptheijns
2016 Wout van Aert / Jolien Verschueren
2015 Lars van der Haar / Ellen Van Loy

Parcours, weer en tijden Superprestige Boom 2022

Het parcours in Boom ligt tussen de bossen, maar is eigenlijk vrij overzichtelijk. Wie op de heuvels rond het parcours gaat staan, kan de renners bijna de hele tijd zien. We koersen in een soort kuil, waarbij de heuvels rondom meerdere keren worden aangedaan. Dat gaat veelal over gras, maar ook één keer over kasseien. We hebben een schuine kant en stukjes asfalt... Al met al geen superzware cross, best wel gemaakt voor de renners met een grote motor. Niet voor niets wonnen de laatste jaren types als Wout van Aert, Toon Aerts en Lucinda Brand in Boom.

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2022 | Van der Poel en Pidcock aan de start

Weer
Net als in de Nederland wordt het zaterdag koud in België, zo ook in Boom. Er worden gevoelstemperaturen van -4 voorspeld, vooral ingegeven door een krachtige oosterwind die er zal staan. Op een open parcours in Boom zal dat wel z'n effect hebben, zo ook de temperatuur. Die blijft officieel nét boven nul, maar door de vrieskou in de nacht ervoor kan de ondergrond weleens wat harder zijn. Gevoelstemperatuur in de ochtend in Boom: -7!

Tijden
13.40 uur: Start vrouwen
14.30 uur: Finish vrouwen
15.00 uur: Start mannen
16.00 uur: Finish mannen

Favorieten vrouwen Superprestige Boom 2022

Bij de vrouwen kiezen toppers Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij voor een schema met één cross per weekend en de focus op de Wereldbeker. Dat betekent dat zij er alle drie niet bij zijn in Boom. Het opent deuren voor de vrouwen van de tweede rij, vrouwen die in de wereldbekercrossen doorgaans moeten toezien dat ze niet mee kunnen doen om het podium. Ceylin del Carmen Alvarado is de leidster in de Superprestige en lijkt zodoende 'best of the rest'. Flikt ze het in Boom weer om te winnen als de anderen er niet bij zijn?

De concurrentie komt zoals altijd uit Nederlandse hoek. Denise Betsema rijdt een vrij constant seizoen: in de Wereldbeker is dat vaak tussen de plekken vijf en tien en in de andere crossen doet ze vaak mee om het podium. Zorgt ze voor een positieve uitschieter op zaterdag? Lucinda Brand kan zo'n uitschieter ook wel gebruiken. Ze blijft stoeien met een handblessure en de achterstand die ze daardoor heeft op de anderen. We zouden haar zo graag weer een goede uitslag gunnen. Dat geldt ook voor Inge van der Heijden, die bijvoorbeeld in Merksplas nog podium reed, maar nog wat wisselvallig presteert dit seizoen.

Alvarado sloeg al meermaals toe dit seizoen, bij afwezigheid van anderen.
Alvarado sloeg al meermaals toe dit seizoen, bij afwezigheid van anderen.

Favorieten mannen Superprestige Boom 2022

Zoals gezegd is Mathieu van der Poel - in tegenstelling Wout van Aert - bij de mannen van de partij en in Boom krijgt hij een parcours op zijn maat. In tegenstelling tot Hulst is het zaterdag op veel plekken gas geven en is de explosiviteit minder van belang. Van der Poel gaf al aan dat hij met een uitstekende conditie is teruggekeerd uit Spanje, maar dat de vorm wel meer gericht is op de weg. Wie gaat hem in Boom bijhouden als hij het tempo hoog zal leggen? Tom Pidcock lijkt de ideale kandidaat. De wereldkampioen toonde al vorm de afgelopen weken en hield Van der Poel in Hulst het langste bij.

Eerste naam die opdoemt is tevens de leider in het Superprestige-klassement. Laurens Sweeck rijdt dit seizoen beter dan ooit en kon Van der Poel in Hulst nog best lang volgen. In Boom zal hij strijd nog maar eens aangaan met de inmiddels bekende namen. Bij Pauwels Sauzen-Bingoal zijn Eli Iserbyt (winnaar in 2020) en Europees kampioen Michael Vanthourenhout de gevaren en bij Baloise Trek Lions is het Nederlandse duo Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis van de partij.

Wie kan Van der Poel bijhouden op een krachtig parcours in Boom?
Wie kan Van der Poel bijhouden op een krachtig parcours in Boom?

TV Superprestige Boom 2022

Het mag voor de crossliefhebber geen verrassing meer heten dat het veldrijden in Boom zaterdag wordt uitgezonden op Eurosport. De vrouwen beginnen er om 13.40 uur aan en dus is de sportzender er vanaf 13.30 uur bij via Eurosport 1 en de Eurosport Player. De uitzending van de mannen begint om 15.00 uur op dezelfde zenders, tegelijk met de start van de cross. In de Leiderstrui verzorgt van beide crossen natuurlijk een uitgebreid verslag.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws