WK Baanwielrennen: Dubbelslag Lavreysen/Hoogland op Keirin, Paternoster verslaat Kopecky Baanwielrennen
Baanwielrennen

WK Baanwielrennen: Dubbelslag Lavreysen/Hoogland op Keirin, Paternoster verslaat Kopecky

WK Baanwielrennen: Dubbelslag Lavreysen/Hoogland op Keirin, Paternoster verslaat Kopecky

De tweede dag van het WK baanwielrennen brengt een bomvol programma met andermaal kansen op Nederlandse medailles. De mannen maken zich op voor een dagje Keirin, terwijl de mannen en de vrouwen de finales van de Ploegenachtervolging gaan afwerken. Lees hier alles over de gang van zaken.

Nederland boven in de Keirin

Alle wereldtoppers waren present in de het koningsnummer van deze avond: de keirin bij de mannen. Namens Nederland deden de snelste mannen op twee wielen, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland mee achter de derny in Roubaix. De start werd wat uitgesteld door een harde valpartij in de strijd om plek 7-12, maar iets voor 21.00 uur kwamen de keirinmannen alsnog de baan op.

Hoogland begon achter de derny aan de race, maar het was vrij snel Lavreysen die de kop overpakte van zijn landgenoot. De Brabander wilde er een sprint van twee rondes van maken, met Hoogland in zijn wiel. Die kon proberen wat hij wil; er overheen komen lukte niet, waardoor Lavreysen goud pakte en Hoogland zilver.

Eliminatierace: Paternoster wint van Kopecky

Op de eerste uitvoering van de eliminatierace op het WK liep het uit op een spannende strijd bij de vrouwen. Nederland was afwezig, waardoor Lotte Kopecky de eer hoog hield namens België. Kopecky streed in een sprint-a-deux met de Italiaanse Letizia Paternoster om het goud, die werd gewonnen door Paternoster.

Grondin pakt wereldtitel Scratch, Eefting vierde

Donavon Grondin heeft in eigen land de wereldtitel op de Scratch binnengehaald. Tuur Dens pakte zilver namens België, terwijl Roy Eefting vierde werd namens Nederland. De man in het oranje reed de beste sprint van het hele veld, maar moest van veel te ver komen. Hierdoor was een vierde plek het maximaal haalbare, hoewel de regenboogtrui er misschien zelfs in had gezeten. Elia Viviani kwam er niet aan te pas.

Italië en Duitsland grijpen goud op ploegenachtervolging

Eén van de hoogtepunten van de avond was de ploegenachtervolging-finale tussen de absolute topfavorieten uit Italië en de thuisrijders uit Frankrijk. Italië, met motor Filippo Ganna, bevestigden hun status maar kregen het allerminst cadeau. De vier Azzurri namen snel afstand van de Fransen, die lang in de buurt bleven, maar uiteindelijk de duimen moesten leggen.

De haantjes mochten echter meer dan tevreden zijn met de zwaarbevochten zilveren medaille in eigen land. In de strijd om brons rekende Groot-Brittannië (onder meer Ethan Hayter) met een jonge ploeg af met de andere jongelingen uit Denemarken. Later op de avond mochten de Italiaanse dames voor de dubbelslag gaan, maar ze werden afgetroefd door een sterk Duits viertal.

Sprint vrouwen: Braspennincx heeft het moeilijk tegen sterke Hinze

Shanne Braspennincx had het niet getroffen met de loting in de kwartfinale. De olympisch kampioene op de keirin trof Emma Hinze, topfavoriete in de sprint. Die status maakte de Duitse al in de eerste heat waar: ze klopte Braspennincx relatief makkelijk buitenom in de laatste bocht.

Zodoende stond de druk er voor de Nederlandse al op in heat twee. Ze ging vroeg aan, maar Hinze hield Braspennincx af en veroverde zodoende een plek in de halve finale. Voor Braspennincx eindigt het sprinttoernooi hier.

Lavreysen, Hoogland en Braspennincx stellen niet teleur in middagsessie

De dag begon op donderdag met de middagsessie, waarin het voorprogramma van de Keirin voor mannen en Sprint voor vrouwen werd afgewerkt. Bij de heren toonden Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland aan dat ze dik in orde zijn, door hun heat in de eerste ronde te winnen. De nummers één en twee van de vier heats plaatsten zich automatisch voor de tweede ronde, later op de middag. Daar kwamen nog eens vier mannen bij vanuit de vier herkansingsheats.

Bij de vrouwen begon het feest met de kwalificatieronde bij de Sprint. Het ging om een snelle tijd, om zo een goede loting voor de rest van het toernooi te vergaren. Shanne Braspennincx werd zevende, op dik een tiende van de Duitse Lea Sophie Friedrich. Daarmee eindigde ze in de middenmoot en kon ze op weg naar de finale weleens lastige opponenten voorgeschoteld krijgen.

Na de eerste voorgerechten bij de Keirin en Sprint was het tijd voor de tweede ronde bij de Keirin voor mannen. Lavreysen mocht zich melden in de eerste heat, Hoogland moest het laten zien in de tweede. Beide deden ze dat weer met overtuiging. Lavreysen en Hoogland wonnen allebei hun heat en konden zo naar de finale, later in de avondsessie. De middagsessie werd afgesloten met achtste finales bij de Sprint voor vrouwen. Braspennincx nam het in haar heat op tegen de Japanse Riyu Ohta en ze won. In de snelste heat van de acht (aan bijna 65 kilometer per uur) was ze nipt sneller.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws