David Gaudu

Dit is de pagina van David Gaudu, een Franse wielrenner van Groupama-FDJ. Gaudu heeft laten zien van vele markten thuis te zijn met een podiumplek in Luik-Bastenaken-Luik in 2021, twee etappezeges in de Vuelta en een vierde plek in het klassement van de Tour de France. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Gaudu en houdt tevens zijn biografie bij.

david gaudu

Gaudu: een jonge topper op meerdere vlakken

Geboren op 10 oktober 1996, Gaudu stond in de jeugd al te boek als een enorm talent. In 2016 won de Fransman de Tour de l'Avenir, maar een maand ervoor kon hij zich al meten met de elite. Als 19-jarig broekie werd Gaudu vijfde in de Tour de l'Ain tussen namen als Sam Oomen, Guillaume Martin en Pierre Latour. FDJ had hem toen al opgemerkt en gaf hem een kans als stagiair. Door zijn indrukwekkende uitslagen kreeg hij een contract voor het volgende jaar. In de kleinere koersen maakte Gaudu indruk, maar in Milaan-Turijn liet Gaudu met een vijfde plek zien met de allerbesten mee te kunnen.

2018 stond voor Gaudu vooral in het teken van groeien, waar hij zijn eerste start in de Tour de France verdiende. In 2019 zette hij de stijgende lijn voort. Een derde plek in de UAE Tour was een voorbode voor een sterk seizoen, waar hij zijn eerste zege in de WorldTour pakte: in de derde etappe van de Ronde van Romandië was Gaudu te sterk voor Rui Costa en Primoz Roglic. Een zesde plek in Luik-Bastenaken-Luik, een dertiende plaats in de Tour en een elfde plek in de Ronde van Lombardije lieten zien dat Gaudu, nog altijd maar 22 jaar, zich stormachtig ontwikkelde.

Rittenkaper in de Vuelta en podiumkandidaat in de Ardennen

Na een nieuw sterk voorjaar in 2020 wilde Gaudu zich laten zien in de Tour de France. In de eerste etappe ging hij al onderuit. Het lukte maar niet te herstellen van de blessure en dus stapte de Fransman in de zestiende etappe af. De teleurstelling in Frankrijk werd opgevolgd door succes in de Vuelta: na een stroef begin pakte Gaudu uit in de elfde en zeventiende etappe met ritwinst. Een achtste plek in het klassement was de eerste top-tienklassering voor de renner van Groupama-FDJ.

In 2021 liet Gaudu zich voor het eerst zien in de Ardennenklassiekers, met een zevende plek in de Waalse Pijl en een derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik als resultaat. In de Tour had Gaudu opnieuw hoge verwachtingen, maar kon deze opnieuw niet helemaal waarmaken. Gaudu werd, dankzij een sterk slot in de Pyreneeën, elfde in het algemeen klassement. Het najaar van de Fransman was sterk, met een zevende plek in de Ronde van Lombardije en eenzelfde positionering in de Olympische Spelen.

David Gaudu

Gaudu lost in 2022 belofte in als klassementsrenner, maar krijgt bal in 2023 teruggekaatst

Gaudu kon in 2022 dan eindelijk overtuigen in de Tour de France. Tegen het geweld van Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard was de Fransman niet opgewassen, maar met een vierde plek in het eindklassement liet Gaudu eindelijk zien een echte klassementsrenner te zijn. Ook in de punchkoersen liet hij van zich spreken: in het Critérium du Dauphiné versloeg hij Wout van Aert op een lastige aankomst, en een top-vijf in de GP Montréal in het najaar liet zien dat Gaudu over het hele jaar goed was.

Zodoende werd er ook in 2023 veel verwacht van Gaudu, die het jaar van start ging met een zeer knappe tweede plek in Parijs-Nice tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard. Na een vierde plek in de Ronde van het Baskenland werd hij ook gezien als een van de uitdagers voor het drieluik in de Ardennen, maar daar kampte hij met allergieproblemen. Vanaf dat moment kwam de klad er een beetje in bij Gaudu, die in het hoofddoel de Tour de France na een vete met Arnaud Démare op voorhand genoegen moest nemen met een anonieme negende plek. Zijn seizoen ging vervolgens als een nachtkaars uit en bij Groupama-FDJ zullen ze alvast hopen op stevige verbetering voor 2024...

David Gaudu Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties