Like ons!
Groenewegen wint met twee vingers in de neus Driedaagse Brugge-De Panne

De Klassiekers

Groenewegen wint met twee vingers in de neus Driedaagse Brugge-De Panne

Dylan Groenewegen heeft met overmacht de Driedaagse Brugge-De Panne gewonnen. Na een rustige koers leek alles uit te draaien op een massasprint van het peloton, maar door een crash in de finale was Groenewegen uiteindelijk ruimschoots de sterkste van een uitgedunde groep. 

Vijf beklimmingen stonden er op het menu met de Monteberg, Kemmelberg, Rodeberg, Vidaigneberg en de Sulferberg, maar de zes renners die vertrokken voor een dag in de vlucht wisten natuurlijk wel hoe laat het was. Stan Dewulf, Adrien Garel, Senne Leysen, Jimmy Janssens, Mathijs Paasschens en Jasha Sütterlin gingen er desondanks voor. Met nog dik honderd kilometer voor de wielen hadden ze 4:30 minuten voorsprong.

Elite-groep met Gaviria en Van Poppel valt aan

Na de Kemmelberg vertrok er achter de kopgroep nog een groepje met vijf renners. Ze pakten vijftig seconden op het peloton, alvorens bleek hoeveel elite erin rond reed. Lukas Pöstlberger, Fernando Gaviria, Danny van Poppel, Marco Haller en Edward Theuns, daar kun je mee thuiskomen. Op 95 kilometer van de finish was hun gat met het pak een minuut. Het peloton het een achterstand van 3:50 op de kop. Door het enorme tempo moesten achteraan het peloton al meerdere renners lossen.

De rust keerde wat terug toen de vijf achtervolgers werden ingerekend, alvorens onder meet Team Jumbo-Visma en UAE Team Emirates weer konden rijden om de kopgroep terug te halen. Op het lokale circuit lagen geen klim-hindernissen meer. Deceuninck-Quick-Step, Team Jumbo-Visma en onder meer ook Katusha pakten niet geheel verrassend het initiatief, waardoor de voorsprong van de zes vooraan verder slonk. Ze hadden nog 2:22 over op 44 kilometer van de finish.

Kopgroep ingerekend, keiharde crash in finale

Hoewel de kopgroep goed bleef samen werken en flink doorreed, was het niet opgewassen tegen de razende vaart van het peloton. Alle sprinters zaten voorin, allemaal hadden ze ambities en dus werkten alle ploegen hard mee vooraan om de laatste minuten eraf te rijden. Zelfs Team Sky trapte mee met Gianni Moscon als luxe-knecht. De Britse brigade reed er met de volledige ploeg achteraan.

Met nog twaalf kilometer te rijden werd de kopgroep ingerekend, dus werd het een lange finale richting de massasprint, dacht men. Het halve peloton was uitgeschakeld voor de sprint toen er bij een versmalling van de weg plots een renner tegen de grond ging. Hard ging het niet, maar veel renners waren wel gezien. Het belangrijkste slachtoffer was Pascal Ackermann namens BORA-hansgrohe

Vooraan werd door gekoerst door een groep van zo'n vijftig renners, met de andere grote sprinters nog van de partij. Alle treintjes werden zo in stelling gebracht, waarbij voor Deceuninck-Quick-Step indruk maakte met een enorm hoog tempo. Groenewegen zat eigenlijk helemaal verkeerd, maar hij kwam over rechts keihard opzetten in de laatste rechte lijn en hij kon op twintig meter van de meet al juichen. (foto: screenshot Eurosport)

Uitslag Driedaagse Brugge-De Panne:

1. Dylan Groenewegen
2. Fernando Gaviria ''
3. Elia Viviani
4. Nacer Bouhanni
5. Justin Jules
6. Kristoffer Halvorsen
7. Jonas Van Genechten
8. Luka Mezgec
9. Giacomo Nizzolo
10. Mike Teunissen

1 reacties

  1. Marijn van den Berge

    Marijn van den Berge

    27 Mar 2019 om 17:20

    Wat een tank, niet normaal!

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven