Like ons!
Kristoff sprint naar winst Gent-Wevelgem na prachtig waaierspektakel

De Klassiekers

Kristoff sprint naar winst Gent-Wevelgem na prachtig waaierspektakel

Alexander Kristoff heeft verrassend Gent-Wevelgem gewonnen. De Noor was de beste na een prachtige koers, waarin de wind een grote rol had. Mathieu van der Poel was beste Nederlander op een vierde plek.

Beelden waren er nauwelijks, maar het moet een indrukwekkend plaatje geweest zijn. De mannen scheurden door Vlaanderen en Frankrijk in de openingsfase vanochtend. Gedragen door de rugwind waren de eerste twee uur tussen de vijftig en 55 kilometer per uur. Er ontstond een prachtige kopgroep waarin Jumbo-Visma goed vertegenwoordigd was.

Peter Sagan, Pascal Ackermann, Rüdiger Selig (Bora-Hansgrohe), Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Wout van Aert, Maarten Wynants, Mike Teunissen, Taco van der Hoorn, Danny van Poppel (Jumbo-Visma), Luke Rowe (Sky), Cees Bol (Sunweb), John Degenkolb, Mads Pedersen, Jasper Stuyven, Edward Theuns (Trek), Fernando Gaviria (UAE), Mathieu van der Poel (Corendon-Circus), Niki Terpstra (Direct Energie) en Jan-Willem van Schip (Roompot) reden weg in een waaier.

Van Aert is goed op Kemmelberg

Van Poppel had een mechanisch probleem, Van der Hoorn wachtte, maar het had een slecht effect. Ze kwamen allebei niet meer vooraan. De kopgroep fietste naar een voorsprong van maximaal anderhalve minuut. Op de eerste beklimming van de Kemmelberg maakte Van Aert grote indruk, waardoor de kopgroep wat uitdunde.

Het peloton kwam onder impuls van Deceuninck-Quick-Step langzamerhand terug. Vlak voor het moment van aansluiting reed Theuns weg met Teunissen. Zij kregen knappe namen mee: Trentin en Sagan. Dit viertal nam een voorsprong van vijftig seconden. Via de plugstreets reden de mannen naar de tweede, steilere, beklimming van de Kemmelberg. Het leiderskwartet had gezelschap gekregen van Rowe.

Op die laatste klim gingen Zdenek Stybar en Van Aert er vandoor. Zij waren de sterksten van het peloton en sloten aan bij de vooruitgeschoven Alexander Kristoff. Met dertig kilometer te gaan werden zij ook ingerekend. De geloste Elia Viviani kwam met een groepje weer aansluiten bij de groep der favorieten, waardoor er een duel ontstond: de vijf koplopers tegen de groep met andere kanshebbers.

Deceuninck-Quick-Step rijdt voor sprint Viviani

De aanvallers, die allemaal al mee waren bij de waaiers, werkten goed samen, terwijl in de achtergrond de samenwerking lastiger was. Uiteindelijk nam Deceuninck-Quick-Step de handschoen op voor Viviani. Rowe werd op zeventien kilometer van het einde als laatste ingerekend. Het vijftal was zowat de hele dag, met diverse anderen, aan kop.

Terpstra was de volgende die probeerde weg te komen, maar het vandaag ijzersterke Jumbo-Visma haalde hem bij. Diverse pogingen volgden van onder meer Pedersen en Gilbert. De wind stond tegen, waardoor vluchters het niet gemakkelijk hadden. Jack Bauer, Stuyven, Amund Grondahl Jansen en Sebastian Langeveld gingen op zes kilometer van de meet en hadden meteen een gat.

Gilbert moest het achtervolgende werk doen en reed zichzelf figuurlijk kapot. Rowe probeerde het gat ook dicht te knallen, maar dat lukte niet. Stybar en Gilbert hervonden hun krachten en hielden het verschil klein. Direct-Energie reed het gat dicht. Adrien Petit ging de sprint aan en uit zijn wiel won Kristoff. Van der Poel moest van ver komen en kwam nog uit op een vierde plek.

Uitslag Gent-Wevelgem

1. Alexander Kristoff
2. John Degenkolb "
3. Oliver Naesen
4. Mathieu van der Poel
5. Danny van Poppel
6. Adrien Petit
7. Matteo Trentin
8. Rüdiger Selig
9. Matej Mohoric
10. Jens Debusschere

(foto: screenshot Sporza)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven