Like ons!
Jakobsen volgt zichzelf op na veel waaiers in spectaculaire Scheldeprijs

De Klassiekers

Jakobsen volgt zichzelf op na veel waaiers in spectaculaire Scheldeprijs

Fabio Jakobsen heeft een spectaculaire editie van de Scheldeprijs gewonnen. In een koers die gekleurd werd door waaiers was hij net als vorig jaar de beste in de sprint.

Wind werd verwacht en wind was wat we kregen in de waaier-gevoelige eendagskoers. Kevin Vanbilsen en Tom Wirtgen dachten nog even aan een ontsnapping, maar al na dertig kilometer scheurde het peloton volledig uit elkaar. Drie groepen reden daarna achter elkaar aan, waarvan de derde al een dikke anderhalve minuut moest toegeven.

Nieuwe waaiers, Jakobsen voorin

De tweede groep slaagde erin om te hergroeperen met de eerste, maar na zeventig kilometer koers sloeg de wind weer gaten in de voorste groep van inmiddels zestig renners. Deceuninck-Quick-Step was (uiteraard) goed vertegenwoordigd in de voorste van vier groepjes, waarvan de eerste twee elkaar vonden. Onder meer Jakobsen zat ook voorin.

Brian van Goethem en Dries De Bondt besloten met z'n tweeën weg te springen uit het flink uitgedunde voorste groepje van het peloton en snel reden ze een minuutje voorsprong bij elkaar. Lang konden ze er niet van genieten, want door het verschroeiende tempo werden de twee ingerekend. Een voorste groep van slechts 34 renners was zo weer bijeen.

Jakobsen en Ackermann vallen, tempo gedrukt

Ook die groep bleef niet lang gelijk, want het tempo werd flink gedrukt toen er gevallen werd op 75 kilometer van de finish. Jakobsen, Alvaro Hodeg en Pascal Ackermann lagen er allemaal bij, net als Cees Bol. Het zorgde ervoor dat Deceuninck-Quick-Step niet meer reed vooraan en BORA-hansgrohe de benen stil hield. De gevallen renners konden zo bijna allemaal terugkeren en het peloton was weer flink aangedikt.

Een fietswissel voor Jakobsen zorgde er weer voor dat de Nederlander een gat moest laten richting de voorste groep. BORA-hansgrohe wachtte dit keer niet met Ackermann in het wiel, al zorgde een praatje van Iljo Keisse wel voor de terugkeer van zijn jonge ploegmaat van Deceuninck. Ook een tweede waaier kon door het mindere tempo aanpikken vooraan. 

Het ging De Bondt en Vanbilsen niet hard genoeg, dus gingen de twee voor de tweede keer allebei in de aanval. Meer dan twee minuten kregen ze, alvorens BORA-hansgrohe en Trek-Segafredo toch weer in gang trokken. Ook Deceuninck-Quick-Step bleef steeds op de voorposten. Met nog veertig kilometer te gaan was het gat 1.40.

Peloton controleert in lokale rondes richting sprint

Bij het ingaan van de laatste twee lokale rondes was de voorsprong van de kopgroep gedaald naar 1.15, te weinig voor de twee vooraan om nog te hopen. Op twaalf kilometer van het einde werd er weer gevallen. Marcel Kittel stond erachter. Op dat moment waagden Edvald Boasson Hagen en Lionel Taminiaux hun kans, maar de Belg loste snel. De Noor werd op drie kilometer van de meet weer gepakt door het jagende peloton.

Deceunicnk-Quick-Step liet zich veel vooraan zien in de sprintvoorbereiding. Toch werd de sprint aangetrokken voor Ackermann, die klem kwam te zitten. Jakobsen kwam uit het wiel van Christopher Lawless en won met overmacht. Max Walscheid reed ook nog langs de Brit en werd tweede. (Foto: screenshot)

Uitslag Scheldeprijs 2019 

1. Fabio Jakobsen
2. Max Walscheid "
3. Christopher Lawless "
4. Hugo Hofstetter "
5. Roy Jans "
6. Kris Boeckmans "
7. Marco Haller "
8. Emils Liepins "
9. Japser Philipsen "
10. Matteo Moschetti "

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven