Mollema met lange solo op sublieme wijze de sterkste in de Ronde van Lombardije De Klassiekers
De Klassiekers

Mollema met lange solo op sublieme wijze de sterkste in de Ronde van Lombardije

Mollema met lange solo op sublieme wijze de sterkste in de Ronde van Lombardije

Bauke Mollema heeft gezegevierd in de Ronde van Lombardije. Op de voorlaatste klim ging hij aan, en hij wist zo slim gebruik te maken van het feit dat de andere favorieten niet voor elkaar wilden rijden. Het is het eerste gewonnen Monument voor de Groninger.

Een sterke kopgroep ging er al vroeg vandoor. Fausto Masnada, Cesare Benedetti, Marco Marcato, Toms Skujins, Rémi Cavagna, Davide Ballerini, Enrico Barbin en Petr Rikunov namen maximaal zes minuten, terwijl daarachter door Jumbo-Visma werd gecontroleerd. Later kregen zij hulp van EF Education First en Movistar. Toen ook Team INEOS zich meldde, liep de voorsprong rap terug.

Op de Madonna del Ghisallo sloeg de kopgroep helemaal uit elkaar. Masnada nam wat voorsprong op zijn collega's. Ballerini en Rikunov waren de eersten die door het peloton werden gegrepen. Op het eind van die klim waagden Giovanni Carboni en Bob Jungels een poging vanuit het peloton. De voorsprong van de koplopers was op dat moment nog twee minuten.

Aanvallen van toppers op de muur

Jungels kwam op 52 kilometer van de streep bij de kop, en liet ze achter. In het peloton gaven ze vol gas, dus de voorsprong nam snel af. Op de muur was het meteen gedaan voor iedereen aan de kop. Rafal Majka ging aan, en hij kreeg Michael Woods, Pierre Latour en Ivan Sosa mee. Later sloten ook onder andere Giulio Ciccone, Jakob Fuglsang en Sepp Kuss aan.

Op die muur gingen meerdere mannen aan, maar de gaten bleven klein. Daardoor kon iedereen terugkeren in de lange afdaling. Die afdaling was pittig, dus daar vielen wel wat kleine gaatjes. Onderaan bleek het mee te vallen. Tim Wellens viel aan en kreeg Emanuel Buchmann mee. Achter hen reed Kuss op kop in opdracht van Primoz Roglic.

Mollema valt aan en neemt halve minuut voorsprong

Ook Robert Gesink verzette beulswerk, dus de voorsprong van de twee vooraan nam snel af. Buchmann probeerde het nog alleen, maar het mocht niet baten. Toen de Duitser werd teruggepakt, probeerde Alejandro Valverde het even. Toen het hem niet lukte ging Bauke Mollema, die een halve minuut pakte. Latour leidde de achtervolging, en hij snoepte tien seconden van de voorsprong van de Nederlander af. Roglic bleef in zijn wiel.

Mollema bleef beuken, en achter hem werd naar elkaar gekeken. Latour sloeg een gaatje, maar niemand durfde gas te geven uit angst de andere favorieten in de kaart te spelen. De Groninger ging de afdaling in met twintig seconden op Latour en 26 seconden op de groep van acht toppers. Latour werd teruggepakt, terwijl de voorsprong van Mollema op die groep constant bleef.

Roglic solo in achtervolging op Mollema

In de afdaling nam Fuglsang de achtervolging over, maar de voorsprong van Mollema liep op dat moment op. Beneden aangekomen had hij veertig seconden, terwijl in de groep niemand de achtervolging op zich wilde nemen. Geen enkele ploeg zat daar met meer dan een eenling. Roglic kwam met een aanval, en zette solo de achtervolging in. Hij greep vrij snel een fiks gat op de andere achtervolgers.

De laatste klim begon Mollema met ruim veertig seconden op Roglic, die op zijn beurt weer tien seconden had op de rest van de groep. In de klim liep Roglic langzaam in. Toch lukte het de Sloveen niet. Fuglsang, Woods, Valverde en Egan Bernal kwamen bij hem, waardoor Mollema wat terrein kon winnen. In de afdaling, op drie kilometer, had hij nog 25 seconden, op Valverde ditmaal. Dit gaf de Nederlander niet meer uit handen, en zo won 'Bau' in de laatste koers van 'Lau'. (Foto: Sirotti)

Uitslag Ronde van Lombardije

1. Bauke Mollema
2. Alejandro Valverde +0.16
3. Egan Bernal "
4. Jakob Fuglsang
5. Michael Woods +0.34
6. Jack Haig "
7. Primoz Roglic
8. Emanuel Buchmann +0.52
9. Pierre Latour "
10. Rudy Molard

Lees hieronder ons liveblog terug!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws