Enric Mas

Dit is de pagina over Enric Mas, een Spaanse wielrenner van Movistar Team. Hij is de leidende klassementsrenner uit Spanje en hoopt het gat dat Alberto Contador, Alejandro Valverde en anderen lieten op te vullen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Mas en houdt tevens zijn biografie bij.  

Enric Mas
Enric Mas

Mas breekt door bij Lefevere

Zoals wel meer renners brak Enric Mas op jonge leeftijd door bij Patrick Lefevere. Als 23-jarige trok Mas als klimmer naar de Vuelta, in 2018. Bij Quick-Step Floors genoot hij een vrije rol, waar hij gretig gebruik van maakte. Pas aan het einde van de tweede week begon hij in beeld te komen. Met een zevende plek op Les Praeres. Nava vestigde hij zich in de top tien van het klassement.

Het mooiste moest toen nog komen. De jongeling reed een zeer sterke derde week waarin hij de top tien-noteringen bij elkaar sprokkelde. Een zesde plaats in de tijdrit en in twee bergritten, plots begon hij mee te doen voor het podium. In de laatste bergrit, naar Andorra. Collada de la Gallina, verraste hij vriend en vijand door Miguel Ángel López te verslaan en de rit te winnen. Hij werd er tweede door in het algemeen klassement, enkel achter Simon Yates.

Het gedeelde kopmanschap van Mas en López

Na een degelijk 2019, waarin hij zijn debuut maakte in de Tour de France zonder veel succes, maakte hij de stap naar Movistar Team. Hier wilde hij aan de zijde van Valverde gaan vechten voor topnoteringen in de grote rondes. In 2020 was dat meteen succesvol, met een vijfde plek in de Tour de France en de Vuelta a España.

2021 werd succesvoller voor de man uit Balearen. Na een zesde plek in de Tour de France hoopte hij weer eens op het podium te komen van de Vuelta. Hij deelde het kopmanschap met López en trachtte Primož Roglič en Egan Bernal te verslaan. Roglič bleek niet te verslaan, maar het Movistar-duo leek wel met twee man het podium te kunnen bestijgen. Tot de twintigste etappe, de vreemde rit naar Mos. Castro de Herville. 

López en Mas vallen om de beurt aan om de mannen van INEOS Grenadiers en anderen in verlegenheid te brengen, maar vooral López werd geflikt! De Colombiaan kon het hoofd niet koel houden en werd zelfs zo boos dat hij uit die Vuelta stapte. Mas werd tweede in de Spaanse grote ronde, maar de prestatie was enigszins overschaduwd door dat merkwaardige tafereel.

Daalangst overheerst in 2022, Mas herpakt zich in Vuelta

In 2022 herhaalde Mas de Tour/Vuelta-dubbel. De Franse grote ronde ging ronduit slecht voor de Spanjaard, door daalangst kwam hij niet in de debatten voor. Uiteindelijk verliet hij na achttien dagen de Ronde. Richting de Vuelta was het dus gissen of hij kon presteren... en presteren deed hij. Al vlug werd duidelijk dat de Movistar-kopman een van de naaste belagers was van uiteindelijke winnaar Remco Evenepoel. Mas werd tweede na een solide, constante wedstrijd. Uitschieters ontbraken, maar het vertrouwen keerde terug. Mas wordt in januari 2023 28 en hoopt dan opnieuw podium te rijden in een grote ronde... stiekem wil hij zelfs winnen.

Mas ziet Tour in 2023 van bij dag één door de neus geboord worden door zware valpartij

In 2023 aasde Mas op revanche in La Grande Boucle. De intussen 28-jarige Spanjaard hield daarvoor vast aan de traditionele voorbereiding: Tirreno-Adriatico, Ronde van het Baskenland en het Critérium du Dauphiné. In die eerste twee rittenkoersen eindigde hij twee keer in de top zes, de generale repetitie voor de Tour verliep met een zeventiende plaats iets minder. Desondanks stond Mas met vertrouwen aan de start en met de hele Movistar-ploeg in steun om hem naar het podium in Parijs te stuwen, maar al in de eerste etappe ging het mis. In de afdaling van de Côte de Vivero gingen Mas en zijn rivaal Richard Carapaz in een bocht hard tegen het afsfalt, waarna de Spanjaar na enig onderzoek moest opgeven met een gebroken schouder. 

Na een mislukte Tour volgde dan opnieuw de Vuelta. De Spaanse wielerronde lokte met Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Sepp Kuss, Remco Evenepoel en zijn Spaanse landgenoten Mikel Landa en Juan Ayuso heel veel mooi volk, maar Mas eindigde toch nog op een respectabele zesde plek. In de eendagskoersen eindigde Mas een keer in de top vijf. Zo werd hij vierde in de Giro dell' Emilia achter Tadej Pogacar, Roglic en Simon Yates. Ook in 2024 verdedigt Mas de blauwe kleuren van Movistar, maar ziet hij met de herrijzenis van Nairo Quintana een concurrent terugkeren naar de Spaanse WorldTour-formatie.

Enric Mas News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments