Enric Mas

Dit is de pagina over Enric Mas, een Spaanse wielrenner van Movistar Team. Hij is de leidende klassementsrenner uit Spanje en hoopt het gat dat Alberto Contador, Alejandro Valverde en anderen lieten op te vullen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Mas en houdt tevens zijn biografie bij.  

Enric Mas
Enric Mas

Mas breekt door bij Lefevere

Zoals wel meer renners brak Enric Mas op jonge leeftijd door bij Patrick Lefevere. Als 23-jarige trok Mas als klimmer naar de Vuelta, in 2018. Bij Quick-Step Floors genoot hij een vrije rol, waar hij gretig gebruik van maakte. Pas aan het einde van de tweede week begon hij in beeld te komen. Met een zevende plek op Les Praeres. Nava vestigde hij zich in de top tien van het klassement.

Het mooiste moest toen nog komen. De jongeling reed een zeer sterke derde week waarin hij de top tien-noteringen bij elkaar sprokkelde. Een zesde plaats in de tijdrit en in twee bergritten, plots begon hij mee te doen voor het podium. In de laatste bergrit, naar Andorra. Collada de la Gallina, verraste hij vriend en vijand door Miguel Ángel López te verslaan en de rit te winnen. Hij werd er tweede door in het algemeen klassement, enkel achter Simon Yates.

Het gedeelde kopmanschap van Mas en López

Na een degelijk 2019, waarin hij zijn debuut maakte in de Tour de France zonder veel succes, maakte hij de stap naar Movistar Team. Hier wilde hij aan de zijde van Valverde gaan vechten voor topnoteringen in de grote rondes. In 2020 was dat meteen succesvol, met een vijfde plek in de Tour de France en de Vuelta a España.

2021 werd succesvoller voor de man uit Balearen. Na een zesde plek in de Tour de France hoopte hij weer eens op het podium te komen van de Vuelta. Hij deelde het kopmanschap met López en trachtte Primož Roglič en Egan Bernal te verslaan. Roglič bleek niet te verslaan, maar het Movistar-duo leek wel met twee man het podium te kunnen bestijgen. Tot de twintigste etappe, de vreemde rit naar Mos. Castro de Herville. 

López en Mas vallen om de beurt aan om de mannen van INEOS Grenadiers en anderen in verlegenheid te brengen, maar vooral López werd geflikt! De Colombiaan kon het hoofd niet koel houden en werd zelfs zo boos dat hij uit die Vuelta stapte. Mas werd tweede in de Spaanse grote ronde, maar de prestatie was enigszins overschaduwd door dat merkwaardige tafereel.

Daalangst overheerst in 2022, Mas herpakt zich in Vuelta

In 2022 herhaalde Mas de Tour/Vuelta-dubbel. De Franse grote ronde ging ronduit slecht voor de Spanjaard, door daalangst kwam hij niet in de debatten voor. Uiteindelijk verliet hij na achttien dagen de Ronde. Richting de Vuelta was het dus gissen of hij kon presteren... en presteren deed hij. Al vlug werd duidelijk dat de Movistar-kopman een van de naaste belagers was van uiteindelijke winnaar Remco Evenepoel. Mas werd tweede na een solide, constante wedstrijd. Uitschieters ontbraken, maar het vertrouwen keerde terug. Mas wordt in januari 2023 28 en hoopt dan opnieuw podium te rijden in een grote ronde... stiekem wil hij zelfs winnen.

Enric Mas Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties