Fernando Gaviria

Dit is de pagina over Fernando Gaviria. De Colombiaanse sprinter rijdt sinds 2023 voor Movistar. Gaviria won in 2017 drie etappes in de Giro d’Italia en in 2018 twee Touretappes. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Gaviria en houdt tevens zijn biografie bij.

fernando gaviria

Gaviria klopt als belofte topsprinter Cavendish

Fernando Gaviria viel op bij de grote ploegen door in 2015 als belofterenner twee massasprints te winnen in de Tour de San Luis. Hij versloeg daar tot tweemaal toe Mark Cavendish. Hij vervolgde zijn carrière datzelfde jaar nog bij Etixx - Quick Step en won voor zijn nieuwe ploeg aan het eind van het jaar een etappe in de Ronde van Groot-Brittannië.

Het jaar daarna begon Gaviria het seizoen gelijk weer met overwinningen in San Luis en ging hij in volle vaart door naar zijn debuut in Milaan-Sanremo, de klassieker voor de sprinters. Lange tijd leek het perfect voor de debutant te lopen. Hij zat bij de eerste renners na de Poggio en maakte zich op voor de eindsprint. Gaviria kwam in de laatste hectische kilometer echter ten val en zag zijn droom in duigen vallen. Hij was na de wedstrijd dan ook ontroostbaar. Ook in 2017, 2018 en 2019 kon de Colombiaanse sprinter La Primavera niet winnen. Zijn beste resultaat is tot nu toe een vijfde plaats. 

Gaviria schittert in Giro d'Italia en Tour de France

In 2017 mocht Gaviria zich opmaken voor debuut in een grote ronde, de Giro d’Italia. Hij maakte er een groot succes van. Na het winnen van vier massasprints, bracht hij met een overmacht aan punten de paarse puntentrui succesvol naar Milaan. Het jaar daarop was alles gericht op zijn debuut in de Tour de France. De eerste etappe van de Tour van 2018 was op het lijf geschreven van de sprinters. Een massasprint was dan ook onvermijdelijk. Gaviria bezweek niet onder de druk en bemachtigde de gele trui. Na de eerste etappe won de Colombiaan ook de vierde etappe.

Ondanks de succesvolle samenwerking met Quick-Step Floors besloot Gaviria om aan het eind van 2018 te vertrekken naar UAE Team Emirates. Hoewel hij nog steeds zijn ritten won kwam Gaviria in 2019 niet helemaal los. De Colombiaanse sprinter won nog wel de derde etappe van de Giro, maar moest enkele dagen later alweer opgeven vanwege pijn aan zijn linkerknie. Later in het seizoen ging het in de Vuelta a Espana niet beter. Buiten de derde plaats in de  vierde etappe, was hij in de rest van de ronde onzichtbaar. Wel wist hij zich aan het einde van het seizoen te herpakken met twee zeges in de Ronde van Guangxi.

Gaviria op stoom gestopt door coronavirus

De zeges in China gaven Gaviria nieuw vertrouwen richting 2020, waar hij ouderwets uit de startblokken schoot. In wederom Argentinië, maar ditmaal de Vuelta a San Juan, spurtte hij naar drie etappeoverwinningen. Vervolgens trok hij naar de Verenigde Arabische Emiraten voor de UAE Tour om zijn sponsor mooie overwinningen te schenken. Het zou echter een stuk anders lopen. De wedstrijd werd namelijk na vijf etappes stilgelegd vanwege het coronavirus. Bij enkele ploegen zouden renners en stafleden besmet zijn geraakt. Uiteindelijk bleek Gaviria daar één van te zijn. Na twee weken verliet hij hersteld het ziekenhuis. Vijf maanden na de corona-uitbraak had de Colombiaan zijn snelle benen niet verloren en won hij een rit in de Ronde van Burgos en in de Ronde van de Limousin. Ook in de Italiaanse eendagskoers Giro della Toscana bleek hij de snelste.

Gaviria zoekt, maar vindt geen nieuw elan bij Movistar

Vanaf 2021 gaat het bergaf met de Colombiaanse sprintbom. Gaviria kan zich vaak genoeg mengen in de massasprint, maar telkens is er iemand sneller. Zo reed hij maar liefst zestien keer naar een toptienplaats, zoals in de Giro, waarin hij in de tiende rit Peter Sagan moest laten voorgaan en tweede werd. Zijn eerste en enige zege boekte hij dat jaar in de Ronde van Polen, toen hij Olav Kooij en Phil Bauhaus een neus zette.

2022 is een kopie van het jaar ervoor voor Gaviria. De sprinter startte ook sterk met twee ritoverwinningen in de Ronde van Oman, maar werd in februari voor de start van de UAE Tour opnieuw getroffen door corona. Na een pauze van twee maanden reed Gaviria in de Giro naar vijf toptienplaatsen, maar een zege zat er dat jaar niet meer in.

Gaviria ging bij Movistar in 2023 op zoek naar een nieuw elan na twee magere jaren.  Zoals gewoonlijk startte de intussen 29-jarige Colombiaan sterk met een sprintzege en twee podia al vroeg op het seizoen in de Ronde van San Juan. Opnieuw werd de Giro, die hij voor de zesde keer reed, zijn grote doel van het seizoen. Gaviria tankte alvast vertrouwen met een sprintzege in de laatste rit van de Ronde van Romandië, maar de Ronde van Italië draaide opnieuw uit op een desillusie. De Movistar-renner kwam tot vier keer aan sprinten toe, maar geraakte nooit hoger dan plaats vijf. Op twee podia in de Ronde van Polen na ging zijn seizoen als een nachtkaars uit met een opgave in de Ronde van Groot-Brittannië.

Fernando Gaviria Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties