In de Leiderstrui
Search

In de dertiende etappe finishen we voor het eerst echt bergop en dus moeten de klassementsrenners hier echt met de billen bloot. De rit van Pinerolo naar Ceresolo Reale is 196 kilometer lang en met drie cols loodzwaar.

Al na veertig kilometer komen de renners met de Colle del Lys de eerste hindernis tegen. Deze klim van 14,2 kilometer stijgt aan 6,7 procent gemiddeld. Na een lange afdaling en een heuvelachtige vallei komen we na bijna 120 kilometer koers aan bij de voet van de Pian del Lupo. Deze klim is 9,4 kilometer lang, maar met 8,7 procent gemiddeld een stuk steiler.

In principe kan het hier al losbarsten, want na de top gaat het in dalende lijn rechtstreeks naar de voet van de slotklim; de Lago Serru. De renners moeten 20,3 kilometer klimmen aan 5,9 procent gemiddeld. In het begin zit al een steil stuk van 14 procent, maar pas na veertien kilometer wordt het voor langere tijd moeilijk. Zes kilometer aan 8,9 procent gemiddeld zal aankomen.

Vlak onder de top komen de renners nog een steil strookje tegen, alvorens het een beetje afvlakt en de schade kan worden opgenomen. Wie pakt hier tijd en verandert het roze hier van schouders? 

De etappe kent twee tussensprints, aan de meet zijn tien, zes en vier bonificatieseconden te verdienen.