In de Leiderstrui
Search

Etappe 3 Giro d'Italia 2020: Enna - Etna (150 km)

Net als twee jaar geleden finishen we al in de eerste week bergop op de Etna op Sicilië. Esteban Chaves greep daar in 2018 nog de dagzege, maar wie gaat er nu met de etappewinst vandoor? De klassementsrenners moeten in orde zijn, want hier kun je de Giro al verliezen.

De organisatie is nog niet heel scheutig met de bergpunten in de eerste week, want alleen de slotklim is hier op papier gecategoriseerd. Toch rijdt het peloton de hele dag al op en af, met enkele beklimmingen die de benen alvast doen opwarmen, maar qua stijgingspercentages nog amper iets voorstellen. Er zal ongetwijfeld een mooie kopgroep wegrijden, maar halen zij het tot het einde?

De klassementsrenners krijgen vlak voor de Etna nog een klein pukkeltje voor de kiezen, alvorens het in dalende lijn loeihard naar de voet gaat. De Etna is achttien kilometer lang en stijgt aan zeven procent gemiddeld. De maximale percentages gaan richting de tien procent. Dit is dus een serieuze col, waar serieuze verschillen kunnen worden gemaakt. Achter Chaves reed ploegmaat Simon Yates in 2018 al weg bij zijn concurrenten en heerste hij twee weken lang in die Giro. We weten inmiddels wel hoe dat uiteindelijk afliep...

De etappe kent twee tussensprints. Aan de meet zijn tien, zes en vier bonificatieseconden te verdienen.