De kopmannen na Dumoulin: Kelderman mikt op Giro, Oomen hoopt op Tour Giro d'Italia

De kopmannen na Dumoulin: Kelderman mikt op Giro, Oomen hoopt op Tour

Door Bram van der Ploeg 11 december 2019 | 08:55


Wilco Kelderman hoopt de leegte van Tom Dumoulin bij Team Sunweb in 2020 op te vullen met een goede prestatie in de Giro d'Italia. De Ronde van Italië is voor de op papier nieuwe grote kopman van de ploeg het grote doel voor het komende seizoen. Sam Oomen mikt in principe op de Tour de France.

Na twee seizoenen, die zich vooral kenmerkten door blessureleed, hoopt Kelderman zijn vorm uit de Vuelta van 2017 te hervinden. In die editie werd hij nipt vierde, achter Chris Froome, Vincenzo Nibali en Ilnur Zakarin. Hij hoopte in de jaren erna te oogsten, maar in plaats daarvan lag hij vooral op het asfalt. In 2018 viel hij in de Tirreno én bij het NK in Limburg, waardoor hij de Giro en de Tour miste. Hij werd nog wel tiende in de Vuelta van dat jaar. In het afgelopen seizoen viel hij in de Ronde van Catalonië, waardoor hij niet topfit aan de Tourstart verscheen. Hij stapte met rugproblemen af en reed vervolgens in de Vuelta naar plek zeven in Madrid. 

In 2020 hoopt Kelderman allereerst fit te blijven. Als dat lukt, dicht hij zichzelf goede kansen toe voor een goed klassement in de Giro. De Ronde van Italië belooft loodzwaar te worden met veel lange etappes, veel grote cols en drie tijdritten. 'De Giro past goed bij mij, denk ik. Het is een mooie ronde en de Tour is toch iets hectischer. Daarom is de Giro een goede en logische keuze. Ik ben redelijk goed in het wat koudere weer. De Giro’s van de laatste jaren zijn zware edities geweest, met slepende en lange etappes. Dat ligt me altijd goed', zo legt hij uit aan Wielerflits. Na de Giro hoopt Kelderman vurig op de Olympische Spelen in Tokio.

Oomen: 'Als alles goed gaat, ga ik naar de Tour'

Dat zal normaal gesproken niet voor Oomen zijn. De 24-jarige Tilburger is na zijn opgave in de Giro d'Italia van dit jaar eindelijk hersteld van een beknelde liesslagader. In 2020 hoopt hij dan ook alsnog op zijn debuut in de Tour de France. 'Met de blessure die ik heb of eigenlijk had, is het afwachten tot de eerste wedstrijden hoe het echt gaat voelen. In die zin hangt er nog altijd een beetje onzekerheid achter', stelt ook hij bij Wielerflits. 'Als alles goed gaat, ga ik naar de Tour. Hoe het precies komt moeten we dus nog even zien. Maar ik sta erop om komend jaar de Tour de France te gaan rijden.'

In De Telegraaf noemt Oomen zichzelf alvast 'gretig'. Na maanden blessureleed is hij over één ding zeker: 'Ik heb ingezien zonder fiets hoe lief ik deze sport heb en welke kriebels me de koers, het racen en het hele spel eromheen bezorgen. Dat sterkt me in het idee dat ik het juiste beroep heb gekozen. Daarom hoop ik dat ik in 2020 mijn sleuteljaar beleef. In de goede zin van het woord: dat het vanaf dan weer beter wordt. Ik zit hier met de gretigheid van een tiener en de onzekerheid van een topsporter.' (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws