Démare opnieuw oppermachtig na razendsnelle waaieretappe in Giro Giro d'Italia

Démare opnieuw oppermachtig na razendsnelle waaieretappe in Giro

Door Bram van der Ploeg 09 oktober 2020 | 16:00


Arnaud Démare heeft ook de zevende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een razendsnelle rit vol waaiers en valpartijen kwam het pak 'gewoon' bijeen in de finale. Daar was de Fransman opnieuw veel te sterk voor de rest. De gemiddelde snelheid deze dag? 51,2 (!) kilometer per uur.

Al een avond van tevoren was duidelijk dat de zevende etappe geen gewone sprintrit zou worden. Er werd melding gemaakt van harde wind, die op sommige stukken ideaal stond voor waaiers. Dat bleek ook wel, want nadat Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Josef Cerny (CCC), Simon Pellaud (Androni) en Marco Frapporti (Vini Zabu) in de openingskilometer waren weggereden, knalde het peloton al uit elkaar.

Fuglsang, Majka en Yates laten zich foppen

Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma naaiden elkaar op aan de kop van het peloton en was het spel op de wagen. Alle waarschuwingen ten spijt; er waren een heleboel klassementsrenners die zich lieten verrassen. Simon Yates, Harm Vanhoucke en Domenico Pozzovivo wapperden er meteen af en later moesten ook Jakob Fuglsang, Pello Bilbao en Rafal Majka lossen uit de eerste waaier. Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman, Vincenzo Nibali en klassementsleider João Almeida waren wel bij de pinken.

Jumbo-Visma, Deceuninck-Quick-Step, Team Sunweb en later ook Cofidis, Groupama-FDJ en BORA-hansgrohe draaiden mee vooraan, waardoor de verschillen meteen flink waren. Een eerste achtervolgende groep met Fuglsang en Bilbao gaf een halve minuut toe, een tweede achtervolgende groep met Yates en Pozzovivo liepen al naar de minuut. De eerste groep leek een goede zaak te doen in het klassement, maar uiteindelijk kwam de klad er daar toch in.

Klassementsrenners komen terug, Vanhoucke beleeft pechdag

Onder leiding van Astana en INEOS Grenadiers sloot eerst de tweede groep met Fuglsang aan, alvorens het tempo er vooraan helemaal uit ging. Yates, Pozzovivo en Vanhoucke konden op die manier ook opgelucht ademhalen. Er was op dat moment reeds 82 kilometer keihard gekoerst. Terwijl het peloton even op adem kwam van alle inspanningen, besloten Pellaud en Frapporti er met z'n tweeën nog maar eens voor te gaan. Hun voorsprong werd nooit groter dan twintig seconden.

In het peloton bleef het constant nerveus en dus werd er richting de finale ook meermaals gevallen. Vanhoucke bleek de pechvogel van de dag, hij stond er twee keer bij en moest dus steeds weer achtervolgen. Ook Pozzovivo raakte telkens op achterstand, maar net als de waaiers hadden ook de twee valpartijen in het peloton geen effect op de tijdsverschillen. Op twintig kilometer van de finish schoof alles terug ineen. We hadden keiharde koers gehad, maar het werd gewoon sprinten. 

Sprinttreinen nemen het voortouw, wie wint?

Alsof er niets gebeurd was, namen de sprinttreinen in de laatste vijftien kilometer het voortouw. Het tempo ging de lucht in en op de brede wegen konden alle sprinters alvast naar voren worden gereden. Cofidis kon eindelijk eens zijn ding doen voor Elia Viviani en ook Álvardo Hodeg liet zich een keer van voren zien in de finale. Ook rappe mannen als Davide Cimolai en Fernando Gaviria konden voor het eerst deze Giro écht voor hun kans gaan. 

In de lastige straten in de slotkilometers deed Jumbo-Visma nog even werk voor Kruijswijk, alvorens het in de slotkilometer aan de sprinters was. Groupama-FDJ kon perfect profiteren van het werk van Jumbo-Visma, met Démare in ideale positie. De Fransman vocht nog wat schouderduwduels uit met de concurrentie, maar er stond geen maat op hem toen hij op de pedalen ging staan. Het was alweer zijn derde ritzege deze Giro. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 7 Giro d'Italia

1. Arnaud Démare 
2. Peter Sagan ''
3. Michael Matthews ''
4. Ben Swift ''
5. Álvaro Hodeg ''
6. Rudy Barbier ''
7. Davide Ballerini ''
8. Enrico Battaglin ''
9. Filippo Fiorelli ''
10. Elia Viviani ''

Klassement na etappe 7 Giro d'Italia

1. João Almeida
2. Pello Bilbao +0.43
3. Wilco Kelderman +0.48
4. Harm Vanhoucke +0.59
5. Vincenzo Nibali +1.01
6. Domenico Pozzovivo +1.05
7. Jakob Fuglsang +1.19
8. Steven Kruijswijk +1.21
9. Patrick Konrad +1.26
10. Rafal Majka +1.32

Check alle klassementen!

Lees etappe 7 in de Giro d'Italia 2020 terug in onze liveblog

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

We sluiten dit liveblog af! Bedankt voor het volgen en hopelijk tot morgen. Reacties, klassementen en meer vindt u natuurlijk op onze website. Fijne avond!

Algemeen klassement

1. João Almeida
2. Wilco Kelderman +0.48
3. Pello Bilbao +0.49
4. Harm Vanhoucke +1.05
5. Vincenzo Nibali +1.07
6. Domenico Pozzovivo +1.11
7. Steven Kruijswijk +1.21
8. Jakob Fuglsang +1.19
9. Rafal Majka +1.32
10. Patrick Konrad "

Kruijswijk en Kelderman stijgen allebei een plekje!

Uitslag

1. Arnaud Démare 
2. Peter Sagan ''
3. Michael Matthews ''
4. Ben Swift ''
5. Álvaro Hodeg ''
6. Rudy Barbier ''
7. Davide Ballerini ''
8. Enrico Battaglin ''
9. Filippo Fiorelli ''
10. Elia Viviani ''

Sagan maakt zich nog flink boos op Démare, want deze maakte een enorme zwieper naar rechts toen hij de sprint aanging. Gaat de jury de hattrick afnemen?

Achter Sagan is Matthews derde gefinisht, ook Ben Swift zat er goed bij.

"Jacopo!" juicht Démare. Hij is op zoek naar zijn lead-outmannen, waaronder Jacopo Guarnieri. Geen perfecte lead-out, maar wel heel succesvol.

Oppermachtig, Arnaud Démare! Peter Sagan was de enige die nog iets in de buurt kon komen. Oelalaaa, deze Fransman is een beul!

Ballerini gaat als eerste aan, maar Démare komt erover. NUMMER DRIE!

Molano trekt de sprint aan voor Gaviria, maar het is ver!

Even valt het stil, maar dan komt Groupama er overheen stormen. Démare in een zetel.

We zijn het bochtige gedeelte veilig door. LAATSTE KILOMETER!

2 km

Van Emden heeft de kop overgenomen van Der Tony Martin. Groupama moet alle zeilen bijzetten om Van Emden bij te houden.

2.5 km

Dat doet Jumbo-Visma voor het huidige gedeelte van het parcours. Een paar linke bochten achter elkaar.

3 km

Nog vier man voor Démare, de klassementsmannen zijn veilig terwijl Jumbo-Visma de kop nog eens neemt.

4 km

Het tempo gaat nog eens een tandje omhoog. De weg wordt smaller en bochtiger als we de stad binnenrijden. Alleen de laatste 1100 meter is kaarsrecht.

5 km

De trein van Démare ziet er weer ontzettend indrukwekkend uit. Maar Deceuninck-Quick-Step heeft ook nog veel man voor Ballerini. Israel komt naar voren met Cimolai en ook NTT houdt zich nog op de voorgrond, maar dat is vooral voor Pozzovivo.

6 km

Pieter Weening, uit de Giro gestapt, meldt aan Eurosport-commentator Karsten Kroon dat hij prima herstelt van de val op zijn hoofd, die duizeligheid veroorzaakte.

8 km

DQS, NTT, Astana, Movistar, Groupama-FDJ, Lotto Soudal. Het peloton is een veelkoppig monster op de brede baan naar de aankomstplaats.

10 km

Lotto Soudal heeft de hele dag vol gekoerst voor Vanhoucke, maar ook in de finale staan ze hun mannetje. Er komt nog een treintje voor hun sprinter Oldani. Ook de trein van Démare komt naar voren.

11 km

Verder liggen er geen obstakels meer op het parcours. Alleen onverwachte omstandigheden of gebeurtenissen kunnen een sprint nog vermijden. De sprinters komen naar voren en de adrenaline stijgt.

13 km

Er wordt gekeken naar elkaar. Weinig echte treintjes, het tempo gaat er wat uit. Kopmannen gaan zich herpositioneren.

14 km

We zijn uit het dorp en de wind staat stevig. Nog geen tekenen van waaiers, maar de mannen in het laatste wiel moeten flink bikkelen.

16 km

Het is te beschut en de wind staat verkeerd om nog last-minute waaiers te krijgen, zo lijkt het. Deceuninck-Quick-Step blijft vol doorrijden. Ook Cofidis, NTT en Mitchelton-Scott stellen een treintje op.

18 km

Deceuninck-Quick-Step gooit het tempo nog eens de hoogte in met hulp van Trek. Gaat er nog iets gebeuren?

21 km

Daar zijn ze al. De groep Vanhoucke-Zakarin vindt de aansluiting bij het peloton!

23 km

Een dikke minuut? Dat lijkt toch niet het geval. De auto's zitten er nog wel tussen, maar die moeten zo toch echt barrage gaan maken. De groep met Vanhoucke en Zakarin knabbelt wel degelijk iets van de achterstand af. Kan het nog?

25 km

De groepen van Zakarin en Vanhoucke gaan samenkomen en hebben zo dus meer stootkracht aan boord. Een dikke minuut is hun achterstand op het peloton, waar het toch niet meer zal stilvallen vandaag.

28 km

Pozzovivo lijkt gewoon in het peloton te zitten, waarmee Zakarin en Vanhoucke dus de verliezers van de dag worden. Zakarin loopt meer en meer achterstand op; 51 seconden nu. Vanhoucke rijdt al op een dikke minuut... Hij is nu nog de nummer vier in het klassement.

31 km

Naast Vanhoucke rijdt ook Ilnur Zakarin, de nummer dertien uit het klassement, op achterstand. De Rus van CCC geeft 36 toe, de groep met Vanhoucke nog steeds 1.23 minuten. Daarin zou ook Pozzovivo rijden, maar daar twijfelen we een beetje over.

35 km

Oei, Harm Vanhoucke heeft wel een probleem. Hij zit in de groep met Ganna en rijdt op 1.13 minuten van het peloton. De jonge Belg werd dus eerder vandaag al gelost in het waaiergeweld én hij werd dus twee keer opgehouden door valpartijen. Dan zit het niet mee...

36 km

Deceuninck-Quick-Step heeft de touwtjes stevig in handen hoor. De ploeg verdeelt en heerst al de hele dag en het tempo schiet nu weer de lucht in. Veel renners zullen na die crash niet meer terugkeren, zo lijkt het.

39 km

Het peloton rijdt door, maar niet door-door. Meerdere renners kunnen terugkeren, al rijdt een groep met Filippo Ganna nog wel op een dikke minuut. 

Beelden valpartij

41 km

Meerdere renners op achterstand door de val. Naast Vanhoucke is ook Pozzovivo de pineut, maar hij zit al wel weer op de fiets. 

CRASH

Wéér een valpartij en wéér ligt Harm Vanhoucke erbij, meldt Eurosport. Een grote chaos, aangezien het middenin het peloton gebeurt. De klassementsrenners lijken verder schadevrij. 

PECH TONY MARTIN

Tony Martin heeft materiaalpech, niet echt op een lekker moment. Het peloton rijdt weer flink door, het is zenuwachtig daar. Martin moet zorgen dat hij snel terugkeert. 

48 km

Deceuninck-Quick-Step neemt weer de kop en we zien dit keer ook Astana op de voorposten. Fuglsang wil zich geen tweede keer laten verrassen, mocht het weer in gang worden getrokken. 

Waaieralarm 2.0!?

Waarom de klassementsrenners niet bezig waren met drie seconden bonus? Omdat als we dit stadje uitrijden, de wind weer terugkeert... Gaat het weer scheuren?

Tussensprint Grottaglie

Daar is de sprint voor de seconden! Het boeit niemand een ene moer, het peloton in zijn gebruikelijke treintjes op een rij over de streep bij de sprint. Boaro, Ballerini en Gradek pakken de seconden, in die volgorde. 

54 km

Nog drie kilometer en dan krijgen we een tussensprint voor bonificatieseconden. Wie weet heeft een klassementsrenner in Grottaglie nog zin om voor drie seconden te sprinten!

Marco Frapporti - Vini Zabù

Op het moment dat we Marco Frapporti ook een kudo willen geven, worden de twee koplopers ingelopen door het peloton. We doen het lekker alsnog, want wat moet je een enorme plaat voor je kop hebben om iedere keer weer mee in de vlucht te gaan, zoals Frapporti dat iedere grote ronde weer doet. Net als bijna al die andere keren, slaagt hij ook nu niet in zijn missie. En we kunnen moeilijk zeggen dat dat op zijn 35e ooit nog weleens gaat lukken...

Simon Pellaud - Androni - Sidermec

Simon Pellaud zat zoals gezegd eerder vandaag ook al even in de kopgroep. De 27-jarige Zwitser van Androni was toen met Frapporti, Thomas De Gendt en Josef Cerny op pad en peddelt nu dus stug voort. We kunnen het wel hebben over winstkansen, maar die zijn natuurlijk 0% vandaag. Toch een speciale vermelding voor de aanvaller pur sang. 

58 km

Haha, Pellaud en Frapporti zijn dappere strijders hoor. Vijftien seconden, het is echt helemaal niets. Maar het peloton vindt het nu wel even best.

65 km

Pellaud en Frapporti maken gretig gebruik van de kans om nog even in beeld te rijden, maar hun voorsprong wordt amper groter. Elf seconden hebben ze nog...

66 km

Nou, er was zojuist dus nog een vierde groep die terugkeerde in het peloton. Die zullen helemaal blij zijn, want wat een achterstand hadden die anders opgelopen... Antwan Tolhoek was één van hen.

72 km

Pellaud en Frapporti hebben 21 seconden voorsprong te pakken op het peloton, waar het tempo er inmiddels weer lekker in zit. 

Tussensprint Taranto

Elia Viviani heeft naar verluidt de tussensprint gewonnen in het peloton, al hebben we dat door de crash nog niet live gezien. Hij versloeg Arnaud Démare en Peter Sagan. Pellaud en Frapporti kwamen er als eerste en tweede door. 

CRASH

Het is nog niet de dag van Harm Vanhoucke en Jakob Fuglsang. De twee kopmannen van Lotto Soudal en Astana worden opgehouden door een crash na een bocht naar rechts. Ze moeten wéér achtervolgen. 

79 km

We denderen richting de tussensprint in
Taranto. De sprinters mogen daar zo 'gewoon' hun ding gaan doen. 

80 km

Nou, alsof er niks gebeurd is. Simon Pellaud en Marco Frapporti zaten eerder vandaag al in de kopgroep en rijden nu opnieuw weg met z'n tweeën. Het peloton rust even uit na de inspanningen. 

82 km

Gruppo Compatto. Simon Yates, Domenico Pozzovivo en Harm Vanhoucke mogen vanavond een kaarsje branden voor hun ploegmaats, want de laatste groep is terug vooraan. We hebben dik zestig kilometer afgelegd en de benen zijn alvast goed getest. 

84 km

Vooraan alleen nog Tony Martin op kop, dus rijdt de groep Yates nog maar op 29 seconden. 

86 km

40 seconden nog tussen groep 1 en groep 2. Veel oorlog, maar gaat alles gewoon weer in elkaar schuiven?

90 km

INEOS, Bahrain McLaren en Astana, de ploegen die net in de tweede groep achtervolgden, nemen nu hun verantwoordelijkheid in de eerste groep. De tweede groep rijdt nog steeds op 50 seconden. 

94 km

De groep Yates rijdt op 49 seconden, waarmee ze dus iets dichterbij komen. Het is echter nog steeds ontzettend veel tijd en in groep 1 blijft men ronddraaien. 

98 km

In groep 1 wordt er wel rond gedraaid, maar niet met het mes tussen de tanden. En dus gaat groep 2 aansluiten. Dat betekent dat Fuglsang, Bilbao en Majka opgelucht adem kunnen halen. Zij zijn terug vooraan. 

Groep Yates-Vanhoucke-Pozzovivo op 52 seconden. 

100 km

Nog 100 kilometer te gaan en waar de groep Fuglsang de aansluiting lijkt te kunnen maken, verliest de groep Yates steeds meer tijd. 

102 km

De situatie:

Groep Kruijswijk - Kelderman

+0.12

Groep Fuglsang - Bilbao

+0.46

Groep Yates - Pozzovivo

104 km

Simon Yates, Harm Vanhoucke en Domenico Pozzovivo rijden NIET in de tweede groep. Hun ploegmaats rijden kop over kop in groep drie... 

107 km

INEOS, Astana en Bahrain McLaren in de tweede groep, kop over kop. En ze komen weer iets dichterbij... Zestien seconden nog!

109 km

Het verschil wordt niet groter, maar ook niet kleiner. Waarom INEOS in vredesnaam de tweede groep leidt, is ons even een raadsel. Fuglsang heeft er in ieder geval een belangrijke bondgenoot bij. 

112 km

Het verschil tussen de eerste groep en de groep met Fuglsang wordt op slechts 19 seconden gegeven. Dat zou niet veel zijn...

117 km

De eerste groep rijdt een volgend stadje binnen, maar daar zullen ze weinig van zien. Sunweb rijdt volle bak door, Kelderman snapt dat er vandaag iets te winnen valt. 

Harm Vanhoucke

Harm Vanhoucke en Domenico Pozzovivo zouden gelost zijn uit de tweede groep. Het kan weleens een zwarte dag worden voor hen. 

119 km

De tweede groep wordt steeds kleiner, dus ook daar wapperen renners er nog steeds af. INEOS en Astana rijden daar op kop. Ook Lotto Soudal doet z'n best voor Vanhoucke. 

119 km

De vier koplopers worden ingerekend, Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step blijven gas geven. We zien ook João Almeida gewoon kopbeurten doen vooraan. Sunweb, BORA, Cofidis, allemaal draaien ze mee. 

120 km

De situatie:

De Gendt, Pellaud, Frapporti en Cerny

+0.14

Groep Kruijswijk - Kelderman - Nibali - Almeida

+0.49

Groep Fuglsang - Majka - Yates

Jumbo-Visma

Jumbo-Visma heeft vijf mannen mee vooraan. Naast Kruijswijk gaat het om Van Emden, Pfingsten, Bouwman en Martin.

122 km

We willen dolgraag verschillen zien, maar die hebben we nog niet. Cofidis en Groupama-FDJ rijden ook mee, voor sprinters Viviani en Démare.

124 km

Ook Pello Bilbao, de nummer twee uit het klassement, zit in de tweede groep. Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma doen vooraan het werk. 

125 km

Er zal nu iemand volop in de oren zitten te schreeuwen van de Jumbo-Visma-renners. Kruijswijk kan vandaag een slag slaan met Fuglsang en Majka inmiddels op een flink gat. Ook Kelderman heeft veel ploegmaats bij zich.

126 km

Ook Pozzovivo en Vanhoucke worden in de tweede groep gemeld. Wat een schade nu al. Uit de top-10 rijden in ieder geval Vanhoucke, Pozzovivo, Fuglsang en Majka op achterstand. Ook Yates zat te slapen...

129 km

Fuglsang en Majka ook op achterstand!

129 km

De ploeg van leider Almeida trekt vol door en ook Jumbo-Visma is bij de pinken. Yates zat er even heel dichtbij met zijn ploegmaats, maar het gat wordt steeds groter. 

130 km

Simon Yates heeft zich ondanks alle waarschuwingen laten verrassen. Oi, oi, oi...

131 km

Hopppaaaa, daar scheurt het al! Het peloton op een lint, met Deceuninck-Quick-Step voorop!

Fabio Mazzucco

Fabio Mazzucco (21) probeerde de oversteek te maken naar de kopgroep, maar de jonge Italiaan van Bardiani lijkt niet te gaan slagen in die opzet. Hij zat net op 16 seconden en wordt nu op 41 seconden gegeven. 

137 km

Het is zenuwachtig in het peloton, met alle treintjes op een rij. Maar het tempo ligt niet super hoog. De kopgroep heeft reeds 1.27 minuten bijeen. Deceuninck-Quick-Step staat op het punt om te gaan controleren. 

139 km

Het peloton over de breedte van de weg en dus hebben we vier koplopers met 51 seconden voorsprong. De namen: Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Josef Cerny (CCC), Simon Pellaud (Androni) en Marco Frapporti (Vini Zabu). 

141 km

We zien Thomas De Gendt in de aanval!

143 km

Het peloton is vertrokken, maar tot dusverre over de breedte van de weg. Vier mannen rijden weg en krijgen meteen de ruimte.

Neutrale start

Het peloton zit op de fiets en is op weg naar kilometer 0. 

Waaiers pas in de finale?

Renners op de rollers

Het is aan in het peloton, iedereen voorafgaand aan de start op de rollers. Dan weet je wat er gaat komen...

Paarse trui - Arnaud Démare

De strijd om het paar wordt wél boeiend vandaag! Arnaud Démare nam de trui donderdag over door de zesde etappe met overmacht te winnen. Zijn voorsprong op Peter Sagan bedraagt 39 punten, een flinke kloof. Er liggen vandaag onderweg punten te rapen en ook aan de finish is er weer dubbel feest voor de ritwinnaar. 

Blauwe trui - Filippo Ganna

Filippo Ganna kon rustig slapen afgelopen nacht, zijn bergtrui komt vandaag niet in gevaar. De Italiaan van INEOS moet louter de finish halen, want onderweg liggen er geen bergpunten te rapen. Zijn voorsprong van welgeteld 1 punt op Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling) blijft dus nog even intact. 

Roze en witte trui - João Almeida

Kan João Almeida vandaag het roze houden, en daarmee automatisch ook het wit? De Portugees heeft 43 seconden voorsprong op Pello Bilbao en 48 seconden op Wilco Kelderman. Er moeten dus wel heel gekke dingen gebeuren, wil Almeida vandaag zijn twee truien kwijtraken. Helemaal als je je bedenkt dat hij met Deceuninck-Quick-Step een topploeg heeft, mocht het inderdaad gaan waaieren. 

Dromen over waaiers - NEE

Zijwind? Ja. Maar volgens het doorgaans goed ingevoerde La Flamme Rouge is dat niet per se reden voor waaiers. "Er staat geen wind van opzij in het tweede gedeelte van de race. Ik vraag me af of er veel gaat gebeuren, al zal het wel een nerveuze dag worden", meldde het account donderdagavond. Vrijdag was er al iets meer optimisme: "Het weerbericht is weinig veranderd. De eerste helft van de race wordt het leukste stuk, meet veel wind van opzij."

Dromen over waaiers - JA

Oké, de wind dan, want hoe zit dat nu precies? Er gaan verschillende verhalen rond op Twitter, de ene wat positiever dan de ander. AD-journalist en waaier-maniak Thijs Zonneveld schat de kans 60 á 70 procent dat er waaiers komen. "Wind pal in de zij van de renners dus, vooral na de start en tussen Grottaglie (op 50 van de streep) en Mesagne."

Favorieten dagzege etappe 7 Giro

Waaiers of niet, we kijken vandaag allemaal naar Démare. Wie moet er anders winnen?

Klassementen Giro d'Italia

Kijk nog even goed, want deze klassementen kunnen vandaag overhoop worden gehaald als het inderdaad op de kant gaat!

Voorbeschouwing etappe 7 Giro d'Italia

Hopelijk kunnen we jullie een beetje opvrolijken door te zeggen dat er in de Giro d'Italia waaiers in het verschiet liggen vandaag...

Geen Parijs-Roubaix

We beginnen de dag met kutnieuws...

Buongiorno!

Goedemorgen en welkom bij de liveblog voor de zevende etappe in de Giro d'Italia!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws