Arnaud Démare

Arnaud Démare is een Franse wielrenner die voor Groupama-FDJ al meer dan zeventig overwinningen bij elkaar fietste. Hij won massasprints in grote rondes, maar boekte zijn grootste overwinning in 2016, toen hij Milaan-Sanremo won.

Arnaud Démare

Wereldkampioen bij de beloften

Arnaud Démare werd op 26 augustus 1991 geboren in het Franse Beauvais. Al bij de jongste categorieën maakte de Fransman indruk met de nodige overwinningen. Hij ontwikkelde zich door en wist in 2011, op 20-jarige leeftijd, wereldkampioen bij de beloften te worden. Vanaf dat jaar zat hij ook bij de Franse ploeg Groupama-FDJ, om er voorlopig niet meer weg te gaan. Bij dat team werd hij onder meer drie keer nationaal kampioen, de laatste keer in 2020.

In totaal reed Démare in negen jaar profwielrennen acht grote rondes, 21 grote klassiekers en boekte hij 75 overwinningen. Het begon in 2012, toen hij voor het eerst écht grote wedstrijden ging rijden en onder andere mee mocht doen aan de Giro d'italia. Daar was zijn beste resultaat een vierde plek, maar hij won dat seizoen al wel de GP Samyn en de Vattenfall Cyclassics. Het jaar daarop wist hij ook een etappe in de Ronde van Zwitserland en de Eneco Tour te winnen. 

Vijftien zeges in 2014, Monument in 2016

In 2014 was Démare één van de succesvolste renners van het peloton, met vijftien overwinningen. Het was het jaar waarin hij voor het eerst Frans kampioen werd, iets wat hij later in 2017 en 2020 nogmaals presteerde. In 2015 kende hij een iets minder jaar, maar in 2016 begon hij meer dan uitstekend. Nadat hij al een etappe in Parijs-Nice wist te winnen, kon hij iets meer dan twee weken later de grootste overwinning van zijn carrière aan zijn palmares toevoegen. In een grote groep van 31 renners wist Démare in Milaan-Sanremo Ben Swift en Jürgen Roelandts te snel af te zijn en zo won hij zijn eerste Monument! 

In de Giro d'Italia van 2016 zat Démare twee keer dicht bij zijn eerste overwinning in een grote ronde, maar twee keer moest hij genoegen nemen met een tweede plaats. In 2017 sloeg hij in etappe vier van de Tour de France wel toe. Nadat hij dat jaar al etappes in Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné won, kon hij in de massasprint toppers als Alexander Kristoff en André Greipel voorblijven. Dat lukte hem een jaar later weer in de Tour van 2018.

Giro d'Italia nieuwe liefde?

Nadat hij overwinningen boekte in de Tour de France, wilde hij in 2019 dat kunststukje herhalen in Italië. In de Giro d'Italia van dat jaar won hij etappe tien, door in een massasprint Elia Viviani voor te blijven. Uiteindelijk eindigde hij als tweede in het puntenklassement, maar dat was niet genoeg voor de Fransman. In het rare coronajaar werd de Giro d'italia pas in oktober verreden, maar dat deerde de sprinter niet. In 2020 boekte hij namelijk veertien zeges, waarvan vier in de Giro d'italia. Hij was met overmacht de sterkste sprinter en dat kwam ook tot uiting met het winnen van het puntenklassement. Of de Giro d'Italia zijn grote nieuwe liefde is, moet nog blijken, maar de Fransman lijkt de opwaartse spiraal weer te pakken te hebben.

In 2021 liepen de grote wedstrijden voor Démare uit op een deceptie. Hij werkte een uitstekend voorjaar af, maar moest zijn grote doel de Tour de France door de achterdeur verlaten nadat hij buiten tijd finishte. Ook in de Vuelta wilde het niet vlotten, terwijl hij zijn jaar nog enigszins goedmaakte door Parijs-Tours te winnen in het najaar. 

Arnaud Démare Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties