Dowsett wint achtste rit Giro na slim ploegenspel Israel Start-Up Nation Giro d'Italia

Dowsett wint achtste rit Giro na slim ploegenspel Israel Start-Up Nation

Door Tom van der Salm 10 oktober 2020 | 16:23


Alex Dowsett heeft in de Giro d'Italia de achtste rit gewonnen. De Brit toonde zich de slimste van een kopgroep van zes door op het vlakke aan te vallen en zo de beter klimmende renners voor te blijven. Het peloton nam een snipperdag.

Een vreemd koersverloop vandaag in de Giro d'Italia. Na een strijd van enkele tientallen kilometers kwam er een groep van zes weg, die daarna vrij snel de ruimte kreeg van het peloton. Simone Ravanelli, Joey Rosskopf, Matthias Brändle, Alex Dowsett, Matthew Holmes en Salvatore Puccio mochten plotsklaps gaan uitmaken wie er een heuse Giro-etappe kon winnen!

Holmes roerde zich in de tussensprint en de bergsprint, waardoor hij wat premies en wat punten in zijn zak kon steken. Even kwam de voorsprong wat in gevaar, omdat Vincenzo Nibali zijn manschappen in de afdaling op kop zette. Saillant detail was de mechanische pech waarmee Jakob Fuglsang te maken had, hij werd tot achtervolging gedwongen. Lang duurde het niet, na twintig kilometer was hij weer teruggebracht naar het pak.

Kopgroep strijdt voor zege, peloton neemt snipperdag

De grote groep legde de rem er vervolgens snel weer op. Terwijl het peloton rustig langs de idyllische Italiaanse kustlijn peddelde, werd er vooraan stilaan begonnen met pokeren. Alex Dowsett probeerde het als eerste, maar werd gecounterd door zijn vluchtgenoten. De twee van Israel Start-Up Nation probeerden hun overwicht zo al vroeg uit te spelen, wat op weinig waardering kon rekenen bij de overige vluchters.

Op 27 kilometer van de meet betraden de voorste renners het plaatselijke circuit dat tweemaal afgelegd moest worden. Dit werd aangevangen met een klim van één kilometer aan bijna tien procent, wat meteen doodsteek betekende voor Brandlë. Puccio en Holmes lieten de rest hun hielen zien op deze puist. Rosskopf wist in de afdaling zijn karretje ook nog aan te haken, evenals de tijdrijders van Israel Start-Up Nation even later. Met Ravanelli in hun spoor.

Dowsett probeert klimmers een loer te draaien

Net na het moment van aansluiting versnelde Dowsett nog maar eens, de Brit had bergop wel gevoeld dat hij daar het verschil nooit zou maken. En warempel, de anderen kwamen niet direct met een reactie en Brändle fungeerde meteen als sterk Oostenrijks slot op de deur in de achtervolgende groep. Een sleper, zoals ze dat in wielerjargon zo mooi uitdrukken.

Met 30 seconden voorsprong kwam Dowsett voor de eerste keer over de finishlijn, met nog 14 kilometer (en dat steile klimmetjee) nog voor de boeg. Dowsett, in 2013 al winnaar van een Giro-tijdrit, bewees zijn kwaliteiten en denderde onverstoord door. De mannen daarachter vonden elkaar ook niet echt, wat de voorsprong van de eenzame vluchter alleen maar vergrootte.

Op de laatste heuvel gooiden Puccio en Holmes alles in de strijd, maar moesten op de top alsnog 25 seconden toegeven op Dowsett. Rosskopf sloot wederom in de afzink aan, waardoor ze met zijn drieën op jacht konden. Tijd goedmaken op één van de beste tijdrijders van het peloton lukte echter geen moment, waardoor Dowsett glorieus naar de zege kon rijden. Puccio werd uiteindelijk tweede, voor Holmes. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 8 Giro d'Italia 2020

1. Alex Dowsett
2. Salvatore Puccio + 1.16
3. Matthew Holmes ''
4. Joey Rosskopf ''
5. Matthias Brändle + 2.10
6. Simone Ravanelli + 2.12
7. Michael Matthews + 14.00
8. Fernando Gaviria ''
9. Mikkel Bjerg ''
10. Andrea Vendrame ''

Klassement na etappe 8 Giro d'Italia

1. João Almeida
2. Pello Bilbao +0.43
3. Wilco Kelderman +0.48
4. Harm Vanhoucke +0.59
5. Vincenzo Nibali +1.01
6. Domenico Pozzovivo +1.05
7. Jakob Fuglsang +1.19
8. Steven Kruijswijk +1.21
9. Patrick Konrad +1.26
10. Rafal Majka +1.32

Lees hieronder de liveblog nog eens terug!

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Finish

Afijn, deze liveblog gaan we afsluiten, fijne avond verder! Lees vooral alle reacties op onze site.

Finish

De winnaar van deze sprint kan nog tien punten pakken, dus dat is niet niks. Matthews pakt ze voor Gaviria. Sagan én Démare sprinten niet mee, gekkigheid.

Finish

Niet echt treinen in het peloton, terwijl het nog maar drie kilometer is. Die paar punten zijn dus niet zo felbegeerd.

Peloton

Deze liveblog blijft open tot het peloton binnen is, maar veel lijkt er niet te gaan gebeuren.

Finish

Rosskopf wordt vierde. Brändle sprint Ravanelli er af voor plek vijf.

Finish

De achtervolgers pokeren nog wat, maar Puccio wordt tweede voor Holmes. Die mannen zullen slecht slapen vannacht...

Finish

Hij gaat binnenkomen en heeft een enorme lach op zijn gezicht. Een manke hond wijkt op tijd uit en nu is er alleen nog maar oog voor Alex Dowsett! Hij kan het niet geloven, maar wát een dag!

2 km

Eigenlijk draaien de achtervolgers best aardig rond, maar Dowsett is gewoon te goed. Waarom ze hem hebben laten rijden is een mysterie van de bovenste plank!

3 km

Hij heeft gewoon 43 km. Dowsett hoeft alleen nog overeind te blijven en geen kramp te krijgen!

5 km

Het peloton rijdt op bijna dertien minuten. Daar doen ze het nog altijd rustig aan.

6 km

35 seconden. De Tijger lijkt gevlogen!

7 km

32 nu. Dowsett maakt zich zo aerodynamisch mogelijk. Dit zou in het zakkie moeten zijn, ondanks het ronddraaien achter hem!

8 km

Sommige dingen veranderen nooit... Volgens de Italiaanse tijdswaarneming hadden de mannen ineens een uur achterstand! In de realiteit is het een kleine dertig seconden, hij loopt dus weer uit op het trio. Tijdrijden kan hij wel!!

9 km

Even samenwerken en ze kunnen sprinten om de zege, maar elke vorm van pokeren kan fataal zijn!

10 km

Puccio en Holmes krijgen weer gezelschap van Rosskopf. Het verschil is nog 23 seconden. Als ze samenwerken, is hij nog te pakken!

10 km

Dowsett is bijna boven en kijkt eens over zijn schouder. Nog dertig seconden!

10 km

Het verschil is nog 39 seconden, terwijl ook Rosskopf een gat moet laten. Ze zijn echter bijna boven...

10 km

Holmes gaat aan op de klim, met Puccio en Rosskopf in zijn wiel. Puccio neemt over, maar zelfs dit gaat niet vol...

10 km

Vijftig seconden! Ze kregen een gouden kans vandaag, dat gaan ze toch niet zo laten lopen?

11 km

Ravanelli doet niks, hij spaart zich voor de klim. Daar leken Puccio en Holmes net de sterksten.

13 km

Op de klim moet Brändle straks sowieso lossen, dus samenwerken kan daarna ook nog. Maar dan moet Dowsett wel binnen handbereik zijn. 40 seconden nu voor Dowsett!

13 km

De tweede plek in het groepje is steevast voor Brändle. Over een kilometer of drie gaat Dowsett weer klimmen en hij heeft nog altijd 33 seconden!

14 km

Dowsett moet nog 1 ronde, de bel luidt. Hij heeft een halve minuut op zijn ex-vluchtmakkers, die zich een beetje een loer hebben laten draaien.

15 km

Brändle doet heel goed afstopwerk. Twintig seconden nu!

16 km

Nu doet ook Holmes mee, ze brengen het terug tot 16 seconden. Op het klimmetje kunnen Holmes en Puccio nog wel iets terugpakken, maar de kansen voor Dowsett groeien.

17 km

Niemand doet iets, dus het gat is nu 21 seconden. Rosskopf is degene die toch de kop neemt, Puccio draait enigszins mee.

17 km

Puccio wil niet achtervolgen, Dowsett heeft nu een gat van dertien seconden. Dit is een tijdrijder jongens!

18 km

Straks zijn er ook wat boni's te pakken, maar dat kan deze mannen natuurlijk niet schelen. De mannen zijn weer vooraan en Brändle valt direct aan. Rosskopf dicht het gat en meteen gaat Dowsett ervandoor. De vermoeidheid zit er goed in!

20 km

Brändle en Dowsett vechten zich terug naar de kop, met Ravanelli in hun wiel. De toon is echter gezet, op het klimmetje zijn zij het zwakst.

21 km

Rosskopf heeft in de Tour du Limousin van 2016 ooit een sprintje gewonnen van Hubert Dupont en Nicolas Edet, maar dat zegt niet al te veel.

23 km

Holmes, Puccio en Rosskopf doen netjes hun beurten! Over de sprintcapaciteiten van de drie is vrij weinig te zeggen, maar de ervaring van Puccio zou hem misschien kunnen helpen.

23 km

In de volgwagen Israel Start-Up Nation zullen de mondhoeken naar beneden krullen. Brändle is nu wel bij Dowsett en Ravanelli gekomen, drie tegen drie dus!

24 km

Rosskopf lijkt vooraan terug te komen. Met zijn drieën zouden ze het gat wel groot moeten kunnen houden. Vijftien seconden nu op Dowsett en Ravanelli!

24 km

Ravanelli en Dowsett vinden elkaar, maar die rijden wel een seconde of tien achter op de top.

25 km

Holmes is bij Puccio. Rosskopf daarachter, terwijl de andere drie moeite hebben...

25 km

Puccio met de aanval! Brändle moet meteen passen, maar de rest heeft ook moeite.

25 km

Op de klim neemt Rosskopf de kop, maar nog niet vol. Holmes zit op zijn wiel, met Puccio daarachter.

26 km

De kopgroep is op de lokale ronde, die twee keer gereden wordt. Het tempo is er even uit.

27 km

Nog een kilometer of twee en het klimmetje is daar. Daar zullen ze elkaar wel pijn willen doen, of durven ze nog niet?

29 km

Brändle speelt het slim. Ravanelli moet het gaatje voor hem dichtrijden. Israel kan het ploegenspel straks goed gaan spelen!

30 km

Alex Dowsett is de eerste die aanvalt, maar iedereen zit op het wiel. De aanvalsregen kan beginnen!

33 km

In het peloton draaien de mannen van Deceuninck rond. Voor het klassement gaat er waarschijnlijk niks gebeuren, maar achter de kopgroep zullen er nog wel sprintpunten op te rapen zijn. Daar zullen Arnaud Démare en Peter Sagan wel oren naar hebben!

37 km

Holmes kan klimmen, dat weten de anderen ook. Rosskopf en het Israel-duo zijn alleen goede tijdrijders, dus wegrijden gaat niet makkelijk zijn.

40 km

De pittigste klimmetjes die nog komen gaan liggen op 25 en 10 kilometer van de streep. Dat zijn de punten waar een verschil gemaakt zou kunnen worden.

Namen

De namen dan nogmaals op een rij:

Simone Ravanelli
Matthias Brändle
Alex Dowsett
Matthew Holmes
Joey Rosskopf
Salvatore Puccio

40 km

Holmes pakt ook nog wat punten op de laatste klim van de dag. De man van Lotto Soudal staat nu derde met twintig punten, achter Filippo Ganna (41) en Jonathan Caicedo (40).

43 km

De kopgroep is bij de steile heuveltjes aangekomen. Allemaal geen veelwinnaars, dus de zenuwen zullen serieus opkomen!

53 km

In de laatste 50 kilometer alleen nog maar korte steile klimmetjes. Het is onwaarschijnlijk dat ze hier met zijn zessen naar de streep gaan rijden.

56 km

De rest van het parcours is flink heuvelachtig, maar de kopgroep werkt nog goed samen. Het is afwachten wanneer de eerste aanval geplaatst gaat worden, aangezien het peloton geen gevaar meer is, met wederom Deceuninck-Quick-Step op kop.

57 km

Met Brambilla is alles oké, bij Carboni duurt het iets langer. 

60 km

Val! Gianluca Brambila tegen de grond, Giovanni Carboni in de berm. Carboni heeft last van het hoofd, dus de dokter is ter plaatse. Brambilla loopt wat moeilijk.

61 km

Puccio poogt een plasje te doen vanaf zijn fiets in de afdaling. Een technisch hoogstandje hoor!

62 km

Om de jongens vooraan nog maar wat extra zelfvertrouwen te geven, heeft het peloton ze weer laten uitlopen naar negen minuten.

65 km

Steven Kruijswijk was even een plasje doen, maar is alweer terug in het peloton. Hij maakt een ontspannen indruk.

66 km

Fuglsang en zijn ploeg schuiven naar voren. Ze zullen wel wat harde woorden wisselen met de mannen van Trek!

67 km

Fuglsang is terug, voorin hebben ze nog acht minuten. Ze kunnen opgelucht ademhalen dat het in het peloton weer is stilgevallen!

69 km

Trek stopt, dus het tempo gaat er uit. Peter Sagan en Rafal Majka zittten ook in de groep van Fuglsang, dus ook BORA zal niet gaan rijden.

70 km

In de afdaling zijn nog wat meer scheuren ontstaan. Ook Arnaud Démare rijdt op achterstand, maar dat gat is niet groot. Inmiddels wachten er vier mannen op Fuglsang.

71 km

De makkers van Nibali geven nog altijd gas. Acht minuten achter de kopgroep nu. Fuglsang rijdt op een minuut, en vanochtend werd duidelijk dat Nibali niet de voorzitter van de Fuglsang-fangroep is. Is dat de reden?

75 km

De kopgroep heeft inmiddels nog een kleine negen minuten. Nibali heeft er dus een stuk van af gesnoept.

76 km

Fuglsang rijdt ruim een minuut achter! Zou de ploeg van Nibali door gaan trekken, of laten ze de Deen terugkeren?

81 km

Gastauer zit nog steeds op de grond, slecht nieuws... Jakob Fuglsang staat ondertussen met pech langs de weg!

82 km

Vincenzo Nibali heeft weer lekker zijn manschappen op kop gezet in de afdaling.

84 km

Harde val voor Ben Gastauer... In de afdaling gaat hij tegen de grond, en hij blijft lang zitten. Dit zou wel eens einde verhaal kunnen zijn voor de man van AG2R...

93 km

Holmes pakt de punten bovenop, 18 stuks. Ze hebben nog altijd ruim tien minuten voorsprong, met nog geen initiatief in het peloton. Een van deze heren gaat de grootste zege van zijn carrière behalen vandaag!

Barbier

Rudy Barbier lost uit het peloton op de klim. Hij zal er alles aan moeten doen om terug te komen, anders rijden zijn ploeggenoten Dowsett en Brändle hem straks buiten tijd...

Dowsett

Vanochtend gaf Dowsett al aan dat de vlucht vandaag wel kans zou kunnen hebben!

98 km

Het verschil is nu 10:23. De kopgroep is halverwege de klim, maar in het peloton zien we nog altijd Deceuninck-Quick-Step op kop. Zij geven niks om het terughalen van deze vlucht, dus in de kopgroep zullen ze de zenuwen in bedwang moeten houden!

Namen

De namen dan nog even op een rij:

Simone Ravanelli
Matthias Brändle
Alex Dowsett
Matthew Holmes
Joey Rosskopf
Salvatore Puccio

Simone Ravanelli

De laatste man die we aan jullie voorstellen is Simone Ravanelli. De Italiaan is slechts 25 jaar en heeft nog geen profoverwinningen op zijn naam. Hij is wel vrij rap aan de meet, dus waarschijnlijk is hij iemand die gelost moet zijn als de anderen met een gerust hart de sprint aan willen gaan!

102 km

De kopgroep is aan het klimmen in ieder geval, het peloton is nu aan de voet!

103 km

Ondertussen is het verschil 10 minuten, terwijl Arnaud Démare nog twee puntjes pakt bij de tussensprint. Peter Sagan pakt er ook 1, maar verliest dus weer terrein.

Joey Rosskopf

Joey Rosskopf vertegenwoordigt CCC Team in de kopgroep. Geen veelwinnaar, maar hij was in 2017 én in 2018 wel de beste tijdrijder van de Verenigde Staten, waarbij hij mannen als Chad Haga en Brent Bookwalter achter zich liet. Hij kan dus wel een partijtje hardrijden. Weer eentje die je geen gat moet geven dus!

109 km

9:37 nu. Als er op de klim straks niet vol achtervolgd wordt, is het aan deze zes, zo lijkt het!

Matthias Brändle

Nog eentje van Israel Start-Up Nation! Matthias Brändle is de renner in deze groep met de meeste profoverwinningen. Vaak waren het tijdritten, maar in 2014 won hij in de Tour of Britain bijvoorbeeld ook twee etappes achter elkaar, beide in lijn! Brändle kan dus wel wat, én hij kan een ploegenspel spelen met Dowsett. Een goede kanshebber vandaag!

Matthew Holmes

Dan iemand die we eigenlijk niet meer aan jullie hoeven voor te stellen. Matthew Holmes was eerder dit jaar namelijk het onderwerp van een IDL Neo. Waar het toen voornamelijk over ging? Holmes versloeg begin dit jaar Richie Porte op Willunga Hill, door er vroeg vandoor te gaan. Hij kan dus klimmen, waar hij op de heuvels in het slot vandaag wellicht gebruik van kan maken!

Alex Dowsett

Alex Dowsett dan, 32 jaar. De Brit is de enige van deze renners die ooit een etappe in de Giro won. Dat was een tijdrit, in 2013, voor Bradley Wiggins. Dowsett reed toen nog bij Movistar, maar nu koerst hij voor Israel Start-Up Nation. Als hij volgend jaar een belangrijke rol voor Chris Froome wil vervullen, is vandaag zijn kans zich te bewijzen!

Salvatore Puccio

We beginnen met de INEOS-coureur. Salvatore Puccio, uit Sicilië. Hij heeft zijn thuisgebied verlaten, maar rijdt, net als Ravanelli, in zijn eigen land. Zouden die twee het op een akkoordje kunnen gooien? Puccio won bij de beloften de Ronde van Vlaanderen, maar maakte die belofte bij de profs niet waar. Hij is geen winnaar, maar vooral een hele trouwe knecht bij INEOS Grenadiers. Daarnaast is hij natuurlijk bekend van de val van Tom Dumoulin van vorig jaar...

122 km

9:03 and counting. We gaan de zes heren even kort aan u voorstellen, omdat er een goede kans is dat er vanmiddag eentje op het podium staat!

125 km

In het peloton vinden ze het allemaal wel prima. Als deze groep teruggepakt moet worden is het zaak om op de Monte Sant'Angelo gas te geven, anders is het aannemelijk dat het tussen deze zes gaat vandaag!

133 km

Hatsikidee, 8:20. Vooraan draaien ze netjes rond hoor!

141 km

Deceuninck-Quick-Step doet voor nu het werk in het peloton, waarschijnlijk voor Davide Ballerini. Erg hard doet Iljo Keisse niet zijn best, want het verschil is nu 7:32!

144 km

Het verschil is nu ruim zeven minuten!

149 km

Je zou denken dat er na gisteren wat rustiger gereden zou worden, maar nee. Het eerste uur kent een gemiddelde van ruim 51 km/h!

151 km

Matthias Brändle én Alex Dowsett van Israel hebben allebei ooit het werelduurrecord gehouden. Té veel ruimte mag het peloton ze dus niet geven, want ze kunnen beiden aardig doorbeuken.

153 km

Het verschil is ruim vijf minuten. In het peloton wordt lekker gegeten en een babbeltje gemaakt. Jakob Fuglsang en Vincenzo Nibali maken in ieder geval géén babbeltje!

159 km

In het peloton heeft Jaakko Hänninen, een talentvolle Fin, even wat pech, maar hij is op zijn weg terug.

159 km

Het is gebeurd! De heren hebben vier minuten, die mogen samen op weg naar de tussensprint en de Monte Sant'Angelo.

161 km

Nu heeft het peloton het volgens de raceradio wél opgegeven en zou het verschil zijn opgelopen naar ruim drie minuten!

162 km

Het gat wordt langzaam wat groter, maar het peloton heeft er nog geen vrede mee!

169 km

Het gat blijft klein en dat komt vooral doordat er nog een hoop andere renners ook vooraan willen zitten. Voorlopig blijft het dus even oorlog!

171 km

De zes vooraan hebben overigens allemaal ruim een half uur achter in het algemeen klassement en alleen Puccio heeft een handvol punten voor de bergtrui, dus een bedreiging vormen ze niet!

174 km

De zes mannen hebben een half minuutje op het peloton.

173 km

Simone Ravanelli is er vooraan ook bij, net als Joey Rosskopf en Matthias Brändle.

175 km

AG2R en INEOS Grenadiers doen hard hun best om in de kopgroep te komen, waar Jumbo-Visma juist lekker verstopt zit.

177 km

Er ontstaan wat scheuren. Alex Dowsett, Matthew Holmes en Salvatore Puccio zitten bij de mannen die het proberen!

Lunchtip

Aangezien er nog geen kopgroep is, even een lunchtip tussendoor: probeer eens een boterham met pindakaas én ijsbergsla. Het is verrassend lekker, kan ik vertellen!

186 km

Het tempo zit er goed in! Ontsnappen wordt zo niet aantrekkelijk gemaakt...

Kopgroep

Wel wat onrust, nog geen gevormde kopgroep!

Start!

We zijn gestart! Het is vlak voor de eerste 90 kilometer, waar de Monte Sant'Angelo op ons wacht. Als daar geen gas wordt gegeven wordt het lastig om de sprinters allemaal te lossen.

Sagan?

De Italianen zien Peter Sagan vandaag als de favoriet!

Démare

Die kijkt een partijtje zelfverzekerd zeg!

Officieuze start

De renners zijn op weg naar de officiële start. VAnaf dat punt is er 200 kilometer te rijden!

Swift

Swift verwacht dat veel renners vandaag een rustige etappe willen. Het gaat volgens hem afhankelijk zijn van de grootte van de vlucht of die vlucht kans gaat maken!

Roze trui

De Giro geeft een inkijkje in het ontwerpen van de roze trui!

Van Vleuten

Ondertussen heeft Annemiek van Vleuten het wel naar haar zin na weer een spectaculair seizoen!

Morgen

Vandaag alleen een Giro-etappe, maar morgen wordt het echt chaos. Lees hier alvast de voorbeschouwing voor Gent-Wevelgem!

Giro etappe 8 op TV

Via deze link kunt u zien waar en wanneer het wel te zien is, maar de bronnen zijn schaars...

Goedemorgen

Hallo! Een redelijk vroege liveblog vandaag, want een redelijk vroege etappe. We zullen u van zoveel mogelijk informatie voorzien, ook omdat het niet voor iedereen op TV te zien is!

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

19.8
10 Oct 2020 om 15:27

Eurosport2.

Klinkenberg
10 Oct 2020 om 13:30

live kijken werkt niet

Reageer


Meer nieuws