Guillaume Martin

Dit is de pagina van Guillaume Martin, de Franse wielrenner van Cofidis. De 29-jarige klimmer c.q. klassementsrenner staat bekend om zijn ongeremde aanvalslust. Wanneer hij als klassementsrenner een slechte dag heeft, probeert hij via de vroege vlucht zijn plaats in de algemene rangschikking te heroveren. 

Guillaume Martin

'De fietsende filosoof' breekt in 2015 definitief door

De op 9 juni 1993 geboren Martin zet zichzelf in 2015 op de kaart als aanstormend talent. Hij wist toen namelijk Luik-Bastenaken-Luik voor beloften op zijn naam te schrijven. Hij wist in de sprint onder meer de latere Giro-winnaar Tao Geoghegan Hart te kloppen. Ook won hij later dat jaar een etappe in de Ronde van de Toekomst. Zijn voortreffelijke prestaties in 2015 leverden hem in 2016 een profcontract op bij Wanty-Groupe Gobert (het huidige Intermarché-Circus-Wanty), wat toen nog een ProTour-formatie was. 

Martin fietste van 2016 tot en met 2019 rond in het Wanty-tricot. Voor de Belgische ploeg, die al jarenlang gemanaged wordt door Hilaire Van der Schueren, reed hij een aantal mooie overwinningen en ereplaatsen bijeen. Zo schreef Martin in 2019 de Giro della Toscana bij op zijn palmares, door in het eindklassement wielerlegende als Giovanni Visconti en Vincenzo Nibali voor te blijven. De geboren Parijzenaar finishte ook in tal van rittenkoersen van een week in de top-10. 

Per 1 januari 2020 vertoeft 'de fietsende filosoof', een bijnaam die Martin te danken heeft aan zijn afgeronde universitaire opleiding filosofie, bij de Franse WorldTour-ploeg Cofidis. 2020 was ook het jaar waarin Martin een wielerboek uitbracht: Socrates op de fiets. In dit boek gaat hij in op het leven als profwielrenner. Bovendien vergelijkt hij het dagelijks leven met het wielerpeloton. 

Martin houdt zich ook bezig met maatschappelijke discussies

In de kleuren van Cofidis presteert Martin niet onaardig. Zo won hij in zijn eerste jaar bij zijn Franse broodheer direct het bergklassement in de Vuelta. Bovendien finishte hij, wederom in 2020, al eens als derde in het eindklassement van de Dauphiné. In 2022 schreef hij ook de eindoverwinning in de Ronde van de Ain op zijn naam. 

Guillaume Martin

In 2023 wist Martin niet te winnen, al was hij er wel heel vaak dichtbij. Zo finishte hij in verschillende Franse 1.1-koersen, waaronder Parijs-Camembert en de Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes in de top tien. Ook in zijn geliefde Dauphiné en Tour de France haastte hij zich vaak naar een toptiennotering. Tot zegevieren kwam het dus echter niet voor de immer vriendelijke coureur, die 2023 afsloot met een derde plaats in de Japan Cup Cycle. 

Martin kent geen angst om het publieke debat aan te gaan. Zo luidde hij medio november 2022 de noodklok met betrekking tot het verrijden van de Tour de France in juli. De impact van het peloton en de daarbij horende caravaan op het klimaat, dient volgens Martin niet onderschat te worden. Bovendien deinsde hij er niet voor terug om Jumbo-Visma-CEO Richard Plugge van repliek te dienen in het kader van diens uitspraken over de professionaliteit van andere ploegen. Volgens Martin is Jumbo-Visma vooral professioneler dan andere (WorldTour-) omdat ze simpelweg meer geld hebben. 

Guillaume Martin Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties