Waarom Van der Poel ondanks twee zeges tóch leiding in UCI-ranking kwijtraakte IDL-producties

Waarom Van der Poel ondanks twee zeges tóch leiding in UCI-ranking kwijtraakte

Door Ward Hilhorst 27 november 2019 | 08:00


Een opvallende ontwikkeling in de jongste UCI-wereldranglijst van het veldrijden. Ondanks de twee overwinningen die Mathieu van der Poel dit weekend boekte in Wachtebeke en Koksijde, verloor hij zijn koppositie aan Toon Aerts. Hoe kan dat? In de Leiderstrui legt het uit.

Natuurlijk heeft het er in eerste instantie mee te maken dat Van der Poel niet alles rijdt. Dat zorgt er vanzelfsprekend voor dat de concurrentie dichterbij kan komen. Maar dat is niet de directe aanleiding voor het verliezen van de nummer 1-positie op de wereldranglijst. Die moeten we toch echt dit weekend zoeken, want de ranglijst wordt elke week geüpdatet.

Dan de punten: Toon Aerts 2332 en Mathieu van der Poel 2320. Vergelijken we dit met het aantal punten op de ranking van vorige week, wordt het eerste puzzelstukje gelegd. Aerts had ook vorige week 2332 punten, maar had Van der Poel er 2360. Ondanks zijn twee overwinningen heeft Van der Poel dus 40 punten verloren.

Ambiancecross Wachtebeke kost Van der Poel punten

Het zit hem ook niet in de datum, want 365 dagen terug waren de crossen van Wachtebeke en Koksijde ook al verreden. Het zit een stuk ingewikkelder in elkaar. De Ambiancecross in Wachtebeke is dit jaar een C1-cross (de hoogste klasse) geworden, waar het vorig jaar een C2-cross was. Dat betekent dat deze nu 80 punten oplevert in plaats van 40. Logischerwijs zou dat betekenen dat Van der Poel juist méér punten zou moeten halen in plaats van er 40 te verliezen.

Maar voor de ranking tellen bij een C1-cross alleen de beste zes resultaten mee en bij een C2-cross de beste acht. Van der Poel wint alles, wat betekent dat hij standaard 480 punten krijgt voor C1-crossen en de overige punten moet behalen in de C2. Maar omdat de Ambiancecross opgeschaald is, valt die overwinning voor de ranking helemaal weg, omdat er slechts zes C1-zeges meetellen. In de C2-schaal verliest Van der Poel Wachtebeke en heeft hij nu ‘maar’ zes overwinningen staan in plaats van zeven, waardoor hij dus 40 punten verliest.

Aerts blijft op precies hetzelfde aantal punten staan omdat hij in Wachtebeke in 2018 slechts zesde werd, wat niet bij zijn acht beste C2-resultaten behoort. Dit resultaat wordt niet meegeteld voor de ranking en er dus ook geen uitslag weg. Datzelfde geldt voor zijn prestatie in Wachtebeke afgelopen weekend.

Aerts slaat slag in Wereldbeker

De laatste vraag die te beantwoorden valt is: waarom staat Aerts boven Van der Poel, terwijl Van der Poel overal een maximumscore haalt? Dán komen we wel uit bij het feit dat ‘The Wizard of Cross’ in zijn seizoen snijdt. Van der Poel heeft slechts vijf meetellende Wereldbekers op zijn ranking staan, terwijl dat er voor Aerts negen zijn en hij daar altijd goed presteerde tussen plaats 2 en 5. Van der Poel haalde 1000 Wereldbeker-punten, en Aerts 1310.

Natuurlijk voelt het raar aan dat de allerbeste crosser ter wereld, die alles wint, van de koppositie wordt gestoten, maar het is zeker te verklaren. Ook al blijft Van der Poel alles winnen, zijn vakere afwezigheid zal zeker te merken zijn in de ranglijsten. Toch is deze specifieke verandering eerder te wijten aan de verandering van de Ambiancecross in Wachtebeke. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voor Mathieu van der Poel terug is waar hij thuishoort: op 1. (Foto: Joren Ooms / In de Leiderstrui)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws