Gespot op Strava: Koning Indoor troeft Van Aert en Bol af in koersloos april IDL-producties

Gespot op Strava: Koning Indoor troeft Van Aert en Bol af in koersloos april

Door Bram van der Ploeg 04 mei 2020 | 19:30


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Kilometers vreten in april.

April was de eerste écht koersloze wielermaand van het jaar. Door het coronavirus hielden we er midden maart plots mee op, maar konden we gelukkig ons hart nog ophalen in Parijs-Nice. In april waren de renners echt aangewezen op hun indoortrainer of soloritjes in de buurt. Door de lockdowns in verschillende landen werd Strava plots een tweedeling van ritten op Zwift of ritten in de 'open' landen België en Nederland. Een groot voordeel voor de buitentrainers, toch...?

Nee dus, zo blijkt uit een snelle blik op de kilometertellers na de maand april. De Belgen en Nederlanders trokken er weliswaar massaal op uit in eigen land, maar er staan toch echt twee renners bovenaan het kilometerlijstje die hun hele maand april thuis op de indoortrainer doorbrachten. We tellen terug vanaf vijf, en zeggen er alvast bij dat het hier natuurlijk alleen gaat om renners die op Strava en/of Zwift zitten en hun ritten daar hebben geüpload. Geraint Thomas, die drie dagen achtereen twaalf uur op Zwift zat voor het goede doel, kunnen we nergens terugvinden, helaas...

5. Robert Gesink: 2.424,3 kilometer (indoor)

Robert Gesink wint met welgeteld dertien kilometer de strijd om plek vijf van Oliver Naesen. Knap, want terwijl Gesink zijn kilometers op een balkon in Andorra weg trapte, trok Naesen bijna dagelijks de Belgische natuur in. Gesink zorgde voor de broodnodige variatie met korte en explosieve ritten, lange duurtrainingen en meerdere Zwift-races en Jumbo-Visma-groepsritten. Veertig fietsritten, tellen we in totaal. Daarnaast trok Gesink er, na toestemming van de regering, drie keer wandelend op uit. 

Bord voor zijn kop? Nee, Gesink houdt gewoon van fietsen en hij weet ook dondersgoed hoe het ook kan zijn, vertelde hij in De Telegraaf. 'Ik had me er al op ingesteld dat dit iets van de lange adem ging worden en misschien heb ik er nu voordeel van dat ik in mijn leven van heel erge situaties heb terug moeten komen. Er zijn heel veel andere dingen belangrijker dan wielrennen en met corona zitten we nu in zo’n situatie.'


Gesink op de rollers.

4. Cees Bol: 2.567,4 kilometer (out- en indoor)

Ook op vier vinden we een Nederlander terug en wel Cees Bol. De jonge renner van Team Sunweb neemt het er lekker van in de frisse buitenlucht en trapte 2.567,4 kilometer op de teller in april. Dat deed hij geregeld met een ploegmaat of wielercollega, maar over het algemeen keurig alleen. Slechts eenmaal klom hij binnen op de indoortrainer en wel voor de In Het Wiel Zwift Race van het Algemeen Dagblad.

Voor Bol was het niet een maandje lekker peddelen, de sprinter ging erop uit om beter te worden in deze periode. 'Mijn leven staat niet geheel op zijn kop. Ik train gewoon tussen de maaltijden door. Wat dat betreft verandert er weinig tot nu toe', zo vertelde hij begin april in de Crotcast podcast. 'Stel je voor dat ik nog vijf jaar beter kan worden, fysiek gezien. Als ik dan een kwart jaar stil ga zitten, betekent dat, dat ik vijf procent van de haalbare winst niet pak. Dat zou zonde zijn, want dat werkt door in de rest van mijn carrière.'


Bol in de velden van Noord-Holland.

3. Wout van Aert: 2.747,8 kilometer (out- en indoor)

Ook Wout van Aert ging lekker in april, in de buitenlucht van België. Gravelrides, korte rondjes, een tijdrit, soms met de e-bike op pad en natuurlijk regelmatig een lange training ertussen. Bovendien pakte hij het hardlopen op. Tel daar enkele groepsritten op Zwift en #DeRonde2020 op het virtuele BKool bij op en je komt dus op 2.747,8 kilometer. 

De rit die eruit springt, is die van 22 april. Van Aert trok er met Jan Bakelants op uit in de zogenaamde 'El Clásico Hertals-Banneux-Hertals'. De twee reden 292,89 kilometer op de teller in België en deden daar in totaal negen uur over, aan 32,5 kilometer per uur. Mocht er nog gekoerst gaan worden in 2020, dan lijkt Van Aert er wel klaar voor. 

Buiten, maar wel in je eigen land blijven voor Van Aert.

2. Willie Smit: 2.861,9 kilometer (indoor)

We hebben even getwijfeld of hij er tussen moest, maar natuurlijk moet hij dat. Willie Smit reed 2.861,9 kilometer bij elkaar in april en dat deed hij natuurlijk vooral omdat hij op 15 april het ingenieuze idee had om mede voor het goede doel 1.000 kilometer te gaan peddelen. Het lukte, Smit reed effectief 1.001,97 kilometer in dik 31 uur en 32 minuten bij elkaar. Hoed af!

De overige 1.860 kilometer verzorgde Smit allemaal binnen, op zijn indoortrainer. De 27-jarige Zuid-Afrikaan van Burgos BH maakte het nooit meer zo bont als op die 15e april, maar hij verdient alleen al door die prestatie wel een vermelding in deze lijst. Bovendien willen we er maar extra mee aangeven dat Smit zelfs met één rit van duizend kilometer niet voorbij de absolute nummer één van april kwam.


'Bonkers' inderdaad, Willie!

1. Dylan van Baarle: 3.164,1 kilometer (indoor)

De 'zwiftdiscipline' van Dylan van Baarle was ons begin april al opgevallen en de Nederlander van Team INEOS zette in de afgelopen maand stevig door. 3.164,1 kilometer trapte hij bij elkaar, allemaal binnen op zijn indoortrainer. In de virtuele wereld van Zwift zat hij dagelijks doorgaans vier á vijf uur op de fiets. En getuige zijn 53.336 hoogtemeters zat hij niet uit zijn neus te vreten. 96 uur en 35 minuten in totaal, dat zijn iets meer dan vier hele dagen van 24 uur op de fiets in één maand tijd.

'Ik train sowieso al graag alleen, dat hoeft van mij nooit zo met anderen. Ik train nu zo'n vijf uur per dag op mijn balkon op trainingsdagen, gewoon om fit te blijven. Ik vind fietsen ook gewoon leuk, en je wil jezelf toch verbeteren', vertelde hij over zijn enorme trainingslast in de podcast De Grote Plaat. Het moge duidelijk zijn: 'Koning Indoor' Van Baarle heeft zich in april niet verveeld. 

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws