Gespot op Strava: Zwiftdiscipline Van Baarle; rit Van der Poel 'loopt uit de hand' IDL-producties

Gespot op Strava: Zwiftdiscipline Van Baarle; rit Van der Poel 'loopt uit de hand'

Door Bram van der Ploeg 04 april 2020 | 18:00


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: drie renners die het vermelden waard zijn.

Van Baarle maakt indruk op Zwift

Nog niet zo lang geleden zat Dylan van Baarle ergens hoog en droog op een berg in Zuid-Afrika, maar ook de Nederlander moet er inmiddels aan geloven. In zijn huis in Monaco mag hij door het coronavirus de deur niet uit en dus heeft hij het online fietsprogramma Zwift aangegrepen om zijn fietskilometers te maken. 'Normale' profs rijden een uurtje, en soms twee, op hun fietstrainer in de virtuele wereld van Watopia, maar Van Baarle maakt er een sport van om monden te doen openvallen.

Sinds zijn terugkeer uit Zuid-Afrika zat Van Baarle vanaf 21 maart al dertien keer op zijn tacx en dat alleen is niet zo bijzonder. Het zijn de 1.647,9 kilometer die hij in die dertien dagen aflegde. Dat is 126,76 kilometer per dag. En dan te bedenken dat hij op 30 maart nog een rustdag inlaste met 24 kilometer op de teller. Meer dan regelmatig liepen de kilometers per dag op tot boven de 160 en zelfs 170. Ook de intensiteit van zijn ritten is indrukwekkend, met maar liefst 33.781 hoogtemeters in totaal.

Er is werkelijk geen renner die in de buurt komt bij Van Baarle, die over een ijzeren Zwiftdiscipline beschikt. Iedere dag weer gaat hij op zijn tacx zitten en pas na (dik) vijf uur trappen stapt hij er weer vanaf. De mensen die zeggen dat je mentaal echt niet langer dan één of twee uur op een thuistrainer kan zitten, hoeven niet bij Van Baarle aan te kloppen. Chapeau!


Twee 'ritjes' in Watopia van Van Baarle.

De Vreese gaat van gek naar gekker

Laurens De Vreese kwam ook in de vorige Gespot op Strava naar voren, omdat de Belg van Astana het briljante idee had bedacht om 368,94 kilometer te rijden op zijn thuistrainer. Hij troefde er Oliver Naesen mee af, die in de dagen ervoor tot 365 kilometer was gekomen in de buitenlucht. De rit van elf uur en zes minuten kreeg echter een passend vervolg.

De Vreese trok er op 1 april weer op uit en dat is geen grap. Onder de noemer 'Blij in mijn wei' zette hij het op een lopen, zeven uur en 35 minuten lang. Toen hij stopte, stond de teller van zijn horloge op 42,47 kilometer. 

Dat De Vreese totaal geen moeite heeft met een eenzijdige training, bleek al wel uit het feit dat hij de 368,94 kilometer op zijn thuistrainer aflegde op steeds hetzelfde virtuele rondje. Ook tijdens zijn wandelsessie liep hij rond, constant op dezelfde route. Althans, hij nam nog wel de moeite om in zijn indrukwekkende rechthoek een kunstwerk te maken. 187 staat dan weer voor zijn rapnaam LDV187. 


Even een middagje hardlopen, dacht De Vreese.

Van der Poel gaat uurtje tekeer

En dan is er nog Mathieu van der Poel. De Nederlander rijdt doorgaans zijn rondjes buiten, zonder Strava. Maar dat wil niet zeggen dat we helemaal niets te zien krijgen van de alleskunner. Op 29 maart trok Van der Poel er een uurtje op uit op zijn thuistrainer en een uur later moest hij toegeven dat het 'een beetje uit de hand was gelopen'. 

Van der Poel knalde een uurtje op de pedalen en reed in dat uur reed hij 40,3 kilometer bij elkaar. Het is jammer dat we de hoogtemeters er niet bij zien, maar gelukkig gaf Van der Poel via Instagram wel een inkijkje in zijn cijfers. Zijn piekhartslag van 193 slagen per minuut geeft al aan dat het hard ging, zijn gemiddeld gewogen wattage van 339 watt over het uur bevestigt die stelling.

We hebben even gezocht, maar ondanks alle korte rondjes van de heren profs op Zwift komen er weinig aan een gemiddelde van 339 watt, al is dit natuurlijk ook gewicht-afhankelijk. Nu is Van der Poel dankzij het veldrijden wel een specialist in het pieken van een uur lang. Michael Valgren kwam tijdens een Zwiftrit met de hele ploeg van NTT Pro Cycling op 3 april nog het meest dichtbij. Hij reed 31,62 kilometer aan gemiddeld wattage van 335. (foto: Instagram Van der Poel)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws