Gespot op Strava: Bernal waarschuwt rivalen met reeks 'apocalyptische' ritten IDL-producties

Gespot op Strava: Bernal waarschuwt rivalen met reeks 'apocalyptische' ritten

Door Bram van der Ploeg 16 juni 2020 | 11:47


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Egan Bernal is los in Colombia.

Het was even stil rond Bernal, zoals het stil was rond vele renners in het peloton tijdens de coronatijd. Op 22 maart zette de regerend Tourwinnaar zijn laatste ritje op Strava, daarna dook hij op de thuistrainer. Pas op 12 mei mocht hij weer naar buiten en met enkele korte trainingssessies liet hij het hoofd en lijf weer wennen aan de buitenlucht. Twee ritjes over de honderd kilometer in de laatste week van mei. En toen was daar juni...

Bernal op weg naar kilometerrecord?

Met de wielerkalender in de achterzak en de blik vol gericht op de Tour de France in september draaide Bernal vanaf 1 juni de gashendel flink open. Geen simpel duurritje meer, geen korte inspanning op een klim uit de buurt. Nee, Bernal reed in de eerste negen dagen van juni reeds 1.528,7 kilometer op de teller. Vier ritten daarvan gingen tot soms ver over de 200 kilometer, af en toe afgewisseld met een 'rustdag' van zestig of tachtig kilometer.

De Colombiaan bewees al eerder een trainingsbeest te zijn. Begin dit jaar nog kwam hij in deze rubriek voorbij toen hij alweer monsterlijk tekeer ging qua afstanden en aantal hoogtemeters. Bernal noteerde in december maar liefst 3.643,5 trainingskilometers, een aantal waar hij in het huidige tempo in juni ruimschoots overheen zal gaan. Bernal uploadt zijn Strava-files van meerdere dagen vaak op één moment, dus reken er maar op dat hij op 10 en 11 juni ook gewoon is opgestapt.

Ook qua hoogtemeters is Bernal al lekker op weg, al doet hij het in vergelijking met andere periodes van training nog redelijk rustig aan. In de eerste negen dagen van deze maand kwam hij reeds tot 10.030 meter. Dat is gemiddeld zo'n 1.100 hoogtemeters per dag, met ook nog de aantekening dat hij op 7 juni in een rit van 239 kilometer tot 3.321 hoogtemeters kwam. Meer vlakke kilometers vooralsnog, er zal vast een idee achter zitten.

De trainingsarbeid van Bernal in juni:
1 juni: 166,78 km
2 juni: 201,43 km
3 juni: 65,15 km
4 juni: 242,19 km
5 juni: 183,22 km
6 juni: 63,49 km
7 juni: 239,02 km
8 juni: 86,28 km
9 juni 281,21 km


Bernal heeft er zin in, in juni!

Bernal bijna dagelijks 'Apocalipsis'

'Apocalipsis', deelde Bernal in juni bijna dagelijks na weer een monsterrit. Het betekent zoiets als 'openbaring' of 'het einde van de wereld', maar als we de tweets een beetje kunnen inschatten is het voor Bernal vooral een teken van diep gaan, de grens opzoeken en jezelf tot het uiterste duwen. Alsof er geen morgen is, zoiets. Het zou verklaren waarom hij zo ongeveer om de dag het plan smeedde om de 200 kilometergrens te slechten. Op 9 juni kwam hij zelfs tot 281 kilometer.

Iets meer duiding bij de apocalyptische ritten van Bernal dan, we nemen de vier ritten boven de 200. Wat allereerst opvalt is het enorme tempo van de Colombiaan. 37,7, 34,5 en 38,5 kilometer per uur gemiddeld is heel fors voor zulke afstanden, zonder peloton om je in te verbergen. Op 7 juni, de dag van dik 3.300 hoogtemeters, overlegde Bernal alsnog een gemiddelde van 31,8 kilometer per uur. Dan doe je jezelf echt pijn. Helemaal als je kijkt naar zijn cadans, die alle ritten ruim onder de tachtig omwentelingen per minuut liggen. Onder de tachtig trap je vrij zwaar en moet de kracht meer en meer uit je benen komen. Hoe hoger de cadans, hoe meer er wordt gevraagd van de longinhoud. 

Bernal stuurt via Strava ook zijn wattages mee. Ervan uitgaande dat hij ook in deze tijd nog rond de zestig kilo weegt, trapte hij steeds rond de 170 watt gemiddeld weg. In de rit van 281 kilometer kwam hij tot 192 watt gemiddeld. Dat is 281 kilometer aan 3,2 watt per kilogram trappen, ruim zeven uur lang. Ter vergelijk: hardrijder Oliver Naesen trainde op 10 juni iets meer dan 200 kilometer aan 207 watt gemiddeld. Met zijn geschatte 71 kilo is dat 2,9 watt per kilogram. 'Een volgende goede training voor de benen', zette Bernal na zijn rit. Dat is dus wel een understatement. 

(foto's: Team INEOS/Strava Bernal)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws