Column: De Tour wacht op niemand, maar het wielrennen zal nu wel moeten IDL-producties
IDL-producties

Column: De Tour wacht op niemand, maar het wielrennen zal nu wel moeten

Column: De Tour wacht op niemand, maar het wielrennen zal nu wel moeten

Het Vlaamse voorjaar; er zijn weinig dingen die me gelukkiger maken. Twintig keer hetzelfde parcours, het maakt me allemaal niks uit. Zelden een massasprint, vaak wind, hier en daar een hoosbui en eigenlijk altijd koers. En toch zullen we dit jaar maar moeten wachten. De Tour wacht dan wel op niemand, alle overige koersen zullen dat voorlopig wel moeten doen.

Misschien heeft u het al gemerkt, maar er schijnt een virus de wereld over te gaan. Gemiddeld zo'n 24 uur per dag worden we op de hoogte gehouden over het Coronavirus of ook wel het COVID-19. Italië zit op slot en hetzelfde geldt bijna voor Noord-Brabant en wat niet meer. De meeste Europeanen mogen de Verenigde Staten straks niet meer in en bijna alle grote evenementen worden afgelast.

Geen duidelijke richting in het wielrennen

Voetbalwedstrijden zonder publiek of zelfs hele speelrondes eruit en wielerploegen in quarantaine, geen WK shorttrack. Pagina 603 op NOS Teletekst, ja teletekst bestaat nog steeds, staat vol met afgelaste sportevenementen. En toch wordt er in het wielrennen nog geen duidelijke richting gekozen.

Een wereldbrede sport, deelnemers uit bijna alle continenten die verspreid over de hele wereld elkaar pijnigen op de fiets, met de winst als doel. Vaak onderweg, altijd in contact met elkaar en de fans. Er zijn weinig dingen die ik mooier vind dan de koers en toch is het nu even tijd om te stoppen.

'Het is toch niet zo moeilijk om dat te doen?'

In het peloton heeft het virus al toegeslagen en we zien steeds meer plekken waar dat gebeurt. In het belang van de samenleving is het goed om een daad te stellen. Gooi alles maar een maand op slot. Stop met de evenementen, stop met de sport, doe alleen het hoognodige en pak daarna de draad met elkaar weer op. Niet toch dat ene wedstrijdje wel door laten gaan in de hoop wat toppers aan de start te krijgen, die je anders nooit zou krijgen.

Het is nu niet meer denken aan de sport of aan je persoonlijke doelen. Geen tijd meer om te denken aan je eigen plezier. Het is nu tijd om te denken aan je opa, je oma, je vader, je moeder, je broers of zus. Aan al die mensen die een zwakke gezondheid hebben en voor wie het virus dodelijk kan zijn. Het is toch niet zo moeilijk om dat te doen?

Ik hou van wielrennen. Ik ben gek op het Vlaamse voorjaar. Maar laten we het gewoon overslaan dit jaar. En niet alleen die koersen, maar de hele kalender. Gewoon even niet. Een koers zonder publiek is geen koers. Misschien dat er later in het jaar nog wat ingehaald kan worden, we gaan het wel zien.

De Tour wacht op niemand, maar het wielrennen zal nu wel moeten. (foto: Sirotti, 2019)

Aljan Wassens

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws