Column: Kelderman verdient het vertrouwen van Nederland en zichzelf IDL-producties
IDL-producties

Column: Kelderman verdient het vertrouwen van Nederland en zichzelf

Column: Kelderman verdient het vertrouwen van Nederland en zichzelf

Wilco Kelderman viel aan op de Etna, zonder camera om te laten zien waar hij zich bevond. Kelderman spreekt voor het eerst sinds lange tijd met zelfvertrouwen in interviews. Nu verdient hij alleen nog het vertrouwen van ons, zijn land.

Kelderman is een verschrikkelijk talentvolle renner, maar niet eentje met het zelfvertrouwen van Primoz Roglic of Marc Hirschi. Hij is vaak vol twijfel geweest in interviews en is natuurlijk vaak gevallen. Hard gevallen. Daarnaast heeft hij de pech gehad dat hij altijd serieuze schade opliep. Zijn sleutelbenen zijn als klimrecords wanneer Tadej Pogacar eraan komt; ze worden constant gebroken.

Dat heeft hem een slechte reputatie opgeleverd. Kelderman is in het oog der natie allang niet meer die talentvolle klimmer met een serieuze tijdrit in de benen. Nederland staat niet op de banken als Kelderman met een top-10 klassering in de Vuelta aan de haal gaat, zoals vorig jaar.

Kelderman moest altijd vechten tegen de meningen

Dit jaar is Kelderman misschien wel beter dan ooit, maar nog altijd wordt hij gezien als die jongen die constant op de grond ligt. Als die twijfelkont die blij is met top tien. Hij moest vechten tegen al die meningen over hem, terwijl hij moest vechten tegen zijn lichaam, terwijl hij weer herstelde van een of andere blessure.

Deze week verscheen een artikel op deze site, waarin te lezen was dat Kelderman in de krant moest lezen dat hij mocht vertrekken. 'Dat krijg je als je vaker op de grond ligt dan op de fiets zit', 'Tja, als je niks presteert...', zomaar twee reacties die op verschillende plekken verschenen. Bullshit! Team Sunweb zal het echt niet bewust gedaan hebben, maar het is fout. Dat staat totaal los van het aantal valpartijen in de carrière van die jongen.

Podium voor Kelderman in deze Giro is mogelijk!

Ik heb niet de illusie dat ik hier, in mijn laatste column voor In de Leiderstrui, een enorme impact kan maken. Toch wil ik geprobeerd hebben om met zijn allen achter Kelderman te komen staan. Hij verdient het niet om constant zonder vertrouwen rond te moeten rijden. In zijn interviews hebben we vaak genoeg gezien dat zijn eigen vertrouwen er ook onder leed.

Dit jaar is het anders in de interviews. Hij is zelfverzekerd, vol vertrouwen in zijn tijdrit en zijn klim. Natuurlijk is hij bang voor die laatste week en natuurlijk durft hij niet te zeggen dat hij hier wel even gaat winnen, maar Wilco Kelderman is er klaar voor. Het podium is niet onrealistisch. Laten we hem het vertrouwen geven dat hij verdient, dan zullen we vanzelf zien waar hij en Steven Kruijswijk terecht komen.

Ward Hilhorst (w.hilhorst@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws