Column: Waarom we coulance moeten tonen voor uitstelgedrag van de ASO IDL-producties
IDL-producties

Column: Waarom we coulance moeten tonen voor uitstelgedrag van de ASO

Column: Waarom we coulance moeten tonen voor uitstelgedrag van de ASO

Het coronavirus, trending topic in het leven op dit moment. Je leest, je luistert, je kijkt, je legt de telefoon weg. Twee seconde later doe je hetzelfde, misschien in een andere volgorde. De meningen verschillen over het bestrijden, behandelen en oplossen van het virus, maar welke mening telt? Terwijl we tijdens EK’s en WK’s voetbal 17 miljoen bondscoaches hebben, lijken we in deze situatie te beseffen dat we niet zelf als ‘bondscoach’ moeten spelen, maar moeten luisteren naar de experts. Moet de wielerwereld dit ook niet doen?

Wielrenners worden hard geraakt door de huidige crisis. Naast dat ze hun sport niet kunnen beoefenen, zijn er nog veel meer onzekerheden. Kan ik trainen? Hoe hard moet ik trainen? Wanneer is de volgende wedstrijd? Het zijn vragen die op veel renners van toepassing zijn. In het grote geheel zijn dat kleine dingen, maar het wordt serieuzer als we naar de levensvatbaarheid van de sport kijken. Welke wedstrijden houden stand? Bestaan de ploegen nog aan het eind van het seizoen? Welke renners hebben nog een contract? Wie overleeft de coronacrisis?

Tour de France ten koste van alles?

Voor het overleven van de sport is het onder andere afhankelijk van de experts. De ASO kan de Tour wel door willen laten gaan, maar heeft daarin niet het alleenrecht. Ook al kan een Tour de France of een klassieker in het najaar veel troost en plezier bieden, we kunnen als toeschouwers best zonder. Het probleem lijkt alleen dat de renners niet zonder een Tour de France kunnen. Zij moeten fietsen, wij moeten kijken. Sporteconoom Wim Lagae vertelde dat de Tour de France zestig procent van de totale economische waarde in het businessmodel van het wielrennen beheert. Dus, geen Tour, is geen sponsors, is geen wielrennen.

Is het dan gek dat de ASO alle adviezen van de experts nog even terzijde schuift en hoopt op een wonder? Is de ASO dan erg zelfzuchtig als ze nog even wachten met een definitieve beslissing? Veel wielrenners en wielerploegen geven bijna dagelijks hun mening. Tegenstanders vinden dat er door de lockdowns geen sprake is van eerlijke concurrentie en de voorbereidingstijd op de Tour is veel te kort, voorstanders wijzen naar de sportieve en financiële importantie van de Tour. Sommigen kunnen wel trainen en anderen moeten binnen blijven. Dat is misschien niet eerlijk, maar maakt dat uit om de sport te redden? Om de ploegen te redden en je eigen contract?

Wachten, wachten, wachten

Het is wat mij betreft niet verwonderlijk dat het evenement nog niet is afgelast en dat de ASO zo lang mogelijk wacht, hopende op een mirakel. In veel gevallen zijn evenmenten reeds uitgesteld en kunnen zij wel een stootje hebben. De wielrennerij is zo afhankelijk van de sponsors, dat de sport valt of staat bij het doorgaan van het grootste evenement, al dan niet met publiek. Waarschijnlijk weet ook de ASO wel dat ze niet kunnen rijden als het hele land op slot zit. Maar om de sport te redden, kunnen ze best nog even wachten, toch? Of zoals Bert Wagendorp het mooi zei: ‘Overwegen de Tour toch door te laten gaan, is een teken van hoop.’

Laten we hopen voor de renners en de sport, dat er een verantwoorde manier wordt gevonden om de Tour door te laten gaan. En laten we als wielerfans een beetje coulance tonen. De ASO mag wat mij betreft best nog even wachten. Op 15 mei lijkt de knoop definitief doorgehakt te worden. Tot die tijd zou ik tegen kijkers, wielrenners, wielerploegen en organisatoren willen zeggen: Iets minder lezen, iets minder luisteren, iets minder kijken, iets minder zeggen. Laten we duimen en hopen, de experts hakken uiteindelijk de knoop wel door, als er echt geen andere uitweg meer is. (foto: Proshots)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws