Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit? IDL-producties
IDL-producties

Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit?

Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit?

De strijd om de gele trui, uiteindelijk toch het mooiste wielergevecht van het jaar. In 2020 kan de strijd weleens harder dan ooit worden, met bijna alle grote klassementsrenners in het wielerpeloton aan de start. Wordt het Team INEOS tegen Jumbo-Visma, of gaat er een derde er met het been vandoor? In de Leiderstrui kijkt vooruit:

De gele trui wordt in veel andere wielerwedstrijden ook gebruikt, maar is toch vooral het symbool voor de Tour de France. De eerste werd al uitgereikt in 1919. Vier heren prijken anno 2020 nog steeds bovenaan de ranglijst met vijf eindzeges in de Tour. Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain zullen dit jaar in ieder geval geen gezelschap krijgen van Chris Froome, die vier keer de Tour won. Hij is door vormgebrek niet geselecteerd door INEOS Granadiers. Wie zijn dan wel favoriet?

Bekijk ook:
Voorbeschouwing parcours Tour de France
Favorieten witte trui
Favorieten bolletjestrui
Favorieten groene trui
Tips voor je Tour de France-poules
Nederlanders in de Tour de France

Laatste winnaars gele trui

2019 Egan Bernal
2018 Geraint Thomas
2017 Chris Froome
2016 Chris Froome
2015 Chris Froome
2014 Vincenzo Nibali
2013 Chris Froome
2012 Bradley Wiggins
2011 Cadel Evans
2010 Andy Schleck

Favorieten gele trui 2020

10. Miguel Ángel López

Miguel Ángel López is 26 jaar en al enkele jaren een bekende naam in de grote rondes. Toch maakt de man van Astana pas dit jaar zijn debuut in de Tour de France. Serieus? Ja, echt waar. López reed in 2016 en 2017 de Vuelta a Espana en maakte in 2018 zijn debuut in de Giro d'Italia. Hij werd er derde en pakte de witte jongerentrui. Later in dat jaar werd hij ook derde in de Vuelta. Vorig jaar reed hij opnieuw de Giro en de Vuelta. In Italië werd hij zevende en was hij opnieuw beste jongere. In Spanje reed hij naar plek vijf. López reed in zijn laatste vijf grote rondes altijd top-10 en won in 2017 tevens twee ritten in de Vuelta a Espana.

Astana bouwt voor de Tour de France een volledige ploeg rond López en dat is niet zo gek. López behoort bij de betere klimmers van het peloton, misschien is hij in topvorm wel de allerbeste. In de tijdritten komt hij niet vooruit, maar in de Tour van dit jaar zit dan ook maar één tijdrit, en die eindigt ook nog eens bergop. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor López om uit te pakken, nu alleen de benen nog. In La Route d'Occitanie en de Mont Ventoux Dénivelé Challenge was hij nog onzichtbaar en werd hij vaak vroegtijdig gelost. In het Critérium du Dauphiné werd hij vijfde, maar kon hij de besten toch ook nog niet volgen. Piekt hij op het juiste moment of is een plek in de top-10 het hoogst haalbare?

Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit?

9. Richard Carapaz

Richard Carapaz bereidde zich na de coronaperiode eigenlijk voor op de Giro d'Italia. Hij reed geen kilometer met de beoogde Tourploeg van INEOS Grenadiers, waar Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas als kopman zouden worden uitgespeeld. De prestaties van Froome en Thomas vielen echter tegen en dus gooide INEOS het roer abrupt om. Bernal wordt de uitgesproken kopman en de nieuwe schaduwkopman is Carapaz. Ideaal is zijn voorbereiding ogenschijnlijk niet, maar als winnaar van de Giro d'Italia in 2019 mogen we wel het een en ander verwachten.

Carapaz is ten opzichte van Froome en Thomas ook wel wat beter uit de coronaperiode gekomen. Hij werd ondanks een lange reis vanuit Ecuador en wat trainingsachterstand meteen zesde in de Ronde van Burgos en hij won een rit in de Ronde van Polen. Dat hij daar geen goed eindklassement reed, kwam door een valpartij. In de Ronde van Lombardije was het nog net niet met plek dertien, maar bij INEOS lijkt men te rekenen op superbenen in Frankrijk. Het wordt het debuut van Carapaz in de Tour en hij zal de rol als schaduwkopman moeten uitvechten met Pavel Sivakov. Een podiumplaats lijkt dan ook wat hoog gegrepen, maar Carapaz behoort in het hooggebergte tot de grootste talenten.

Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit?

8. Mikel Landa

Wat voor López bij Astana geldt, geldt eigenlijk ook voor Mikel Landa bij Bahrain McLaren. De 30-jarige Spanjaard vindt in de Tour de France een parcours op zijn maat. Geen vlakke tijdritten, weinig saaie vlakke etappes met kans op gekke valpartijen of waaiers en heel veel bergen. Als Landa in topvorm is, kan bijna niemand hem bergop volgen als hij zijn handen in de beugels legt en op de pedalen gaat staan. Op die manier maakte hij altijd show in de grote rondes, maar van een podiumplaats kwam het nog nooit. Landa overkomt eigenlijk altijd wel iets; pollenallergie, een valpartij, materiaalpech of zoals zo vaak: een mede-kopman waarvoor hij uiteindelijk door de stand in het klassement moet knechten.

Op die manier zag hij kansen op eigen succes voorbij vliegen bij Astana, Team Sky en Movistar, maar bij Bahrain McLaren is hij ein-de-lijk de enige echte kopman. Alle ballen gaan op Landa, die er nu dus zelf voor zal moeten zorgen dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Kwalitatief gezien heeft hij alles om in de Tour de France op het podium te eindigen, maar in het Critérium du Dauphiné zorgden plotse rugklachten er weer voor dat hij op de slotdag ver weg viel. Niet vallen, niet ziek worden en lichamelijk fit blijven; als Landa dat voor elkaar krijgt, is een achtste plaats misschien wel wat laag ingeschat. Zo niet, dan zal hij net als in 2019 en 2018 buiten de top-5 vallen.

Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit?

7. Emanuel Buchmann

Emanuel Buchmann is de nummer vier van de Tour de France van vorig jaar en een podiumplaats was en is in 2020 het grote doel van de 27-jarige Duitser. In de Dauphiné reed hij achter Primoz Roglic de stenen uit de straat, totdat hij net als Steven Kruijswijk tegen het asfalt ging en moest opgeven. Plots was de vraag niet meer of Buchmann derde, tweede of misschien zelfs eerste kon worden, maar was de vraag of hij de Tourstart zou halen. BORA-hansgrohe kiest ervoor om Buchmann ondanks rugproblemen te laten starten, maar er zal van dag tot dag gekeken worden naar hoe het gaat.

Het is voor Buchmann te hopen dat hij snel volledig herstelt, want hij wordt ieder jaar beter en is in topvorm absoluut een kandidaat voor het podium. Buchmann is één stijgende lijn, ieder jaar maakt hij een nieuwe stap in zijn ontwikkeling. Zijn vierde plaats in de Tour van vorig jaar was zijn eerste top-5 in een grote ronde, dus is de podiumambitie niet zo gek. Buchmann klimt goed, durft aan te vallen, hij heeft een aardige tijdrit en bij BORA krijgt hij enkele sterke helpers mee. Alles moet bij Buchmann wel perfect gaan, zoals in de Tour van 2019. De verstoorde voorbereiding richting de Tour van dit jaar spreekt in dat opzicht niet in zijn voordeel.

Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit?

6. Nairo Quintana

Wie rond midden maart had gevraagd wie de Tour de France zou winnen, had misschien wel Nairo Quintana als antwoord gekregen. De 30-jarige Colombiaan zakte de laatste jaren bij Movistar steeds verder weg na zijn gouden jaren tussen 2013 en 2016. In die periode was hij dé klimgeit van het peloton. Hij reed iedereen foetsie bergop, werd twee keer tweede en eenmaal derde in de Tour de France en hij won de Giro d'Italia en en Vuelta a Espana eenmaal. Na 2016 werd hij nog wel een keer tweede in de Giro, maar vervolgens bleef hij altijd ver verstoken van de top-5. Niet eens per se door valpartijen of ziekte, hij was gewoon niet goed genoeg.

Quintana verkaste naar Arkéa-Samsic en dat bleek een match made in heaven. Quintana won vanaf de start van dit seizoen al vijf keer in twee maanden tijd en was het grootste slachtoffer van de coronaperiode. Het was allemaal niet verkeerd wat hij liet zien op de Mont Ventoux en in de Tour de l'Ain en de Dauphiné. Maar hij was, mede door een valpartij tijdens de training, niet de Quintana van een half jaar geleden. De verwachtingen zijn, mede door aanhoudende knieklachten, niet zo hoog gespannen als in maart, maar dat wil niet zeggen dat Quintana nog steeds een onzichtbare reus is. Hij klimt goed, zal ook voordeel hebben van het ontbreken van een vlakke tijdrit en dus zal hij zonder pech en lichamelijk ongemak zeker om een plek in de top-5 meedoen.

5. Tadej Pogacar

Tadej Pogacar is het nieuwe wonderkind in de grote rondes. We waren nog maar amper bekomen van de snelle opkomst van Bernal toen Pogacar vorig jaar in zijn eerste profseizoen meteen derde werd in de Vuelta a Espana. Hij won drie ritten en heel gek gezegd: misschien had er zelfs nog wel meer in gezeten. Pogacar deed bijna alles goed, maar hij smeet ook met zijn krachten, hij leerde als groentje de wetten van de grote rondes en kwam zo uiteindelijk achter Roglic en Alejandro Valverde terecht. Superknap, helemaal omdat Pogacar eerder in het jaar al de Ronde van de Algarve en de Ronde van Californië had gewonnen. Bovendien werd hij Sloveens tijdritkampioen.

Hij is nog altijd maar 21 jaar, maar niemand die nog durft te zeggen dat Pogacar bij zijn debuut in de Tour de France nog te licht is om voor het klassement te gaan. Hij klimt zo makkelijk, hij herstelt volgens zijn coaches supersnel, hij kan in de enige Tourtijdrit nog kostbare tijd pakken en hij heeft met UAE Team Emirates een ijzersterke ploeg mee. Fabio Aru is op papier de kopman, maar eigenlijk is er niemand die dat serieus neemt. Pogacar kan in de schaduw van de Italiaan lekker mee hobbelen en in het hooggebergte kijken hoe ver hij komt. De concurrentie van INEOS en Jumbo-Visma is veel groter dan in de Vuelta van 2019, dus een top-5 zou al een wereldprestatie zijn van de jonge alleskunner.

Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit?

4. Thibaut Pinot

De verschrikkelijke beelden van een huilende Thibaut Pinot in de negentiende etappe van de Tour in 2019 staan nog vers op ons netvlies. De Fransman was dé man in vorm en het podium leek binnen handbereik voor de Franse Tourhoop. Zelfs de gele trui was niet onrealistisch, totdat hij met zijn knie tegen zijn stuur aan knalde en alles voor niets was geweest. Pinot barstte in tranen uit toen hij moest opgeven, al voor de vierde keer in zijn Tour de France. Hij was er nog nooit zo dichtbij als toen. En dat terwijl hij in 2014 toch al eens derde was geworden.

Pinot komt in 2020 terug en hij zal getergd zijn. Als hij dezelfde benen heeft als vorig jaar, dan lijkt het hoogst haalbare mogelijk. Maar bij Pinot moet je toch altijd ook rekening houden met tegenslag. De Tour van 2019 was geen uitzondering, want in de Giro d'Italia van 2018 zagen we Pinot ook uitvallen, toentertijd omdat hij doodziek was. Hij moest maanden herstellen. Pinot klaagde in de Dauphiné al over de hitte, waar hij slecht tegen kan. Pinot kan niet geweldig dalen, waar hij zelfs voor in therapie is geweest. En Pinot heeft bij Groupama-FDJ niet de allersterkste ploeg. Het kan bij Pinot zodoende alle kanten op, zo bleek maar weer in de Dauphiné, waar hij door rugklachten zijn leiderstrui op de laatste dag verloor.

Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit?

3. Tom Dumoulin

Iemand die tot voor kort 420 dagen geen koers had gereden, diegene kan nooit in september op het podium eindigen in de Tour de France. Maar als iemand het kan, dan is het Tom Dumoulin. We zouden het door zijn vreselijke knie-soap bij Team Sunweb haast vergeten, maar Dumoulin is en blijft de beste klassementsrenner die Nederland deze eeuw heeft voortgebracht. Hij won in 2017 de Giro d'Italia, hij werd in 2018 tweede in de Giro én de Tour en reken maar dat hij zonder crash ook in 2019 op het podium had gestaan in Italië.

Zijn overstap naar Jumbo-Visma gaf hem nieuwe energie. Dumoulin is hersteld, maar vooral ook af van zijn rol als enige kopman. Met Primoz Roglic krijgt hij een kopman naast zich en dat past de 29-jarige Nederlander goed. Na de coronaperiode maakte hij eindelijk zijn rentree en werd hij iedere koers en iedere koersdag een beetje beter. Hij kende in tegenstelling tot bijna al zijn Tourrivalen geen tegenslag en heeft in Tignes de puntjes op de i gezet. Het grote vraagteken blijft of hij in zijn eerste grote ronde sinds mei 2019 meteen drie weken kan leveren of dat hij die inhoud toch nog een beetje mist. Als hij in Parijs 'gewoon' het podium haalt, zal hij de Nederlandse natie niet voor het eerst in zijn carrière verbazen.

Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit?

2. Egan Bernal

Egan Bernal werd na zijn Tourzege in 2019 gezien als de te kloppen man voor de komende jaren, maar toen had men bij INEOS waarschijnlijk gerekend buiten de opkomst van rivaal Jumbo-Visma. Waar de Britse ploeg, deels noodgedwongen, snel aan het verjongen is geslagen in de Tourselectie, daar bouwt de Nederlandse ploeg al maanden aan een gedetailleerde Tourvoorbereiding. Dat doet verder niets af aan de kwaliteiten van Bernal. Die staan buiten kijf. Sinds hij in 2018 bij INEOS (toen nog Team Sky) kwam, won hij bijna overal waar hij startte. Bernal is 23 jaar, maar hij heeft al Parijs-Nice, de Ronde van Zwitserland en de Tour op zijn naam staan.

In de komende Tour de France is hij dé grote kopman bij INEOS, nu Froome en Thomas het onderspit hebben gedolven. Bernal krijgt een geweldige ploeg mee, met luxe-helpers Caparaz en Sivakov tot in Parijs aan zijn zijde. Het enige puzzelstukje dat nog ontbreekt zijn de benen van hemzelf. Is hij topfit en in topvorm? Hij begon na de coronaperiode geweldig met winst in La Route d'Occitanie, maar legde het in de Tour de l'Ain duidelijk af tegen Roglic. Door rugklachten stapte hij af in de Dauphiné, dus zijn we allemaal vooral heel erg benieuwd hoe goed Bernal echt is als de Tour straks van start gaat.

Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit?

1. Primoz Roglic

De ontwikkeling van Primoz Roglic blijft een schitterend fenomeen. Steeds als je denkt dat je een zwakte hebt gevonden, bewijst de Sloveen de volgende koers dat hij nog harder kan fietsen dan iedereen al dacht. Roglic won de Tour de l'Ain en had ook de Dauphiné met vlag en wimpel gewonnen als hij niet was gevallen. Jumbo-Visma haalde zijn kopman uit koers en Roglic lijkt hersteld van zijn valpartij. Hij kan samen met Dumoulin als kopman naar de Tour, om daar voor het geel te gaan in Parijs. Alles minder dan dat zal niet goed genoeg zijn voor zijn team en hemzelf.

Roglic oogt als een stevige beer, maar bergop rijdt niemand hem eigenlijk uit het wiel. Hij kan in de tijdrit naar La Planche des Belles Filles nog makkelijk een minuut terugpakken op enkele concurrenten en zijn ploeg Jumbo-Visma is nog nooit zo sterk geweest als in 2020. Roglic is voorafgaand gewoon dé te kloppen man en dus is de enige vraag of hij met die druk om kan gaan. Roglic valt nog weleens van zijn fiets, zo ook in de Dauphiné. En het is al vaker gezegd: als je de Tour wil winnen, moet alles van start tot finish perfect gaan. Als dat lukt, dan lijkt toch niemand hem te kunnen kloppen richting Parijs.

Favorieten gele trui Tour de France | Komt droom Jumbo-Visma uit?

Speel GRATIS mee met de Tour de France-poule van In de Leiderstrui en win het shirt van Jumbo-Visma!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

(hoofdfoto: Jumbo-Visma)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws