Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

De groene trui kunnen we de laatste jaren amper los zien van de schouders van Peter Sagan . De Slowaak wist inmiddels de trui voor de leider in het puntenklassement al zeven keer te winnen, maar dit jaar is de strijd misschien wel spannender dan ooit. In de Leiderstrui blikt vooruit op de favorieten.

De groene trui is een stukje tastbare materie voor misschien niet de snelste, maar wel de meest constante sprinter in de Tour de France. In 1953 werd de trui ingevoerd en sindsdien ging die vier keer naar een Nederlander. Jan Janssen wist zich drie keer te kronen tot winnaar van het puntenklassement, terwijl die eer in 1987 voor Jean-Paul van Poppel was weggelegd. Momenteel is meervoudig wereldkampioen Sagan de recordwinnaar van de trui.

Bekijk ook:
Voorbeschouwing parcours Tour de France
Favorieten witte trui
Favorieten bolletjestrui
Favorieten gele trui
Tips voor je Tour de France-poules
Nederlanders in de Tour de France

Puntentelling groene trui

In alle etappes van de Tour de France vallen punten te behalen voor de groene trui. Hoeveel dat er zijn, is afhankelijk van de zwaarte van het parcours. De organisatie van de Tour de France onderscheidt vier verschillende soorten ritten en verdeelt op basis daarvan de punten aan de nummers 1 tot en met 15 in de rituitslag. De puntentelling verloopt als volgt:

Vlakke etappes: 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 en 2 punten
Heuveletappes: 30, 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3 en 2 punten.
Bergetappes: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tijdritten: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt

Daarnaast zijn er ook de nodige punten te verdienen bij tussensprints. In alle etappes, behalve in de tijdrit, zijn deze opgenomen in het parcours, op de proefielkaartjes aangegeven met een groen vakje. De puntentelling van de tussensprints is in tegenstelling tot de puntentelling van de rituitslag niet afhankelijk van het parcours. Deze luidt als volgt:

Tussensprints: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt.

Laatste winnaars groene trui

2019 Peter Sagan
2018 Peter Sagan
2017 Michael Matthews
2016 Peter Sagan
2015 Peter Sagan
2014 Peter Sagan
2013 Peter Sagan
2012 Peter Sagan
2011 Mark Cavendish
2010 Alessandro Petacchi

Favorieten groene trui 2020

10. Elia Viviani

Elia Viviani groeide de afgelopen jaren uit tot één van de snelste sprinters van het peloton in dienst van Deceuninck-Quick-Step. De Italiaan pakte in alle grote rondes zijn etappewinsten mee en dat maakt hem een geduchte kandidaat voor het puntenklassement. Afgelopen jaar eindigde hij nog op een derde plek in de strijd om het groen. Dit jaar gaat het echter nog niet van een leien dakje voor de sprinter. Hij wist nog geen overwinning te boeken en voor een sprinter is dat killing voor het zelfvertrouwen. Bij de hervatting van het seizoen werd hij in de Route d'Occitanie wederom geklopt en kwam hij in Milaan-Sanremo, één van zijn grote doelen vooraf, niet in het stuk voor. Het is dus maar de vraag of Viviani de benen van weleer op tijd kan hervinden.

Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

Elia Viviani (rechts op de foto) kon vorig jaar zijn ogen niet geloven (Sirotti)

Sinds dit jaar rijdt de Europees kampioen van 2019 in dienst van Cofidis en kan bij zijn ploeg op het absolute kopmanschap rekenen voor de sprints. Met mannen als Simone Consonni en Christophe Laporte kan hij op voldoende ondersteuning rekenen in aanloop naar de sprints, waarvoor zij in het verleden zelf ook wel eens meededen. Daarnaast zal ook Kenneth Vanbilsen op het vlakke een stevige duit in het zakje doen om zijn kopman bij te staan. Of het net zo feilloos op elkaar ingespeeld is als in zijn tijd bij Deceuninck wordt betwijfeld. Daarom wordt er dit jaar iets minder verwacht van Viviani.

9. Bryan Coquard

Het is pas de eerste keer sinds 2016 dat Bryan Coquard op de deelnemerslijst van de Tour de France te vinden is. Zijn ploeg B&B Hotels - Vital Concept kon de afgelopen jaren namelijk niet altijd rekenen op een wildcard voor de Franse rittenkoers. Bij zijn laatste deelname aan de ronde van zijn thuisland baarde Coquard veel opzien met onder meer een tweede en een derde plek in een rituitslag, maar winnen deed hij tot dusverre niet in 's werelds grootste wielerwedstrijd. De Fransman is sterk uit de corona-onderbreking gekomen en wist in La Route d'Occitanie reeds te zegevieren. In de Tour de Wallonie werd daarom ook gekeken of hij zijn vorm kon doorzetten, maar in de sprintetappes daar kwam hij er niet aan te pas.

Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

Bryan Coquard was in het begin van het seizoen ook al in Vlaanderen aanwezig (Sirotti)

Binnen de ploeg van B&B Hotels draait het eigenlijk maar om twee mannen. In de bergen mag Pierre Rolland zijn ding doen, maar op het vlakke is Coquard dé man van de ploeg. Hij krijgt dan ook een sterk team met zich mee om hem naar dagsucces te leiden. Cyril Barthe, Jens Debusschere en vaste kracht Kévin Reza zullen hem bijstaan. Voor de ProContinentale ploegen is iedere euro in de Tour de France mooi meegenomen en daarom zal Coquard zich vermoedelijk mengen in het geweld om de tussensprints. Wellicht kan hij zijn zesde plek in het puntenklassement van 2016 verbeteren, maar de kans op winst van de groene trui lijkt niet bijster groot.

8. Julian Alaphilippe

>Julian Alaphilippe wist in de Tour de France van vorig jaar nog maar eens een keer het hart van wielerminnennd Frankrijk te veroveren. De renner van Deceuninck-Quick-Step reed twee weken in de gele trui en deed kort hopen op een nieuwe Franse Tourwinnaar. Alaphilippe moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plek in het eindklassement. In de strijd om het groen eindigde hij door zijn toegenomen klassementsambities wat lager in het puntenklassement. De vraag is maar met welke doelen hij dit jaar aan de start verschijnt. Als we de aanvallende Alaphilippe zien, is de kans aanwezig dat we hem in veel wat zwaardere etappes bij de voorsten in de rituitslag gaan zien. In een sprint bergop zijn er maar weinig die zijn vernietigende punch kunnen volgen. Met een tweede plek in Milaan-Sanremo en een lange dag in de aanval in het Critérium du Dauphiné heeft hij zichzelf in ieder geval al aardig in vorm gereden.

Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

Als afmaker zal Julian Alaphilippe ongetwijfeld veel punten voor de groene trui scoren (Sirotti)

Wellicht heeft Alaphilippe de kwaliteiten om zich in de strijd om het groen te mengen, maar ziet hij die kans op de winst verkleind worden door een andere kandidaat binnen zijn eigen ploeg: Sam Bennett. In de massasprints zal het de Ier zijn die uitgespeeld wordt, maar daarnaast kan hij ook nog lang mee als het parcours wat heuvelachtiger wordt. Het draagt er allemaal aan bij dat de kansen voor Alaphilippe in het groen verkleind worden. Wel heeft hij nog als voordeel dat er dit jaar relatief veel heuveletappes op zijn lijf geschreven zijn, maar of dat genoeg is...?

7. Matteo Trentin

>Matteo Trentin is een veelzijdig renner en dat maakt hem altijd een kandidaat om in de gaten te houden voor de groene trui. In het verleden wist hij massasprints in grote rondes te winnen, maar hij sloeg ook meermaals toe vanuit de ontsnapping. Zo wist hij vorig jaar nog de overgangsetappe naar Gap te winnen in de Tour de France. Trentin steekt dit seizoen nog niet in zijn grootst mogelijke vorm, want winnen deed hij dit kalenderjaar nog niet. Vierde plekken in ritten van de Ronde van Burgos en Ronde van Wallonië zijn na de corona-onderbreking zijn voornaamste uitslagen. Nog niet voldoende dus om gebombardeerd te worden tot topfavoriet voor de groene trui.

Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

Matteo Trentin won dit jaar nog niet, maar zit er altijd bij (Foto: Sirotti)

CCC Team zal in de vlakke etappes volledig mikken op de sprintkwaliteiten van de Italiaan, maar daarvoor heeft hij zeker niet een heel team tot zijn beschikking gekregen. Verwacht wordt dat mannen als Jonas Koch en Michael Schär dat voor hem wel zullen doen. Trentin zal ook in veel heuveletappes kunnen scoren, maar daarvoor moet hij binnen zijn ploeg ongetwijfeld het kopmanschap delen met Greg Van Avermaet. De twee zouden elkaar in feite kunnen aanvullen, maar de kans bestaat dan ook dat Trentin zijn kansen moet opofferen voor de winstkansen van de Belg.

6. Giacomo Nizzolo

Giacomo Nizzolo maakte dit jaar al veel indruk in massasprints en dat levert hem een plek in het favorietenlijstje voor de groene trui op. Voordat het seizoen stilgelegd werd door het coronavirus sprintte hij al naar ritoverwinningen in de Tour Down Under en Parijs-Nice. Ook in Kuurne-Brussel-Kuurne was hij de snelste van het peloton, maar een uitval van Kasper Asgreen weerhield hem die dag van de bloemen. In Milaan-Sanremo zat hij er met een vijfde plek goed bij en dat laat ons geloven dat de vorm er wel is bij de Italiaan. De voortzetting in de Ronde van Wallonië verliep echter iets minder gelukkig voor hem. Door pech kon hij vaak niet meesprinten en uiteindelijk moest hij jammerlijk opgeven.

Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

Giacomo Nizzolo leeft dit seizoen helemaal op (Sirotti)

Het vertrouwen binnen NTT Pro Cycling in Nizzolo is groot. De sprinter krijgt drie renners met zich mee die zelf ook top-10's in de massasprint zouden kunnen rijden: Edvald Boasson Hagen, Ryan Gibbons en Max Walscheid. Daarnaast beschikt de ploeg niet over een grote kandidaat voor de eindzege die beschermd dient te worden. Daarnaast wordt van Nizzolo niet verwacht dat hij als eerste sprinter moet lossen als het even bergop gaat. Een logische keuze van Bjarne Riis dus om Nizzolo naar voren te schuiven.

5. Caleb Ewan

>Caleb Ewan was vorig jaar dé grote sprinter van de Tour de France. De kleine Australiër wist drie etappes op zijn naam te schrijven, waaronder die op de Champs-Élysées. Een jaar later is er aan zijn imago als topsprinter weinig veranderd. Met zeges in de Tour Down Under, UAE Tour en Ronde van Wallonië heeft hij zijn portie zeges dit seizoen al aardig binnen, maar de honger naar succes in de Tour de France zal onverminderd groot zijn. Aan de snelheid van Ewan hoeft niet getwijfeld te worden, maar in Milaan-Sanremo moest hij al vroeg het peloton laten gaan. Was het slechts een mindere dag of was het een teken aan de wand dat zijn inhoud dit jaar iets lager ligt?

Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

Caleb Ewan was vorig jaar dé grote man in de sprints (Sirotti)

Bij Lotto Soudal is het zo klaar als een klontje dat Ewan de belangrijkste man van de Tourploeg is. Niet alleen zijn ritzeges van afgelopen jaar bewijzen dat, ook de sterke ondersteuning én het gebrek aan een echte kopman in de bergen zijn daarvoor legitieme argumenten. Met zijn vaste man Roger Kluge heeft hij een lead-out waar hij op kan bouwen. Met het lagere aantal sprintkansen in deze Tour zal het echter wel moeilijk worden om weer drie etappes op de naam te schrijven. Het kan daardoor zijn dat Ewan zijn tweede plek in het puntenklassement niet gaat verbeteren.

4. Wout van Aert

De afgelopen weken kan bijna niemand om >Wout van Aert heen. De Belg van Jumbo-Visma is als een raket uit de corona-onderbreking gekomen en wist de Strade Bianche, Milaan-Sanremo én een etappe in het Criterium du Dauphiné te winnen. Alsof het nog niet genoeg was, legde hij ook nog eens beslag op de puntentrui in die wedstrijd én klimt hij beter dan ooit tevoren. Geen wonder dat veel mensen hem naar voren schuiven als een kandidaat-winnaar voor de groene trui. Toch mag het een klein wonder genoemd worden, gezien de beelden van zijn valpartij een jaar eerder in de Tour de France nog op het netvlies gebrand staan. Van Aert is terug en hij heeft de vorm en het zelfvertrouwen om dat aan iedereen te laten zien.

Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

In andere koersen heeft Wout van Aert al aan het groen kunnen proeven (Sirotti)

Aan het parcours zal het niet liggen. Hoewel Van Aert misschien niet snel genoeg is om mannen als Sam Bennett en Caleb Ewan te kloppen, kan hij wel degelijk dicht eindigen in de massasprints. Daarnaast biedt deze Tour genoeg heuvelachtige etappes waarin hij zijn slag kan slaan. Het enige probleem is: Van Aert gaat initieel als knecht naar La Grande Boucle. Alles bij Jumbo-Visma staat in het teken van het winnen van de grote ronde met Primoz Roglic of Tom Dumoulin. Van Aert zal zijn kopmannen daarom geregeld moeten bijstaan: zowel op het vlakke als in de bergen. Als hij zich goed voelt en iedereen veilig gepositioneerd zit, kan hij zijn kans wagen. Daarnaast heeft hij zijn zinnen al gezet op meesprinten op de Champs-Élysées.

3. Sonny Colbrelli

Sonny Colbrelli wist nog nooit een etappe te winnen in een grote ronde, maar dat weerhoudt hem er niet van het te blijven proberen. Het bracht hem al een keer naar de vierde en vijfde plek in de eindafrekening van het puntenklassement. Colbrelli is niet de snelste sprinter van het peloton, maar bij een zware koers kan er altijd op hem gerekend worden, of dit nou door het parcours of de weersomstandigheden komt. De vorm van de Italiaan lijkt in orde te zijn door een ritzege in La Route d'Occitanie. In het Critérium du Dauphiné kon hij vervolgens nog wat aan zijn koershardheid schaven. Op een parcours waar menig sprinter van zou schrikken, reed hij de wedstrijd gewoon uit.

Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

Sonny Colbrelli weet wat winnen na een zware koers is (Sirotti)

De selectie van Bahrain McLaren kon op wat fronsende wenkbrauwen rekenen, onder meer van Dylan Teuns. Colbrelli zal echter aardig tevreden kunnen zijn, want hij hoeft intern niet op te boksen tegen andere renners met dezelfde kwaliteiten. Mark Cavendish wordt thuis gelaten en ook Iván García Cortina is niet van de partij. Colbrelli zal dus vrij zijn gang kunnen gaan in de vlakke en heuveletappes. Mogelijk moet hij zijn kansen wel opofferen op het moment dat een panieksituatie met kopmannen Mikel Landa en Wout Poels daar om vraagt, maar Colbrelli zal ongetwijfeld hoog in het puntenklassement komen te staan.

2. Sam Bennett

Sam Bennett zal tot op het bot gemotiveerd zijn om iets van deze Tour de France te maken. De Ier werd vorig jaar, tot zijn eigen onvrede, door zijn ploeg BORA-hansgrohe thuisgelaten. De sfeer werd niet meer voldoende hersteld en Bennett trok naar Deceuninck-Quick-Step. Daar maakte hij direct zijn status als topsprinter meer dan waar. Met drie etappezeges op zak gaat hij nu op zoek naar meer zeges in de Tour, met mogelijk een groene trui als bijgevolg. Bennett moet het namelijk niet alleen hebben van zijn sprintkwaliteiten, maar kan ook op lastige aankomsten goed finishen. Het zou niet de eerste keer zijn dat we hem in een oplopende slotkilometer zien soleren met een venijnige aanval.

Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

Naast sprinten kan Sam Bennett het ook met een solo in de slotkilometer (Sirotti)

Met Michael Mørkøv heeft Bennett een lead-out van wereldformaat tot zijn beschikking, dus daar zal het niet aan liggen. Het enige waar Bennett mogelijk voor moet waken, is dat zijn team té goed is en zelf de punten voor de groene trui wegsnoept. Dan is het vooral kijken naar Julian Alaphilippe, die op de lastige aankomsten mogelijk een voorkeurspositie genieten boven Bennett. Toch lijkt dat gegeven slechts een kleinigheidje in de jacht van Bennett op de winst in het puntenklassement.

1. Peter Sagan

Last, but certainly not least. Peter Sagan kan onmogelijk ontbreken in het lijstje favorieten voor de groene trui. De afgelopen jaren was het gekker wanneer Sagan géén groene trui droeg dan wel. Alleen een diskwalificatie kon hem de afgelopen jaren van een zege weerhouden, maar wellicht staan er dit jaar opnieuw onvoorziene omstandigheden te wachten. Sagan wist dit jaar nog niet te winnen en hij verkeert dus niet in zijn grootst mogelijke vorm. Daarnaast maakt hij er geen geheim van al te denken aan zijn carrière na de wielersport. Heeft hij nog wel dezelfde zin als vroeger om te strijden voor een achtste groene trui in zijn garderobe?

Favorieten groene trui Tour de France | Wie kan Sagan van de troon stoten?

Peter Sagan kennen we in de Tour de France bijna niet anders dan in het groen (Sirotti)

Daarnaast heeft Sagan zijn deelname aan de Giro d'Italia al ver van tevoren toegezegd. Met ludieke filmpjes maakt de Italiaanse grote ronde gretig gebruik van zijn imago. Die deelname kan ervoor zorgen dat Sagan helemaal niet mikt op een groene trui of onnodige risico's wil nemen. Het is de vraag of hij überhaupt de Tour de France uit gaat rijden. Daarnaast barst het niet van de ondersteuning voor Sagan in het team van BORA-hansgorhe. Het team focust zich op een goed klassement en stuurt alleen Daniel Oss als echte ondersteuning voor Sagan mee. (Hoofdfoto: Sirotti)

Speel mee met de Tour de France-poule van In de Leiderstrui en win het shirt van Jumbo-Visma!

Jannick van der Hooft (j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der )

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

Ondertussen in het peloton | Belgische selectie vliegt met privéjet naar Tabor

Dagelijks gebeurt er enorm veel in de wielerwereld en de informatiemachine stopt vrijwel nooit. Maar naast het grote en belan...

Renners zonder contract in 2021 | Gasparotto beëindigt carrière

De coronacrisis zal voor veel onzekerheid hebben gezorgd bij de wielrenners die voor komend seizoen nog zonder contract zitte...

Wielrennen op TV 29 november 2020 | Waar zien we Van Aert en Nederlandse toppers?

De ogen stonden zaterdag 28 november gericht op de terugkeer van Wout van Aert in het veldrijden. Twee weken eerder dan Mathi...

Overzicht transfers WorldTour 2021 | Stap terug voor Iversen

Het is een raar jaar qua transfers. Veel renners en ploegen zijn nog aan het onderhandelen, ook nu de koersen in een aan één...

Vanthourenhout troeft ploegmaat Iserbyt af in Tabor na spannende slotfase

Michael Vanthourenhout wist zondag de Wereldbekercross in Tabor op zijn naam te schrijven. Daarbij wist hij zijn ploeggenoot...

Brand wint met overmacht Wereldbekercross in Tabor, Alvarado wordt tweede

Lucinda Brand wist zondag de cross voor de Wereldbeker in Tabor te winnen. Na haar sterke overwinning op zaterdag in Kortrijk...

[Update] Van Anrooij wacht operatie aan open wond door schijfrem

(29 november 2020) De Wereldbeker in Tabor is voor de jonge Shirin van Anrooij uitgelopen op een drama. Vlak na de start was...

[Update] Manager Bardiani-CSF-Faizanè bevestigt interesse in Aru

(24 oktober 2020) In de categorie opvallend: Fabio Aru is volgens InBici van plan om een oude hobby, het veldrijden, weer op...

Arensman voelt geen druk: 'Nog geen plannen voor klassement volgend jaar'

Thymen Arensman heeft afgelopen seizoen bewezen dat er in de toekomst rekening met hem gehouden mag worden. De renner van Tea...

Van Aert ook in Tabor derde: 'Dit was op karakter, het was echt knokken'

Na een derde plek bij zijn rentree in Kortrijk werd Wout van Aert zondag ook derde in de Wereldbeker van Tabor. De renner van...

Lees meer

Net binnen

[Update] Van Anrooij wacht operatie aan open wond door schijfrem

(29 november 2020) De Wereldbeker in Tabor is voor de jonge Shirin van Anrooij uitgelopen op een drama. Vlak na de start was...

Brand na dominante zege in Tabor: 'Het kost mij ook moeite'

Lucinda Brand maakte er zondag met de winst in de Wereldbeker van Tabor een succesvol weekend van. Zaterdag won ze namelijk a...

Vanthourenhout had nog iets over, Iserbyt: 'Het beste was er bij mij af'

Michael Vanthourenhout won in Tabor zijn eerste Wereldbekercross. In de finale wist hij een spannende tweestrijd met zijn plo...

Van Aert ook in Tabor derde: 'Dit was op karakter, het was echt knokken'

Na een derde plek bij zijn rentree in Kortrijk werd Wout van Aert zondag ook derde in de Wereldbeker van Tabor. De renner van...

Vanthourenhout troeft ploegmaat Iserbyt af in Tabor na spannende slotfase

Michael Vanthourenhout wist zondag de Wereldbekercross in Tabor op zijn naam te schrijven. Daarbij wist hij zijn ploeggenoot...

Lees meer