Gespot op Strava: Pogacar rijdt nu al stenen uit de straat tijdens trainingskamp IDL-producties
IDL-producties

Gespot op Strava: Pogacar rijdt nu al stenen uit de straat tijdens trainingskamp

Gespot op Strava: Pogacar rijdt nu al stenen uit de straat tijdens trainingskamp

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Tadej Pogacar en zijn power-weken op Tenerife.

Pogacar is een fenomeen, daar hoeven we het niet meer over te hebben. Hoe hij in 2019 met drie ritzeges derde werd in de Vuelta a España was al van ongekende klasse, zijn Tourzege in 2020 (met tevens drie ritzeges) sprak helemaal tot de verbeelding. In 2021 zijn alle ogen op hem gericht en hij doet er vooralsnog weinig aan om dat te veranderen. Hij was lekker op dreef op Tenerife, in een periode waarin KOM's normaal gesproken nog niet heel populair zijn bij renners, die in deze periode nog volop in opbouw zijn naar topvorm.

In totaal gaf Pogacar in februari (waarvan één rit op 31 januari) inzicht in acht trainingsritten, verdeeld over 939 kilometer, 23.792 hoogtemeters en 32 uur en 40 minuten trainingstijd. Wat opvalt: van de acht trainingsdagen noteerde hij op vijf dagen één of meerdere KOM's. Het zijn records, King of the Mountains genaamd. Op segmenten met een KOM kunnen we concluderen: er was er nooit eentje sneller. Pogacar noteerde er in twee weken tijd vijftien! We lichten vier trainingsdagen voor je uit:

1 februari: Pogacar vernedert toptijd Sivakov

We beginnen op maandag 1 februari. Voor veel mensen is de maandag niet de meest favoriete dag van de week, maar Pogacar ging er eens goed voor zitten. 120,15 kilometer in 3:56:26; inclusief 2.799 hoogtemeters denderde hij rond aan 30,5 kilometer gemiddeld. De eerste helft van de training ging veelal in vlakke of dalende lijn, maar Pogacar hield niet in. We noteren 26 persoonlijke records op de segmenten in die eerste zestig kilometer. De eerste serieuze klim moest toen nog komen.

Hoe de klim precies heet, is ons een raadsel, dus praten we liever in segmenten. De eerste 6,8 kilometer van de klim staat genoteerd onder '7k uphill Sprint', 6,8 kilometer klimmen aan 5,7 procent gemiddeld. Pogacar reed er een KOM, door het segment in 14 minuten en 41 seconden af te raffelen. Daarmee klom Pogacar aan 27,8 kilometer per uur gemiddeld, bergop. En dat is nog niet het opvallendste. De oude toptijd van ene Pavel Sivakov dateerde van 18 juli 2020. De renner van INEOS Grenadiers reed toen in 15 minuten en 28 seconden omhoog. Daarmee vernederde Pogacar de oude toptijd van Sivakov dus met 47 (!) seconden.

Twee andere KOM's op deze dag zijn van segmenten die dezelfde gedeeltes coveren als het hierboven besproken segment. Indrukwekkender zijn de KOM's die Pogacar op 1 februari nog noteerde toen hij eenmaal boven was. Op de vlakke strook 'Pave belga' en de veelal dalende strook 'TF- 38 The End' prijkt de naam van Tadej Pogacar vanaf nu bovenaan de KOM-lijst.

Gespot op Strava: Pogacar rijdt nu al stenen uit de straat tijdens trainingskamp

Pogacar op eenzame hoogte op dit segment.

6 februari: Pogacar rijdt Van Aert uit de boeken

We pakken de draad weer op, op zaterdag 6 februari. Pogacar reed deze dag 144,01 kilometer bij elkaar, met 3.815 hoogtemeters. Een flinke dag dus, volbracht in 4:51:05. Pogacar haalde ondanks de enorme hoeveelheid hoogtemeters een gemiddelde van 29,7 kilometer per uur. We tellen in totaal 47 (!) persoonlijke records in de eerste tweederde van de trainingsrit. Vervolgens komt er een laatste klim, waar Pogacar in totaal twee KOM's uit de boeken reed.

De eerste heet 'Carretera Boca Tauce Climb', een segment van 2,52 kilometer aan 5,1 procent gemiddeld. De oude toptijd stond nog niet zo lang op naam van Wout van Aert. De man van Jumbo-Visma knalde hier op 25 februari 2020 in 5 minuten en 34 seconden omhoog. Pogacar deed het maar liefst 17 seconden sneller. Dat lijkt niet zoveel, maar over een afstand van 2,52 kilometer is het wel degelijk een lichtjaar. Pogacar reed gemiddeld aan 28,6 kilometer per uur, Van Aert destijds aan 27,2 kilometer per uur gemiddeld.

Van Aert zal 6 februari sowieso met lede ogen hebben aangezien, want er ging nog een toptijd van de Belg uit de boeken, door toedoen van Pogacar. Het gaat hier wel om een heel kort stukje. Segment 'serie tf 38 kilometro 28 a 27' telt slechts 980 meter en stijgt aan 4,7 procent gemiddeld. Pogacar knalde er in 1:58 minuten en 29,9 kilometer per uur gemiddeld doorheen. Van Aerts tijd (2:00 minuten) uit 2020 sneuvelde zodoende.

Gespot op Strava: Pogacar rijdt nu al stenen uit de straat tijdens trainingskamp

Een dagje fietsen met Tadej Pogacar...

12 februari: Polanc kan Pogacar niet langer volgen

Op 11 februari noteerde Pogacar één KOM, op een segment van 240 meter. Daar stappen we voor nu even overheen, want we kijken graag naar vrijdag 12 februari. Pogacar kende een lange dag, met 150,22 kilometer en maar liefst 3.957 hoogtemeters. Na 5:15:26 kon hij de benen weer laten rusten. Pogacar werkte alles af aan 28,6 kilometer per uur gemiddeld. Persoonlijke records deze dag? Tien. KOM's? Drie stuks in totaal. Het was weer een productief dagje voor meneer Poga.

We noteren deze dag de eerste KOM bij het segment 'Carretera De Las Portelas Climb'; een stukje klim van 1,74 kilometer aan 9,1 procent gemiddeld. Pogacar was kennelijk met ploegmaat Jan Polanc op pad en die kon het wiel van zijn jongere teamgenoot best lang houden. Pogacar noteerde op dit segment 5:24 minuten, Polanc deed er twee seconden langzamer over. Op het segment 'Sea Snake' (4,83 kilometer aan 6,6 procent gemiddeld) was het verschil tussen Pogacar en Polanc al wat groter: 10:56 minuten om 11:15 minuten. Beide heren staan op beide segmenten nu op plek één en twee.

Pogacar was weer op eenzame hoogte op het segment 'Las Cruces - El Tanque', een verlengde van het segment 'Sea Snake'. De klim, 6,48 kilometer aan 6,2 procent gemiddeld, is qua toptijd nu in handen van Pogacar, die 15:30 minuten deed over de 6,48 kilometer. Het is een verbetering van 1.08 minuten ten opzichte van de oude toptijd, die al dateerde uit 2017 en op 16:38 minuten stond.

Gespot op Strava: Pogacar rijdt nu al stenen uit de straat tijdens trainingskamp

Deze toptijd staat wel even, denken wij zo.

14 februari: Pogacar schiet uit zijn slof op Valentijnsdag

De meest indrukwekkende dag van Pogacar op Tenerife (althans, genoteerd op Strava) is ongetwijfeld zondag 14 februari. Misschien had de Sloveen een beetje extra goesting vanwege Valentijnsdag? Hij reed 167,02 kilometer bij elkaar en een duizelingwekkend aantal van 4.220 hoogtemeters. Pogacar zat 5:33:19 uur op de fiets, met een gemiddelde van 30,1 kilometer per uur. Grappig feitje: de trainingsrit van Pogacar is door één of meerdere mensen aangemeld als 'verdacht'. 'Er is een melding gemaakt over deze activiteit', staat erbij. Dat gebeurt weleens bij trainingen die te mooi en te goed zijn om waar te zijn. Bij Pogacar hebben we echter toch wel het vermoeden dat hij het daadwerkelijk gepresteerd heeft.

We tellen weer even op: 29 persoonlijke records en deze dag zelfs vier (!) KOM's voor de regerend Tour-kampioen. Om de prestatie een beetje in perspectief te plaatsen; de vier recordtijden komen allemaal van dezelfde klim. Wie ooit heeft verzonnen dat één klim uit meerdere segmenten moet bestaan... Het is ons een raadsel. Enfin; we pakken het segment eruit dat bijna de hele klim cover. 'Vilaflor - Mirador', met 5,74 kilometer een 6,9 procent gemiddeld. Een serieus klimmetje, kunnen we dus wel zeggen.

Pogacar ramde er naar boven in 14 minuten en 36 seconden. Hij komt er alleen niet mee in de KOM-lijst, omdat kennelijk iemand het zaakje niet vertrouwt. De oude toptijd van ene Torbjörn Alexander Hejman (uit 2020) is met 15:36 minuten dan ook wel vernederend veel langzamer. Pogacar denderde een minuut sneller omhoog. Arme Pogacar; hij zal moeten wachten op het oordeel van Strava, totdat hij ook op de segmenten 'Vilaflor - Madre del Agua', 'Gasolinera-Bar' en 'Asfalto Madre Agua' zijn duur verdiende KOM's daadwerkelijk terugziet op de lijsten. Ze zullen er ook bij Strava maar aan moeten wennen dat Pogacar deze dagen dingen doet die schier onmogelijk lijken te zijn. Er is maar één conclusie op zijn plaats: de Tourwinnaar van 2020 is klaar voor het nieuwe seizoen. Eerste halte? De UAE Tour, die start op 21 februari.

Gespot op Strava: Pogacar rijdt nu al stenen uit de straat tijdens trainingskamp

Pogacar ging zo hard, dat er een melding van werd gemaakt.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws