IDL Neo | Nieuw lid van de Wolfpack: ‘Alsof je overstapt naar Real Madrid' IDL-producties
IDL-producties

IDL Neo | Nieuw lid van de Wolfpack: ‘Alsof je overstapt naar Real Madrid'

IDL Neo | Nieuw lid van de Wolfpack: ‘Alsof je overstapt naar Real Madrid'

Zoals elk jaar gaan er ook in 2020 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen. Sommigen zullen slagen en eeuwige wielerglorie vergaren, anderen zullen misschien ambities bij moeten stellen en zich in een dienende rol moeten plaatsen en een paar zijn na een jaar al weer weg. In de Leiderstrui brengt om de twee weken een nieuw gezicht in beeld en gaat dieper in op de resultaten, kenmerken en verwachtingen van de renner. Vandaag: Jannik SteimleDeceuninck-Quick-Step.

Profiel:

Naam: Jannik Steimle
Nationaliteit: Duits
Leeftijd:  23 (04-04-1996)
Specialiteit Klassiekers 
Ploeg:  Deceuninck-Quick-Step
Vorige ploeg:  Team Vorarlberg Santic
Belangrijkste resultaten: Kampioenschap van Vlaanderen 2019, 2 etappes Ronde van Oostenrijk 2019

Op zeven januari was het even schrikken geblazen. Steimle meldde namelijk op zijn Instagram dat hij geopereerd was aan zijn hart. Hartproblemen en wielrennen zijn meer met elkaar verstrengeld dan je zou wensen. De wielerwereld heeft de laatste jaren té vaak afscheid moeten van renners en ex-renners door hartfalen. In het geval van Steimle was gelukkig alles succesvol verlopen. Na zijn operatie, hoefde de Duitser niet lang te revalideren. Hij deed het zes dagen rustig aan, waarna hij weer op zijn beste maat de racefiets stapte.

In februari maakte Steimle zelfs al zijn debuut voor Deceuninck-Quick-Step in de Ronde van Colombia. Een pittige ronde om, na een ingreep aan het hart, te hervatten. Vooral omdat de wedstrijd op grote hoogte wordt gehouden, en dat is voor het lichaam een extra belasting. Steimle reed in Colombia zeer verdienstelijk. Hij deed prima werk in de ploegentijdrit, trok mede de sprint aan voor Álvaro Hodeg en reed de ronde op een solide manier uit.

2019 markeert definitieve opmars Steimle

Met de voorgeschiedenis achter de rug, is de volgende stap het analyseren van de renner Steimle. Wat zijn resultaten betreft hoeven we niet verder te kijken dan 2019, het jaar waarin hij zijn opmars definitief inzette. Het begon in de Poolse CCC Tour - Grody Piastowskie, waar de Duitser in alle vier de etappes bij de beste vijf eindigde, wat alvast aangeeft dat de man zich goed kan positioneren en over rappe benen beschikt. Hij won de tijdrit van zestien kilometer. Die prestatie maakt hem gezien de tegenstand echter niet meteen een tijdrijder, maar duidt vooral zijn grote vermogen op de vlakke wegen.

In de Flèche du Sud breide Steimle een vervolg aan zijn goede start. In de Luxemburgse wedstrijd staan altijd sterke continentale renners aan de start en ook topcrossers, zoals Toon Aerts en Quinten Hermans, die daar in 2019 flink huishielden. Steimle won de laatste etappe in de sprint, nadat hij eerder in de week vierde werd in de proloog. Hij was de gehele week constant, maar moest in de meer klimmende etappes passen, waarmee zijn voornaamste mindere punt is aangestipt.

Oostenrijk podium voor ontbolstering Steimle

Met het opgedane vertrouwen in Luxemburg op zak, zette Steimle weer een stap in zijn ontwikkeling en dat zou op korte termijn tot een échte ontbolstering leiden. Het begon voorzichtig met de Oberösterreichrundfahrt . Een wedstrijd die je het best kan zien als de Baby Ronde van Oostenrijk, maar waar in tegenstelling tot de Baby Giro ook oudere renners aan mee mogen doen.

Weeral toonde de Duitser zijn explosieve hardrijdersvermogen door derde te eindigen in de proloog. In de tweede etappe sloeg de Duitser zijn slag door vanuit een kopgroep met 4.29 minuten voorsprong op het peloton de rit te winnen. Gedurende de laatste etappes kwam hij niet meer in de problemen en had hij opvallend genoeg ook een rittenkoers op zijn cv staan.

Hoewel de prestaties op het continentale/belofte circuit zeker hun waarde hebben, ging Steimle het vervolgens ook op een niveau laten zien, dat een stuk dichter bij het WorldTour-niveau aantikt: de Ronde van Oostenrijk. Zijn eerste prestatie laat zich niet moeilijk raden, hij won de proloog van 2,7 kilometer. Verder won hij bij gebrek aan pure sprinters een massasprint en werd hij een keer tweede.

Een paar dingen staan nu vast. Hij is een hardrijder, die erg sterk is in prologen en heeft een sprint waarmee hij in een minder deelnemersveld of een uitgedund peloton kan winnen. Kwaliteiten, die van hem een renner maken die zowel goed in een sprinttrein kan fungeren als zelf zijn overwinningen kan meepikken.

Liefde voor klassieke voorjaar

Steimle zijn hardrijderscapaciteiten gekoppeld aan explosief vermogen zijn bovendien ook ideale ingrediënten voor goede prestaties in de kasseienklassiekers, en dat zijn toevallig ook de wedstrijden waar Steimle in de toekomst graag wil schitteren’, zo liet hij in een persbericht van Deceuninck-Quick-Step weten. ‘Ik kan alvast zeggen dat ik van de klassiekers en zware eendagskoersen houd. Ik kan het daar goed doen en kan ook vertrouwen op een sterke sprint in een uitgedund peloton.’

Wil je als renner furore maken in het voorjaar, dan is er één ploeg die je als absolute stip op de horizon hebt staan en dat is Deceuninck-Quick-Step. De ploeg die sinds de jaren van Mapei huishoud in het voorjaar, met namen als Johan Museeuw, Tom Boonen en nog vele andere. De prestaties van Steimle waren niet onopgemerkt gebleven bij de ploeg van Lefevere en na de Ronde van Oostenrijk kreeg hij de mogelijkheid om als stagiair bij Deceuninck aan de slag te gaan en die kans greep hij met beide handen aan.

Steimle overtuigt tijdens stageperiode

In zijn eerste koers als stagiair maakte Steimle al gelijk grote indruk. De Brussels Cycling Classic van 2019 werd gekenmerkt door barre weersomstandigheden en Deceuninck besloot de koers al vroeg hard te maken. Eerst was het de beurt aan Dries Devenyns om het peloton op de rekker te leggen. In de laatste twintig kilometer namen Steimle en Yves Lampaert het over en gezamenlijk draaiden de twee de duimschroeven nog eens flink aan. Het werk was helaas voor niets omdat sprinter Hodeg moest afhaken met een mechanisch defect.

Lees verder onder de foto!

Daarentegen had Steimle met zijn harde werk dermate indruk gemaakt, dat hij gelijk een profcontract onder zijn neus kreeg geschoven. Hij aarzelde uiteraard niet om het contract te tekenen, maar kon het in eerste instantie niet geloven. Hij licht het in een interview met het Duitse Sport1 op een mooie manier toe. ‘Als je het vergelijkt met voetbal, is het alsof je in de hoogste amateurklasse hebt gespeeld en de overstap maakt naar Real Madrid. Het was allemaal moeilijk te bevatten.’

Een paar dagen na het tekenen van zijn contract zette Steimle de kroon op een al geweldig jaar door het Kampioenschap van Vlaanderen te winnen. In de door waaiers gekleurde wedstrijd wist hij in een enerverende slotfase solo te ontsnappen en de aanstormende Timo Roosen achter zich te houden. Steimle ondervond wat het is om voor de Wolfpack te rijden. De ene dag rijdt je het snot voor ogen voor iemand, de volgende dag helpt de ander je naar de overwinning. ‘Ik voel nu al dat dit team één grote familie is. Vandaag schreeuwde iedereen van de ploeg mij naar voor’, vertelde hij na de wedstrijd. (Foto's: Sigfrid Eggers / Deceuninck-Quick-Step, Screenshot Sporza)

Voor meer IDL Neo, klik hier.

Door: Wilbert van der Velde

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws