IDL Neo | Wie is Giovanni Aleotti, de Giro-knecht van Buchmann en Sagan? IDL-producties
IDL-producties

IDL Neo | Wie is Giovanni Aleotti, de Giro-knecht van Buchmann en Sagan?

IDL Neo | Wie is Giovanni Aleotti, de Giro-knecht van Buchmann en Sagan?

Zoals elk jaar gaan er ook in 2021 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen. Sommigen zullen slagen en eeuwige wielerglorie vergaren, anderen zullen misschien ambities bij moeten stellen en zich in een dienende rol moeten plaatsen en een paar zijn na een jaar alweer weg. In de Leiderstrui brengt met regelmaat een nieuw gezicht in beeld en gaat dieper in op de resultaten, kenmerken en verwachtingen van de renner. Vandaag: Giovanni Aleotti van BORA-hansgrohe.

Naam Giovanni Aleotti
NationaliteitItaliaanse
Leeftijd21 (25-05-1999)
SpecialiteitKlimmen, heuvelklassiekers
Huidige ploegBORA-hansgrohe
Vorige ploegCycling Team Friuli ASD
Belangrijkste resultaten2e Tour de l'Avenir 2019, 1e Trofeo Edil c, 2e Carpathian Couriers Race 2019, 4e Baby Giro 2020
IDL Neo | Wie is Giovanni Aleotti, de Giro-knecht van Buchmann en Sagan?

Na Matteo Jorgenson stellen we deze keer een andere Girodebutant aan u voor: Giovanni Aleotti. De eerstejaarsprof van BORA-hansgrohe geldt als één van de grotere Italiaanse talenten. Hoe verliep zijn weg naar de profs? En waar liggen zijn kwaliteiten? Aleotti is een renner die bij de beloften vooral uitblonk in de heuvelachtige eendagskoersen en de rittenkoersen. Met name 2019 was een ijzersterk jaar van de jonge Italiaan. Zo werd hij in vier zware Italiaanse heuvelklassiekers achtereenvolgens 3e, 1e, 2e en 3e. In die koersen streed hij onder andere tegen Matteo Sobrero, Samuele Battistella, Georg Zimmermann en Matteo Jorgenson (tegenwoordig allemaal actief in de WorldTour) om de winst.

De prestatie waar Aleotti zich echter vooral mee deed opmerken was een tweede plek in de Tour de l’Avenir van 2019, die gewonnen werd door Jumbo-Visma-renner Tobias Foss. Die prestatie kwam als een verrassing voor Aleotti. De Italiaan zag zichzelf namelijk vooral als een renner voor de eendagswedstrijden met korte en steile hellingen. ‘Het was een onverwacht resultaat, want ik begon zonder ambities voor het algemeen klassement. Het was een nieuwe ervaring, iets om verder te ontwikkelen. Ik weet niet eens of ik een ronderenner ben. Dit seizoen (2021, red.) zal me alvast helpen om daar meer duidelijkheid over te krijgen’, vertelde Aleotti in gesprek met Spaziociclismo.

Tour de l'Avenir 2019

Hoewel Aleotti zich dus verder wil ontdekken als ronderenner, lijkt zijn echte passie bij de heuvelachtige eendagskoersen te liggen. Zo droomt hij ervan om ooit als eerste over de meet te komen in de Giro dell'Emilia, de Italiaanse eendagskoers met verschillende passages en aankomst op de loeisteile Sant Luca. ‘Ik kom uit de regio en ging er vroeger vaak kijken met mijn vader en beklom ook vaak de Sant Luca. Emilia is een wedstrijd waar ik dus erg gehecht aan ben. Ik maakte daar in 2018 ook met de nationale selectie mijn professionele debuut. Het zou een droom zijn om deze wedstrijd te winnen. Het zal zeker lastig worden, maar het is de koers van mijn dromen.’

Verder koestert Aleotti ook ambities voor de Luik-Bastenaken-Luik. Mogelijk heeft die ambitie ook te maken met zijn bewondering voor een bepaalde coureur, met wie de koers een duidelijke connectie heeft, namelijk Philippe Gilbert. ‘Ik haal inspiratie uit zijn manier van koersen en hoe hij wedstrijden wint. Door zijn prestaties is hij een referentie voor onze hele generatie. Het was een fantastisch gevoel om naast hem te rijden in de Adriatica Ionica’, sprak hij in een interview met Suiveur over zijn bewondering voor de Waalse klassieke coureur.

Aleotti koos voor extra jaar bij de beloften

Waar het merendeel van de top tien in de Tour de l’Avenir 2019 het volgende jaar actief was in de WorldTour, besloot Aleotti een jaar langer in de beloftecategorie te koersen. ‘Er was wel een mogelijkheid, maar ik wilde liever nog een jaar belofte blijven. Tegenwoordig is het de trend om snel de overstap te maken, maar voor mijn ontwikkeling als atleet vond ik het beter om nog een jaar bij de onder 23 door te brengen. Ik kreeg dit advies ook van de mensen om mij heen.’

Wel tekende Aleotti een contract voor 2021 bij Team CCC, maar dat ging door het stoppen van de ploeg eind 2020 vanzelfsprekend niet door. BORA-hansgrohe was er vervolgens als de kippen bij om hem een contract onder de neus te schuiven. ‘Giovanni is een zeer getalenteerde renner, die door zijn tweede plek in de Tour de l’Avenir (2019) en vierde plek in de Baby Giro (2020) mij heeft laten zien dat hij een goede klassementsrenner kan worden. Onze testen bevestigen dit ook’, aldus BORA-trainer Dan Lorang in een persbericht van toen.

IDL Neo | Wie is Giovanni Aleotti, de Giro-knecht van Buchmann en Sagan?

Aleotti imponeert in dienst van Sagan

Het gaat alvast snel met de carrière van Aleotti, want hij is intussen actief in de Giro d’Italia. Zijn selectie voor de drieweekse door Italië zal alvast als een fijne verassing zijn gekomen, want in februari wist hij naar eigen zeggen nog niks. ‘De grote rondes? Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Laten we eens kijken hoe het seizoen loopt, ook omdat ik nog niet weet wat mijn volgende races zullen zijn. We zullen zien in welke koersen ik het team kan helpen en wat het beste pad is om mijn ontwikkeling voort te zetten’, aldus Aleotti tegenover Tuttobiciweb.

Later nam Aleotti ook deel aan de WorldTour-rittenkoersen Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland. Ongetwijfeld zal de jonge Italiaan daar de ploegleiding hebben overtuigd dat hij van waarde kan zijn voor de kopmannen in de Giro d’Italia. In de Italiaanse grote ronde heeft Aleotti zijn waarde intussen al bewezen. Zo draaide hij met een strak tempo bergop de nek om van meerdere pure sprinters in zowel de derde als tiende etappe, zodat Sagan zou kunnen winnen. Waar een fenomenale Taco van der Hoorn daar in de derde rit nog een stokje voor stak, kon de Slowaak in etappe tien wel het werk van zijn jonge ploeggenoot belonen.

Aleotti koos in tegenstelling tot veel van generatiegenoten voor een wat voorzichtigere stap naar de professionals en is daardoor bij de profs nog enigszins een onbeschreven blad. Het uitrijden van verschillende zware WorldTour-rittenkoersen, het vertrouwen van de ploeg in zijn capaciteiten en zijn berenwerk de Giro bevestigt echter het talent van de Italiaan. Tel daar zijn prestaties bij de beloften bij op en er is voldoende reden om Aleotti de komende jaren scherp in de gaten te houden in rittenkoersen en heuvelachtige eendagswedstrijden!

Voor meer IDL Neo, klik hier!

Wilbert van der Velde (w.vandervelde@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws