Van de redactie | Waarom geeft IDL de favorieten eigenlijk geen sterretjes? IDL-producties
IDL-producties

Van de redactie | Waarom geeft IDL de favorieten eigenlijk geen sterretjes?

Van de redactie | Waarom geeft IDL de favorieten eigenlijk geen sterretjes?

Geen enkel mediabedrijf ontkomt eraan: het maken van keuzes. Wat is nieuws, waar ligt de interesse van onze lezers en hoe proberen we zo objectief mogelijk te blijven in soms ingewikkelde kwesties? Bij In de Leiderstrui vinden we het belangrijk dat we transparant zijn over onze werkwijze, dus behandelen we op de laatste vrijdag van iedere maand in ‘Van de redactie’ een onderwerp dat ons heeft beziggehouden.

Sterretjes. Ze komen veel voor bij het voorspellen van wielerwedstrijden. Op verschillende websites worden de favorieten voor een koers behandeld aan de hand van een zogenoemd sterrenoverzicht. Overal werkt het hetzelfde: de grote favoriet krijgt de meeste sterren en zo wordt langzaam naar onderen gewerkt. Eigenlijk is In de Leiderstrui één van de uitzonderingen als het gaat om deze voorspellingen. Sommige lezers van deze website vragen zich dan ook af: ‘Waarom doen jullie dat niet?’ Daarover in dit artikel meer.

Voor- en nadelen van sterretjes

Onze afweging heeft veel te maken met de manier waarop wij de sterretjes zien. Veel websites zijn niet duidelijk wat de sterretjes precies aangeven. Het kan de grootste kans op winst zijn (hoe bereken je dat?) of een voorspelling van de top tien (gekleurde inschatting). Het kan door één redacteur opgesteld zijn of door meerdere mensen, maar hoe kun je als lezer in dat geval ook weten hoe je de sterrenverdeling in perspectief moet plaatsen?

Naar onze mening zou een sterrenverdeling een goede afspiegeling moeten zijn van de krachtsverschillen, maar wij hebben geen geavanceerde rekenmodellen of andere algoritmes om dat op te stellen. In dat geval zouden sterretjes gegeven worden op basis van de natte vingers van de redactie. Kan verrassend accuraat zijn, maar wij hebben in ieder geval geen glazen bol.

Daarbij komt ook nog eens een heel praktisch probleem. Voorbeschouwingen worden bij In de Leiderstrui doorgaans twee dagen voor de betreffende wedstrijd gepubliceerd. Dat wil zeggen dat een eventuele sterrenverdeling dan al gemaakt moet worden vóórdat het exacte deelnemersveld bekend is. Dat biedt extra onzekerheden die ervoor kunnen zorgen dat de voorspelling een dag later alweer gedateerd is of kant noch wal raakt.

Toegegeven, sterretjes kunnen een handig overzicht bieden voor mensen die snel even willen weten welke grote renners er meedoen aan een wedstrijd. In één oogopslag heb je een beeld van mogelijke krachtsverhoudingen en dat kán erg handig zijn. Heb je bijvoorbeeld geen tijd om jezelf volledig te verdiepen in de laatste uitslagen van alle renners of weet je niet precies welke renner bij een team de kopman is? Dan kun je altijd even een blik werpen op de voorspellingen van enkele websites om voor jezelf in ieder geval een afweging te kunnen maken voor je wielerspel.

De keuze van de redactie: een apart favorietenartikel

We willen onze lezers liever een completer beeld geven van alle mogelijke kanshebbers en daarom hebben we de afgelopen maand speciale favorietenartikelen samengesteld. Dit biedt ons de kans om nog uitgebreider op de verschillende kanshebbers in te gaan dan in een reguliere voorbeschouwing. Zo kunnen we bespreken wat de ploegen zélf naar buiten hebben gebracht over hun kopmannen en voegen wij relevante informatie over recente uitslagen toe.

Een favorietenartikel wordt geschreven door één redacteur. Dat is het meest efficiënt bij schrijftaken, maar heeft wel als nadeel dat de persoonlijke inschatting van één persoon leidend wordt in het artikel. Om die reden voegen wij onderaan het favorietenartikel een korte lijst toe, waarbij het duidelijk is dat het om voorspellingen van redacteuren gaat. Daarin komen we mensen tegemoet die een kort overzicht willen, maar blijft het duidelijk dat het slechts om een persoonlijke inschatting gaat. Op die manier wordt een door ons gesteld overzicht niet belangrijker dan de feitelijke redeneringen in het artikel.

Ook een redactie kan natuurlijk een gekleurde voorspelling geven. Om die reden vinden we het belangrijk dat er ook externe voorspellingen in het artikel zichtbaar zijn. Wij hanteren daar een bookmaker en een lezerspoll voor. Op die manier biedt het favorietenartikel een inzicht van verschillende groepen en kan de lezer zélf zijn voorspelling maken. Uiteindelijk is dat belangrijker dan dat wij de sterretjes voorschotelen.

9 claps
6 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws