Jai Hindley

Jai Hindley is een Australische renner die uitkomt voor BORA-hansgrohe. In de afgelopen jaren heeft hij zich weten te ontpoppen tot een van de betere klassementsrenners van het peloton, met winst in de Giro d'Italia van 2022 als beste prestatie. In 2020 werd hij ook al tweede in de Italiaanse grote ronde.

Jai Hindley
Jai Hindley

Hindley imponeert bij Mitchelton-Scott

In 2017 mag Jai Hindley voor het eerst zijn kans wagen bij de continentale ploeg van Mitchelton-Scott. Hij is dan nog maar twintig jaar, maar weet al een aantal wedstrijden op een lager niveau te winnen. Daarnaast wordt hij in de wat hoger aangeschreven Herald Sun Tour tweede in het algemeen klassement, voor Chris Froome en Esteban Chaves. Het betekende dat meerdere ploegen interesse toonden, waaronder Team Sunweb. Die ploeg lijfde de jonge Australiër in en liet hem meteen starten in grote wedstrijden.

In zijn eerste profjaar (2018) maakt hij zijn opwachting in verschillende kleine rondes, maar ook in de Ronde van Lombardije en zelfs in de Vuelta a España. Hij rijdt de ronde uit als 32e en start even later op het wereldkampioenschap (U23, waar hij elfde wordt. De winst gaat naar Marc Hirschi. In 2019 zet hij zijn opmars voort en mag hij meteen weer in een grote ronde starten. Dit keer is het de Giro d'Italia, waarin hij als 35e finisht. In de Ronde van Polen eindigt hij een aantal maanden later als tweede in het algemeen klassement. Met twee seconden achterstand op Pavel Sivakov komt hij net tekort voor eindwinst, maar hij blijft wel grote namen als Diego Ulissi, Tao Geoghegan Hart en Rafal Majka voor. Het betekent de eerst echte kennismaking met de coureur.

Definitieve doorbraak in Giro d'Italia

Hindley was zeker talentvol, maar dat hij in staat zou zijn om mee te doen voor eindwinst in de Giro d'Italia van 2020 was enigszins onverwachts. Lang lijkt zijn ploeggenoot Wilco Kelderman namelijk met de zege aan de haal te gaan, maar in de slotweek blijken Tao Geoghegan Hart en Hindley toch te sterk. Laatst genoemde komt slechts 39 seconden te kort voor de eindzege, maar de toon is gezet en in de jaren die volgen liggen zijn prestaties onder een vergrootglas.

In 2021 lukt het Hindley niet om zijn straffe prestaties door te zetten. In de Giro d'Italia weet hij de finish niet te halen, en zijn beste resultaat in het hele seizoen is een magere zevende plek in het eindklassement van de Ronde van Polen. Het is tijd voor iets nieuws voor de ooit zo veelbelovende, nog altijd niet volledig afschreven, klassementsrenner. Hij verlaat het nest van Team DSM en gaat koersen bij BORA-hansgrohe.

Dat blijkt een gouden zet te zijn. In de Giro d'Italia van 2022 vecht hij machtige duels uit met Richard Carapaz, winnaar van de editie van 2019. Na spannende sprintjes en bijzondere duels bergop, blijkt Hindley de sterkste. Met een voorsprong van ruim een minuut verslaat hij zijn Ecuadoriaanse concurrent. De belofte lost hij definitief in. In de Vuelta a España kan hij niet meedoen om de eindzege, een tiende plek in het eindklassement is daar zijn eindrangschikking. 

Jai Hindley Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties