Jay Vine

Dit is de pagina van Jay Vine, een Australisch wielrenner die rijdt voor UAE Team Emirates. De klimmer won twee ritten in de Vuelta a España en is een veelbelovend talent voor de toekomst. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Vine en houdt tevens zijn biografie bij.

Van Zwift naar het profpeloton: het verhaal van Jay Vine

Geboren op 16 november 1995 in Townsville, Australië, Vine begon relatief laat aan zijn carrière als wielrenner. Op zijn 23e drukte hij zijn neus voor het eerst aan het venster in kleine Oceanische koersen, waarna hij een jaar later in 2020 indruk maakte bij Team Nero Continental. In de Jayco Herald Sun Tour werd Vine vijfde. Het was echter op de hometrainer waar hij het meest opviel. Vine won het Zwift Academy programma, waarmee hij een profcontract verdiende bij Alpecin-Fenix.

In zijn eerste jaar bij de Belgische formatie liet Vine direct zijn kwaliteiten zien. In zijn eerste koers voor de ploeg werd Vine tweede in de Ronde van Turkije. Na een sterke Ronde van Burgos werd Vine direct voor de leeuwen gegooid: hij mocht starten in de Ronde van Spanje. Daar presteerde hij verdienstelijk. In de veertiende rit kwam de Australiër knap als derde over de streep, terwijl hij in diezelfde rit nog hard onderuit was gegaan. Het was de eerste keer dat Vine zich kon meten met de besten, en zeker niet de laatste keer.

Jay Vine

Vine breekt door in de Vuelta en verdient transfer

In 2022 bleef Vine doen waar hij goed in was: klimmen. Een nieuwe tweede plek in de Ronde van Turkije en een tweede plek in de Tour of Norway lieten zien dat Vine weer een goed seizoen draaide. Het was in zijn tweede Vuelta waar hij vriend en vijand verraste. Vine won de zesde etappe door de beste te zijn in een aankomst bergop, en dat vanuit het peloton. Twee dagen later stond hij weer op het hoogste podium nadat hij de vroege kopgroep op een hoopje had gereden. Lang leek het alsof Vine onbedreigd de bergtrui mee zou nemen naar Madrid, maar een val in de achttiende etappe gooide roet in het eten. Desondanks kon men spreken van een absolute doorbraak voor de Australiër.

De schitterende Vuelta bezorgde Vine na het seizoen een opvallende transfer. Ondanks een doorlopend contract stapte de klimmer over naar UAE Team Emirates, waar hij in de klimkern rond Tadej Pogacar zal fungeren. 

Jay Vine Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties