Kasper Asgreen

Kasper Asgreen is een Deense wielrenner die voor Soudal Quick-Step uitkomt. Hij staat voornamelijk bekend als renner voor de klassiekers, overgangsetappes en tijdritten. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Asgreen en houdt ook zijn biografie bij. 

Kasper Asgreen

Asgreen stond bij de jeugd bekend als een talent, maar toch duurde het lang voordat hij de overstap maakte naar de WorldTour: doordat Quick Step in 2018 renners tekort had, mocht Asgreen al op 1 april de overstap maken naar de ploeg van Patrick Lefevere. In zijn eerste jaar deed hij veel knechtenwerk en reed hij de Vuelta, maar na een goede winter begon Asgreen gemotiveerd aan 2019. 

Asgreen stunt met winst in Ronde van Vlaanderen 2021

In dat voorjaar verraste hij vriend en vijand door als neo-prof tweede te worden in de Ronde van Vlaanderen. Hiermee bevestigde Asgreen, die later dat jaar ook de Tour voor de eerste keer mocht rijden, zijn status als één van de grootste talenten in het peloton. Ook werd hij tweede op het EK tijdrijden dat jaar. 

In het voorjaar van 2020 legde Asgreen beslag op zijn eerste grote klassieke zege, Kuurne-Brussel-Kuurne, met een uitstekende solo. Kort daarna sloeg corona toe, wat het voor Asgreen bemoeilijkte om zijn geliefde voorjaar te rijden. In 2021 sloeg hij echter formidabel terug: na het winnen van E3 Saxo Bank Classic begon hij als één van de favorieten aan de Ronde van Vlaanderen. In de Hoogmis raakte hij voorop met Mathieu van der Poel, die hij tot ieders verbazing klopte in een sprint-a-deux. 

Blessures en vermoeidheidsklachten lopen voor Asgreen als een rode draad door 2022 heen, maar 2023 belooft beterschap

2022 verliep, in tegenstelling tot de twee voorgaande jaren, iets minder voorspoedig voor de sterke Deen. Een derde plaats in de Strade Bianche en een zesde stek in de Amstel Gold Race waren de hoogtepunten van het voorjaar van Asgreen. In zijn geliefde Vlaamse voorjaarsklassiekers kwam Asgreen, die in zijn jeugd een fervent paardrijder was, er niet echt aan te pas.

Ook in de Tour de France ging het niet al te best. De hardrijder van Quick-Step Alpha Vinyl sukkelde namelijk met zijn knie. Zijn broodheer haalde hem dan na negen etappes ook uit koers. De Tour de France was, zo bleek later, de laatste koers van het seizoen waar Asgreen in 2022 acte de présence had gegeven. Als gevolg van het euvel aan zijn knie én een 'vermoeidheidssyndroom' beëindigde hij zijn seizoen vroegtijdig. 

remco evenepoel kasper asgreen

Dat probleem bleek in 2023 nog niet helemaal verholpen: ondanks een opleving (zevende) in de Ronde van Vlaanderen werkte Asgreen een vrij anoniem voorjaar af. Richting de Tour de France waren er al wat goede signalen in de voorbereidingskoersen, wat zich uitbetaalde in de derde week van de Franse ronde: Asgreen won de achttiende rit na een lange dag in de vroege vlucht en deed dit kunstje daags daarna ei zo na over. 

In het najaar won hij ook nog een rit in de Ronde van Slowakije, waardoor er stilaan eer hoop is dat we de Asgreen van 2021 in het voorjaar van 2024 na twee pechperiodes in de klassiekers weer terugzien. 

Kasper Asgreen Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties