Marc Hirschi

Marc Hirschi is een Zwitserse renner die sinds 2018 rijdt voor Team DSM (voorheen Team Sunweb). Hij staat bekend om zijn explosieve benen op een klim en behoort daarmee tot de wereldtop. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Hirschi en houdt tevens zijn biografie bij.

Marc Hirschi

Hirschi goed bij beloften

Marc Hirschi maakte sinds 2018 deel uit van Team Sunweb en dat deed hij naar behoren. Bij het opleidingsteam van de ploeg maakte hij meteen indruk met een aantal ritzeges, maar vooral met zijn overwinningen op het EK en WK wegwielrennen (onder 23). Op het heuvelachtige parcours in Innsbruck wist hij Bjorg Lambrecht voor te blijven, maar wist hij ook Tadej Pogacar (7e) en Jai Hindley (11e) ruim achter zich te houden. Het betekende een goede kennismaking met de jonge Zwitser en het jaar daarna mocht hij zijn geluk gaan beproeven bij wedstrijden op een niveautje hoger.

Hij begon in 2019 goed met een top-10 plek in de E3 BinckBank Classic, die uiteindelijk gewonnen werd door Zdenek Stybar. Later dat jaar maakte hij nog indruk in de Clásica San Sebastián, gewonnen door Remco Evenepoel en door later als vijfde te eindigen in het klassement van de BinckBank Tour. Het bleek een opmaat voor zijn definitieve doorbraak in 2020.

Tour de France 2020

In de voorbereiding op de Tour de France koerste Hirschi nog redelijk anoniem rond en wisten we nog niet wat we moesten verwachten van deze beloftevolle renner. Dat hij uiteindelijk zo uitzonderlijk zou presteren in zijn eerste grote ronde, dat had niemand verwacht. In de tweede etappe was het al bijna raak, maar kwam hij net te kort om Julian Alaphilippe in de eindsprint te verslaan. Dat was nog lang niet het laatste wapenfeit van de Zwitser die ronde. In de negende etappe leek hij lang op weg om zijn eerste etappezege te boeken, maar werd hij vlak voor het einde toch nog bijgehaald door een groepje met Pogacar en Primoz Roglic. In de eindsprint moest hij de twee Slovenen ook voor zich dulden.

Vier dagen later maakte hij alles goed. Op een heuvelachtig parcours springt hij op 28 kilometer van de meet weg van zijn medevluchters, om solo naar de finish te rijden. Het betekende zijn eerste zege bij de profs en wat voor één. Daarna reed hij nog aanvallend rond, maar wist hij mede door een valpartij nog maar één top-10 plaats te noteren.

Hirschi trekt goede lijn door

Amper een maand na de Tour de France trok hij zijn uitstekende vorm rustig door. Op het wereldkampioenschap eindigde hij achter Alaphilippe en Van Aert als derde, om drie dagen later aan de start te verschijnen in de Waalse Pijl. Een aankomst die hem op het lijf is geschreven en met de afwezigheid van Alaphilippe was dit een relatief makkelijke overwinning. Vier dagen later besloot hij zijn seizoen met een tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik, achter de gediskwalificeerde Alaphilippe en uiteindelijke winnaar Roglic. Met recht mocht 2020 de definitieve doorbraak van Marc Hirschi heten.

Marc Hirschi Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties