Marc Hirschi

Marc Hirschi is een Zwitserse renner die sinds 2021 rijdt voor UAE Team Emirates. Hij staat bekend om zijn explosieve benen op een klim en behoort daarmee tot de wereldtop, maar dat is al van een tijdje geleden. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Hirschi en houdt tevens zijn biografie bij.

1120273753

Hirschi goed bij beloften

Marc Hirschi maakte sinds 2018 deel uit van Team Sunweb en dat deed hij naar behoren. Bij het opleidingsteam van de ploeg maakte hij meteen indruk met een aantal ritzeges, maar vooral met zijn overwinningen op het EK en WK wegwielrennen (onder 23). Op het heuvelachtige parcours in Innsbruck wist hij Bjorg Lambrecht voor te blijven, maar wist hij ook Tadej Pogacar (7e) en Jai Hindley (11e) ruim achter zich te houden. Het betekende een goede kennismaking met de jonge Zwitser en het jaar daarna mocht hij zijn geluk gaan beproeven bij wedstrijden op een niveautje hoger.

Hij begon in 2019 goed met een top-10 plek in de E3 BinckBank Classic, die uiteindelijk gewonnen werd door Zdenek Stybar. Later dat jaar maakte hij nog indruk in de Clásica San Sebastián, gewonnen door Remco Evenepoel en door later als vijfde te eindigen in het klassement van de BinckBank Tour. Het bleek een opmaat voor zijn definitieve doorbraak in 2020.

Tour de France 2020

In de voorbereiding op de Tour de France koerste Hirschi nog redelijk anoniem rond en wisten we nog niet wat we moesten verwachten van deze beloftevolle renner. Dat hij uiteindelijk zo uitzonderlijk zou presteren in zijn eerste grote ronde, dat had niemand verwacht. In de tweede etappe was het al bijna raak, maar kwam hij net te kort om Julian Alaphilippe in de eindsprint te verslaan. Dat was nog lang niet het laatste wapenfeit van de Zwitser die ronde. In de negende etappe leek hij lang op weg om zijn eerste etappezege te boeken, maar werd hij vlak voor het einde toch nog bijgehaald door een groepje met Pogacar en Primoz Roglic. In de eindsprint moest hij de twee Slovenen ook voor zich dulden.

Vier dagen later maakte hij alles goed. Op een heuvelachtig parcours springt hij op 28 kilometer van de meet weg van zijn medevluchters, om solo naar de finish te rijden. Het betekende zijn eerste zege bij de profs en wat voor één. Daarna reed hij nog aanvallend rond, maar wist hij mede door een valpartij nog maar één top-10 plaats te noteren.

Hirschi trekt goede lijn door

Amper een maand na de Tour de France trok hij zijn uitstekende vorm rustig door. Op het wereldkampioenschap eindigde hij achter Alaphilippe en Van Aert als derde, om drie dagen later aan de start te verschijnen in de Waalse Pijl. Een aankomst die hem op het lijf is geschreven en met de afwezigheid van Alaphilippe was dit een relatief makkelijke overwinning. Vier dagen later besloot hij zijn seizoen met een tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik, achter de gediskwalificeerde Alaphilippe en uiteindelijke winnaar Roglic. Met recht mocht 2020 de definitieve doorbraak van Marc Hirschi heten.

Hirschi kan doorbraak niet bevestigen bij UAE

Ook UAE Team Emirates zag het enorme potentieel van Hirschi en sloeg de Zwitser aan de haak in 2021. Er ontstond veel commotie omtrent de transfer, omdat Hirschi 'voor het geld' voor de ploeg van Tadej Pogacar ging koersen. Hij kreeg een vrije rol in de Waalse voorjaarskoersen, maar kon niet echt bevestigen. In de Amstel Gold Race kwam hij niet in het suk voor, in de Waalse Pijl volgde een DNS. Met winst voor Pogacar in Luik-Bastenaken-Luik en een zesde plek voor Hirschi in La Doyenne. De Zwitser hield in eigen land die goede vorm aan en finishte als derde in de tweede rit van de Ronde van Romandië en als vijfde in de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland. Nadat hij als runner-up eindigde in het Zwitsers kampioenschap tijdrijden, stelde Hirschi zich in dienst van Pogacar tijdens de Tour, waardoor hij zelf weinig in het stuk voorkwam.

Na de Tour kleurde Hirschi samen met Joao Almeida de Ronde van Luxemburg. Hij won de tweede rit, maar eindigde in het eindklassement wel achter de Portugees. Ook in zijn seizoensafsluiter eindigde hij als runner-up achter de Italiaan Samuele Battistella.

Hirschi kwijnt weg in de schaduw van Pogacar bij UAE

2022 begon dramatisch met een heupoperatie, waardoor hij zijn debuut naar eind maart moest uitstellen. Na zijn operatie schoot hij echter als een komeet uit de startblokken door de Per Sempre Alfredo te winnen. Nadien was de Zwitser van UAE een zekerheid op een top tien met drie negende plaatsen in Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race en de GP Industria, in de GP Indurain deed hij een plekje beter. Net als een jaar eerder toonde Hirschi zijn goede vorm in eigen land met een vijfde plek in de openingsrit in lijn van de Ronde van Romandië, winst in de Grosser Preis des Kantons Aargau en een vierde stek in de openingsrit van de Ronde van Zwitserland. De Tour draaide echter wederom uit op een desillusie, het seizoen werd op een positieve noot afgesloten met winst in de Ronde van Toscane en de Veneto Classic.

Hirschi gooit het over een andere boeg in 2023 en dat pakt goed uit

In 2023 gooide Hirschi het over een andere boeg: geen grote ronde, UAE wilde hem immers niet uitspelen als helper. Aanvankelijk kostte dat nieuwe programma hem wel een goede vorm in het Waalse voorjaar (dichter dan een tiende plek in Luik-Bastenaken-Luik kwam hij niet, maar het begon zich vanaf midden mei uit te betalen. De intussen 25-jarige Zwitser won de derde rit van de Ronde van Hongarije en won ook het eindklassement, begin juni kraaide hij ook victorie in de Ronde van de Apennijnen. In de Grosser Preis des Kantons Aargau hield Thibau Nys hem van een tweede opeenvolgende zege, in het Zwitsers kampioenschap op de weg en de Ordiziako Klasika was het wel raak. Wederom eindigde Hirschi sterk met een karrenvracht aan ereplaatsenn, een eindzege in de Ronde van Zwitserland en winst in de Coppa Sabatini. 

Marc Hirschi Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties